ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γυναίκες-Ποδόσφαιρο: Μία στις πέντε δέχεται σεξιστικά σχόλια…

Η έρευνα του Football Supporters’ Association έδειξε πως μία στις πέντε γυναίκες δέχεται διακρίσεις και σεξιστικά σχόλια στους ποδοσφαιρικούς αγώνες.

09.11.2021 | 12:57

Αν και θα έπρεπε το ποδόσφαιρο να ενώνει τους ανθρώπους και όχι να τους χωρίζει η έρευνα του EFL (Football Supporters' Association) έδειξε πως οι γυναίκες στους ποδοσφαιρικούς αγώνες ανδρών δέχονται σεξιστικά και μυσογυνιστικά σχόλια, κάτι το οποίο είναι αρκετά απογοητευτικό.

Όσον αφορά το πως νιώθουν όταν δέχονται σεξιστικά σχόλια στα γήπεδα, η έρευνα κατέδειξε πως το 49% νιώθει θυμό και οργή, υπερδιπλάσιο ποσοστό από το 2014. Το 38% των συμμετεχουσών απάντησε πως νιώθει ντροπή ενώ μόνο το 15% δήλωσε πως μένει ανεπηρέαστο. Ακόμη το 35% των γυναικών δήλωσε πως είναι διατεθειμένο να πάρει θέση και να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Επίσης η έρευνα του EFL έδειξε πως το 39% θα επιθυμούσε να δει τους σεξιστές να διώχνονται από το γήπεδο ενώ το 2014 το ποσοστό αυτό ήταν μόνο στο 26%. Οι περισσότερες συμμετέχουσες (59%) συμφώνησαν ακόμη πως θα ήθελαν οι ομάδες και οι σύλλογοι να καταδικάζουν αυστηρά τέτοια περιστατικά.

Γυναίκες-Ποδόσφαιρο: Μία στις πέντε δέχεται σεξιστικά σχόλια

Η Άλι Σίμκοκ, μέλος του του διοικητικού συμβουλίου της FSA( Ποδοσφαιριή Ομοσπονδία Νότιας Αυστραλίας) δήλωσε πως πλέον οι γυναίκες έχουν γίνει λιγότερο ανεκτικές σε σεξιστικά σχόλια κάτι που δείχνει πως αλλάζει η νοοτροπία.

«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις την αλλαγή στη νοοτροπία τα τελευταία χρόνια, με τους θαυμαστές να είναι λιγότερο πιθανό να αποδεχτούν τη σεξιστική συμπεριφορά. Το κίνημα #MeToo έχουν βοηθήσει να αλλάξει η αντίληψη των ανθρώπων», ενώ ξεκαθάρισε πως στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει χώρος για καμία τέτοιου είδους συμπεριφορά.

«Η FSA είναι απολύτως σαφής ως προς αυτό – δεν υπάρχει καμία θέση στο ποδόσφαιρο για σεξιστική ή μισογυνιστική συμπεριφορά. Θα ενθαρρύνουμε όλους τους οπαδούς να το αμφισβητήσουν και εάν είναι απαραίτητο, να το αναφέρουν στον σύλλογό τους ή στις αρχές.»

Και η FA (Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Αγγλίας) στηρίζει τις γυναίκες και για αυτό το λόγο δημιούργησε A Game For All, μία νέα στρατηγική για την ισότητα, τη διαφορετικότητα με σκοπό το παιχνίδι να μείνει μακριά από διακρίσεις.

«Πιστεύουμε ότι το ποδόσφαιρο είναι το παιχνίδι όλων και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να χρησιμοποιήσουμε την επιρροή μας για ουσιαστική αλλαγή», δήλωσε εκπρόσωπός της FA.

Θέση πήρε και η Premier League με τον διευθύνων σύμβουλο, Ρίτσαρντ Μάστερς, να υπόσχεται πως «Η Premier League και οι σύλλογοί μας καταδικάζουν κάθε μορφή μεροληπτικής και καταχρηστικής συμπεριφοράς».

Αν και φαίνεται πως οι γυναίκες στις κερκίδες των γηπέδων βιώνουν περισσότερες ανάρμοστες συμπεριφορές από τους οπαδούς σε σχέση με το παρελθόν, είναι πλέον διατεθειμένες να αντιδράσουν και όχι να φύγουν. Καθοριστική είναι και η συνεισφορά των συλλόγων και των ομοσπονδιών που έχουν ξεκαθαρίσει πως τέτοιες συμπεριφορές είναι ακατάδεκτες.

To overfm.gr χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης

αποδοχή