Την Ελεάννα Μαυροφρύδη την ξεχώρισα όταν πριν από τρία χρόνια την πρωτοείδα στην Έκθεση AthensCon και σταμάτησα ενθουσιασμένη μπροστά στο δικό της stand ερωτευμένη κεραυνοβόλα με τα σκίτσα της. Τότε θυμάμαι, λάνσαρε μια σειρά εμπνευσμένη από το “Μy Style Rocks”. Στη συνέχεια, παρακολούθησα από κοντά την εξέλιξή της και με αφορμή την τελευταία της σειρά σκίτσων αλλά και το πολύ σοβαρό ζήτημα που προέκυψε σχετικά με το νόμο περί λογοκρισίας στην τέχνη, την κάλεσα στο Punked να μας επισκεφθεί, να την κεράσουμε ένα φοντάν και να πούμε τα νέα μας:
“Καλησπέρα σας είμαι η Ελεάννα Μαυροφρύδη η αγάπη του πατέρα μου για τα κόμικ με οδήγησε στο να ασχοληθώ με αυτά από πολύ μικρή ηλικία. Αφού απογοητεύτηκα με το χώρο στην Ελλάδα αποφάσισα να μεταπήδησω ως make up artist στο χώρο της μόδας όπου και εκεί απογοητεύτηκα τελικά. Οπότε απλά συνεχισα να κάνω και τα δύο με περισσότερη γνώση και λιγότερα εξπεκτέησον από τον εκάστοτε χώρο.”
Από που αντλείς έμπνευση; Ποια θεωρείς τα πιο female power σχέδιά σου και ποια τα πιο kinky; Ποια ήταν τα best seller σου και ποια έλαβαν την μεγαλύτερη δημοσιότητα;
“To main theme μου σε οποιαδήποτε μορφή, είναι η περιέργεια και το ενδιαφέρον που έχω για την ποπ κουλτούρα, είτε αυτή εκφράζεται μέσω υπερηρώων, σελέμπριτι ακόμα και γενικότερων εννοιών όπως η θρησκεία και το σεξ. Πέρα από τα υπερηρωικά, θα ήθελα να πιστεύω πως μέσω όλων των σχεδίων μου εκφράζεται το female empowerment μέχρι τώρα.
Όσο αναφορά για το κομμάτι των kinky σχεδίων, ξεκάθαρα θα πω την ανθολογία μου “kinky statues” η οποία είναι μια σειρά σχεδίων που συνδιάζει τα πιο iconic αγαλματα παγκοσμίως με διαφορά kinks που έρχονται στο δικό μου μυαλό από το body language που έχει επιλέξει ο εκάστοτε γλύπτης, It’s fun ? .
Όσο για τα πιο viral ήταν σίγουρα αυτά στα οποία έχω απαθανατίσει αστείες στιγμές από την ελληνική τηλεόραση όπως Μy Style Rocks και GNTM, πέρα από αυτά σίγουρα best sellers μου υπήρξαν και fanart δημιουργίες εμπνευσμένες από τον κινηματογράφο και τα κόμιξ”.
Ποια είναι η θέση σου πάνω στο art cencorship και γιατί πιστεύεις ότι δεν έπρεπε να εφαρμοστεί; Πως αντέδρασες εσύ στο άκουσμα αυτής της λογοκρισίας;
“Είναι αναμφίβολα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα η ελευθερία της έκφρασης και του λόγου, για αυτό και τα πιο αξιόλογα έργα τέχνης έχουν δημιουργηθεί δε θα υπήρχαν αν είχε περάσει νομικά κάτι τέτοιο.
Από την άλλη ο καλλιτέχνης πάντα θα βρίσκει τρόπο να ενοχλεί αν θες το οποίο σύστημα. Εδώ ο Μικελάντζελο τα έβαλε με τη παπική εκκλησία ενώ ήταν πελάτες του, τι να λέμε τώρα. Πως αντέδρασα στο άκουσμα του νόμου εγώ ε; Πήγα και έβγαλα πριντς από ένα από τα πιο “offensive” (όπως θα έλεγε πολύς κόσμος) σχέδια μου.
Έχεις δεχθεί αρνητικά σχόλια ή bullying για κάποια έργα σου κι αν ναι για ποια και πως αντέδρασες;
“Η αρνητική κριτική είναι μέρος της δουλειάς του καλλιτέχνη, παρ’ολα αυτά κανένας μας δεν είναι υποχρεωμένος να ανέχεται αρνητική κριτική για το άτομο του λόγω των προβολών που κάνουν οι άλλοι για αυτόν μέσω της τέχνης του. Bullying δε θα έλεγα, σεξισμό κυρίως. Και από τα δύο φύλα που το κάνει ακόμα πιο στενάχωρο, αλλά έτσι είναι οι άνθρωποι υποθέτω”
Μίλησέ μου για τα σκίτσα σου που άγγιξαν το ευαίσθητο θέμα της θρησκείας πως μεταβόλισε το κοινό την εικόνα της ημίγυμνης Κασσιανής και του Black Metal Εσταυρωμένου; Πιστεύεις ότι αντιλαμβάνεται ο κόσμος ότι η τέχνη δεν έχει όρια;
“Νιώθω πως κυρίως μένουν στη φράση χωρίς να αφουγκραζονται το νόημα, σίγουρα υπάρχει καλή διάθεση από το κοινό αλλά έχουμε δρόμο ακόμα…Παραδόξως δεν είχα πολλές κακές αντιδράσεις από αυτά τα σχέδια, πράγμα το οποίο μόνο με χαροποίησε καθώς τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έχει σκοπό να θίξει την πίστη κανενός, είναι αν μου επιτρέπεται ο δικός μου τρόπος να ταυτιστώ και να αφουγκραστω τη θρησκεία. Πάντα οι προθέσεις μου είναι αγνές και νομίζω αυτό είναι κάτι που βγαίνει προς τα έξω.”
Μπορεί κάποιος στην Ελλάδα να βιοποριστεί από την ζωγραφική; Κι αν ναι υπό ποιες προϋποθέσεις; Τα συνεχόμενα lockdown πως έχουν επηρεάσει τους καλλιτέχνες;
“Προσωπικά λίγους ανθρώπους ξέρω που βιοπορίζονται αποκλειστικά και μόνο από τις δημιουργίες τους. Αυτοί που τα έχουν καταφέρει ας μου πουν πως γίνεται, θα το εκτιμούσα πολύ.”
Έχεις δεχθεί ψυχολογική, λεκτική ή σεξουαλική βία από άνδρες στο επαγγελματικό σου περιβάλλον κι αν ναι πως το μεταβόλισες;
“Και από άνδρες και από γυναίκες γιατί γενικά αυτά τα πράγματα δεν έχουν φύλο. Μικρότερη σίγουρα με επηρέαζε πάρα πολύ και έτρωγε από τη συναισθηματική μου ενέργεια αλλά και από το χρόνο μου. Δε σου λέω πως δεν επηρεάζομαι ακόμα αλλά με έχει βοηθήσει στο να καταλάβω καλύτερα πως λειτουργεί ο κόσμος, οι άνθρωποι η κοινωνία εν γένει και αυτό με έχει κάνει και εμένα πιο δυνατή και πολύ λιγότερο ανεκτική.”
Τι είναι η τέχνη για σένα με μια φράση;
“Η πιο χειροπιαστή γλώσσα για την έκφραση του συναισθήματος.”