Ο Βασίλης Μουντάκης γράφει με αφορμή την ημέρα της μητέρας, η οποία είναι αύριο, Κυριακή 8 Μαΐου.
Την Κυριακή 8 Μαΐου πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας. Μια ημέρα με καταβολές στην αρχαία Ελλάδα, Μια και η Κυβέλη αναφέρεται ως η μητέρα Θεών και στον Χριστιανισμό, που έχει καθιερώσει την ημέρα της Υπαπαντής 2/2, ως Ημέρα της Μητέρας.
Στη σύγχρονη εποχή, η αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Άννα Μαρία-Τζάρβις είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας. Ήταν 9 Μαΐου του 1914, όταν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
H Τζάρβις επέλεξε το λευκό γαρύφαλλο ως το λουλούδι-σύμβολο της Ημέρας της Μητέρας. Αυτό επειδή «το λευκό του χρώμα συμβολίζει την αλήθεια. Την αγνότητα και τη φιλευσπλαχνία της μητρικής αγάπης και το άρωμά του. Τη μνήμη και τις προσευχές της».
«Με τη μόνιμη ανησυχία για τα παιδιά της και τη συνεχή επιθυμία να υπάρχει μέσα σε κάθε στιγμή της ζωής τους…»
Για την μητέρα έχουν γραφτεί κάθε είδους λογοτεχνικά κείμενα κι έχουν εμπνευστεί πολλοί καλλιτέχνες. Τα τελευταία χρόνια ένα νέο μοντέλο, εμφανίζεται με ευφυείς διαλόγους και φράσεις στο διαδίκτυο, αυτό της Ελληνίδας μάνας. Με τη μόνιμη ανησυχία για τα παιδιά της. Και τη συνεχή επιθυμία να υπάρχει μέσα σε κάθε στιγμή της ζωής τους.
H απόδοση του συγκεκριμένου χαρακτήρα, διακωμωδεί την υπερπροστασία, που έχει η μητέρα για τα παιδιά της και τη λαχτάρα της να τα προφυλάξει από κάθε κακό.
Αυτήν ακριβώς την ανάγκη της προστασίας, η Ελληνίδα μάνα του 21ου αιώνα, μπορεί να την μοιραστεί με ανθρώπους, που γνωρίζουν τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής κι έχουν λύσεις και προτάσεις, ικανές να απαλλάξουν από την αβεβαιότητα και την αμφιβολία.
Έτσι ακριβώς, όπως η μητέρα συζητά με τον δάσκαλο για την εκπαιδευτική πρόοδο του παιδιού και τον γιατρό για την υγεία του, μπορεί να συζητήσει με έναν επαγγελματία πιστοποιημένο ασφαλιστή για να καλύψει το κόστος σπουδών ή το επαγγελματικό ξεκίνημα του νέου ανθρώπου, την οικονομική στήριξη των παιδιών, σε περίπτωση απώλειας της ικανότητας εργασίας των γονέων, αλλά και την εξασφάλιση μιας σωστής περίθαλψης και ίασης, για τα περιστατικά ατυχήματος ή ασθένειας.
Αυτόματα η Ελληνίδα μάνα απαλλάσσεται, από τέτοιου είδους ανησυχίες και έχει όλον τον απαραίτητο χρόνο :
να πάει τη ζακέτα στο γιο της, που έφυγε χωρίς αυτήν,
να φέρει στην κόρη της το ταπεράκι, που ξέχασε να βάλει στην τσάντα της
να πάρει μια μίνι συνέντευξη για το τι έγινε σήμερα στο σχολείο
να καλέσει μια ακόμα φορά στο κινητό, γιατί πέρασαν δυο ώρες και δεν έχει νέα
να… πολλά τα «να», που έχει,
γι΄ αυτό… η Έξυπνη Ελληνίδα Μάνα εμπιστεύεται ό,τι αφορά στο Μέλλον και στην υλική Εξασφάλιση του παιδιού της στους ειδικούς για της Ασφάλειά τους.
Τα υπόλοιπα είναι υπόθεση αγάπης, στοργής και… πατροπαράδοτης ανησυχίας…
Χρόνια πολλά στη Μητέρα, που γιορτάζει κάθε μέρα !
Χρόνια πολλά στην Ελληνίδα Μάνα, που γιορτάζει και νοιάζεται κάθε μέρα !