Euro 2021

Η απάντηση της UEFA στην επιστολή του Αυγενάκη για τη Βόρεια Μακεδονία

Η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου απάντησε στον υφυπουργό Αθλητισμού, ο οποίος είχε διαμαρτυρηθεί για το όνομα που χρησιμοποιεί στις φανέλες της η Βόρεια Μακεδονία.

14.06.2021 | 14:42

Ο υφυπουργός Αθλητισμού στην επιστολή του είχε υπογραμμίσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν καθορίζει συντομεύσεις/ακρωνύμια για τη χώρα της Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο η διεθνώς παγιωμένη πρακτική επιβάλλει να αντανακλάται το ακριβές όνομα κάθε χώρας στις συντομεύσεις/ακρωνύμια.

Σήμερα το πρωί η UEFA  απάντησε στην επιστολή που είχε αποστείλει την περασμένη Παρασκευή ο Υφυπουργός Αθλητισμού, σχετικά με τις παραβιάσεις στα ζητήματα ονομασίας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας κατά τη συμμετοχή της στο EURO.

O αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Κέβιν Λαμούρ, σημειώνει στην απάντηση ότι η UEFA, σε ευθυγράμμιση με άλλα παγκόσμια αθλητικά ιδρύματα, όπως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), βασίζεται συχνά στον κωδικό χώρας ISO για να αναγνωρίσει τις ενώσεις-μέλη της και πως η πρακτική αυτή αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο και είναι πλήρως εναρμονισμένη με το άρθρο 1 παράγραφος 3ε) της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η UEFA επισημαίνει, επίσης, ότι χρησιμοποιεί το όνομα «Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας» σε όλη την επίσημη επικοινωνία της και έχει προσαρμόσει τη σχετική ορολογία αναλόγως και στο UEFA EURO 2020.

Επιπλέον, η UEFA υπογραμμίζει ότι δεν θα επιτρέψει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να γίνει η πλατφόρμα για τη μεταφορά πολιτικών μηνυμάτων οποιασδήποτε φύσης και θα συνεχίσει να προστατεύει τη πολιτική ουδετερότητας, όπως κατοχυρώνεται στο καταστατικό της.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, την Παρασκευή 11 Ιουνίου, απέστειλε επείγουσα επιστολή προς τον Πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, η οποία κοινοποιήθηκε στον Γενικό Γραμματέα, Θόδωρο Θεοδωρίδη.

Αντικείμενό της, ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας επρόκειτο να αγωνιστεί στην ποδοσφαιρική διοργάνωση με το διακριτικό «FFM» στη φανέλα της (Football Federation Macedonia), δηλαδή τα αρχικά της ποδοσφαιρικής της Ομοσπονδίας, η οποία δεν έχει αλλάξει την επωνυμία της συμφωνία με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και ότι στην τηλεοπτική αναμετάδοση, στην κάρτα με τις διαγωνιζόμενες ομάδες, το σκορ και τον χρόνο, θα αναγράφονταν ο κωδικός ISO «MKD» για την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο κ. Αυγενάκης ζητούσε στην επιστολή του να γίνει χρήση της ορθής εθνικής συντομογραφίας/ακρωνυμίου «NM» ή «RNM» της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και να μην χρησιμοποιηθεί ο κωδικός χωρών του Διεθνή Οργανισμού Τυποποίησης (ISO)

Υπογράμμιζε ο Υφυπουργός Αθλητισμού ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να μην καθορίζει συντομεύσεις/ακρωνύμια για τη χώρα της Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο η διεθνώς παγιωμένη πρακτική επιβάλλει να αντανακλάται το ακριβές όνομα κάθε χώρας στις συντομεύσεις/ακρωνύμια.

Διαμαρτυρόταν, παράλληλα επειδή δεν έχει ακόμα τροποποιηθεί η ονομασία της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών και ζητούσε την παρέμβαση της UEFA.

Αντίστοιχου περιεχομένου επιστολή είχε αποστείλει και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας στον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουχάρ Οσμάνι.

To overfm.gr χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης

αποδοχή