Η Εθνική Ομάδα ξεχωρίζει και στο στατιστικό κομμάτι στον όμιλο της.
Της Φαίης Λέντα
Νικηφόρα πέρασε και το εμπόδιο της Μολδαβίας η Ελλάδα και τώρα στοχεύει να διατηρήσει την καλή πορεία και τις σερί νίκες στον όμιλό της. Τα στατιστικά της συγκριτικά με το Κόσοβο που αντιμετωπίζει σε λίγες μέρες και με το άλλο θεωρητικά φαβορί, τη Σλοβενία, αποδεικνύουν πως έχει λόγο να ελπίζει σε πρόκριση.
Οικονομικά, οι σύλλογοι μεταξύ τους δεν έχουν πολλές διαφορές καθώς τα μπάτζετ σε αυτό το γκρουπ δυναμικότητας είναι σχετικά… ανύπαρκτα εν συγκρίσει με ομίλων όπως αυτός της Αγγλίας. Ωστόσο, στον όμιλό της η γαλανόλευκη έχει καταφέρει στα μέχρι στιγμής ματς να επικρατήσει κατά κράτος τόσο σε αμυντική όσο και σε επιθετική λειτουργία. Τα στατιστικά που έχει δημοσιοποιήσει η UEFA στην επίσημη ιστοσελίδα της μιλούν από μόνα τους για το τι μπορεί να πετύχει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ακόμη και αν συμβούν οι αλλαγές που η πλειονότητα θεωρεί απαραίτητες.
Mια πάσα μόνο δεν… φθάνει
Η επίθεση είναι η αρχή των πάντων τουλάχιστον για τις δύο χώρες που πρόκειται να αντιμετωπίσει προσεχώς η Ελλάδα. Τι και αν η Σλοβενία δίνει τεράστια έμφαση στη θέση του τερματοφύλακα με την αξία τους να αγγίζει τα 80,5 εκατομμύρια ευρώ, στην επιθετική γραμμή χάνει από τα… αποδυτήρια. Φυσικά, η ζημιά μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο, τα στατιστικά δεδομένα για την ομάδα των Σλοβένων που θεωρούνται μαζί με την Εθνική φαβορί για την πρόκριση, δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά.
Συγκεκριμένα, έχουν πετύχει 2 γκολ σε αυτή την περίοδο της ευρωπαϊκής διοργάνωσης και δεν έχουν καμία ήττα. Οι Σλοβένοι έχουν επιχειρήσει συνολικά 29 μόλις προσπάθειες για γκολ εκ των οποίων οι 7 ήταν εντός στόχου, οι 12 εκτός και οι 10 μπλοκαρίστηκαν από τον αντίπαλο.
Οι βαθιές -μέσα στην περιοχή πάσες τους- επίσης δε φαίνεται πως είναι το δυνατό τους σημείο καθώς σε ποσοστό 42% οι πάσες που ολοκληρώθηκαν επιτυχώς ήταν μόλις 22. Συνολικά, όμως, στις πάσες ευρύτερα κατέχουν ένα ποσοστό αρκετά υψηλό (82%) με ολοκληρωμένες τις 1134 στα παιχνίδια που έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα. Στην προσπάθειά τους να πατήσουν περιοχή έχουν πετύχει 11 κόρνερ θέτοντας τους αντιπάλους τους σε δύσκολη θέση.
Το Κόσοβο, ωστόσο, μπορεί να μην θεωρείται υπολογίσιμη δύναμη αλλά, εν συγκρίσει με τη Σλοβενία τα στατιστικά του στις επιθετικές ενέργειες είναι με διαφορά μεγαλύτερα. Οι προσπάθειες για γκολ είναι ήδη 37 εκ των οποίων οι 13 είναι εντός στόχου. Σχεδόν οι διπλές από τιε ενέργειες της Σλοβενίας είναι εύστοχες. Έξι έχει μπλοκάρει ο αντίπαλος τερματοφύλακας, ενώ, 13 βγήκαν εκτός περιοχής. Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τις βαθιές πάσες οι παίκτες του Κοσόβου ολοκλήρωσαν επιτυχώς 32 σε σύνολο 73 που έχουν καταγραφεί από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία.
Ακόμη και στα κόρνερ υπερτερούν από την Σλοβενία καθώς μετρούν ήδη 16 και οι απλές πάσες που έχουν στεφθεί με επιτυχία είναι 1490. Ποσοστό πάνω από τους Σλοβένους κατά 3%.
Γαλανόλευκη υπεροχή
Η Ελλάδα χρόνια τώρα δεν επιλέγει να ξοδέψει πολλά στην επιθετική γραμμή της, καθώς η αμυντική λειτουργία της είναι ο πρωτεύον στόχος. Και όμως, τα στατιστικά της συγκριτικά με τους δύο παραπάνω αντιπάλους της μαρτυρούν την εμφανή υπεροχή της.
Έχοντας σκοράρει ήδη 4 γκολ είναι πρωτοπόρος σε αυτό τον τομέα, με συνολικά 47 προσπάθειες να έχουν καταγραφεί για την επίτευξη τέρματος. Οι 20 από αυτές βρήκαν στόχο, οι 12 μπλοκαρίστηκαν και οι 15 βγήκαν εκτός. Η Εθνική μετρά 16 κόρνερ, περισσότερα υπέρ της και από τις δύο άλλες «ισχυρές» ομάδες του ομίλου, και οι βαθιές της πάσες της δίνουν υπεροχή με ποσοστό 48%. Οι εναλλαγές της μπάλας που έχουν στεφθεί με επιτυχία είναι συνολικά 1594 ενώ, οι βαθιές πάσες είναι 24. Εδώ και μόνο το Κόσοβο κάνει τη διαφορά και από την Ελλάδα και από τη Σλοβενία.
«Σκληρή» άμυνα
Το πλεόν υψηλό μπάτζετ για την αμυντική ενίσχυση ανήκει εξ ολοκλήρου στην Εθνική. Με 26,5 εκατομμύρια ευρώ να υπολογίζεται η αξία της άμυνας της, η Ελλάδα μετρά ήδη σε αυτά τα ματς 6 αποκρούσεις και κατοχή 61%.
Στην αντίπερα όχθη, το Κόσοβο με 24,2 εκατ.€ μετρά 4 αποκρούσεις και 61% κατοχή της μπάλας. Η Σλοβενία, ωστόσο, ξεπερνά κατά πολύ σε αυτό το κομμάτι τις δύο αντιπάλους της. Ειδικότερα, με συνολικά 10 αποκρούσεις, επιβεβαιώνει τα χρήματα που δαπανά για τη θέση του τερματοφύλακα. Βέβαια, στην κατοχή είναι τελευταία στη λίστα με μόλις 46%.
Τελευταίες και καλύτερες οι κάρτες
Η γαλανόλευκη κατέχει και εδώ το μεγαλύτερο ποσοστό πειθαρχίας. Τόσο στα φάουλ που δέχεται όσο και στις κάρτες που μετρά ήδη, η Εθνική ανταποκρίνεται πολύ καλύτερα βάσει στατιστικών σε σχέση με το Κόσοβο και την Σλοβενία.
Τα φάουλ υπέρ της είναι 53, έναντι 43 και 37 που έχουν δεχθεί Κόσοβο και Σλοβενία αντίστοιχα. Από την άλλη, η Εθνική έχει διαπράξει 32 φάουλ εναντίον άλλη ομάδας συγκριτικά με το Κόσοβο που έχει κάνει 44 και τη Σλοβενία που έχει κάνει 52 φάουλ και έχει αρνητικό ρεκόρ.