RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | Διεθνή | Η FIFA φέρνει τα πάνω-κάτω στο θέμα των ατζέντηδων

Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για την μεγάλη μάχη που θα πάρει τεράστιες διαστάσεις από τον Ιανουάριο, ανάμεσα σε ατζέντηδες και FIFA.

Το 2022 πλησιάζει. Και μαζί του θα ξεκινήσει μία μεγάλη μάχη ανάμεσα στους πλέον ισχυρούς ατζέντηδες και την FIFA. Την Ανωτάτη αρχή του ποδοσφαίρου.

Η κορυφαίο κυβερνητικό όργανα του ποδοσφαίρου. Ετοιμάζεται να εισαγάγει μεταρρυθμίσεις στην αγορά ποδοσφαιριστών, που επικεντρώνονται στον ρόλο και την αμοιβή των ατζέντηδων. Ανθρώπων που κερδίζουν ουκ ολίγα εκατομμύρια από τους ακριβοπληρωμένους και όχι μόνο ποδοσφαιριστές τους. Οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει ειδική ομάδα Εργασίας του Τζιάνι Ινφαντίνο. Περιλαμβάνουν να υπάρχει ανώτατη αμοιβή του  αντιπροσώπου η οποία να ανέρχεται  στο 10% της  μεταγραφής και 3% του μισθού ενός ποδοσφαιριστή. Οι ατζέντηδες από την πλευρά τους  θα πρέπει να  έχουν τα ονόματά τους και τα στοιχεία επικοινωνίας τους σε μια δημόσια βάση δεδομένων και θα απαγορεύεται να εργάζονται για έναν σύλλογο αγοραπωλησίας στην ίδια συμφωνία.

Η FIFA θέλει να σταματήσει τις «καταχρηστικές και υπερβολικές πρακτικές» μεταξύ των εκπροσώπων

Αυτές είναι μεγάλες αλλαγές για τους διαμεσολαβητές, οι οποίοι έως τώρα δεν είχαν όρια στο τι μπορούν να πληρωθούν από το 2015 και μετά . Ακολούθως η  FIFA επι θητείας Σεπ Μπλάτερ. Αφαίρεσε τον κανονισμό για τους ατζέντηδες,  επιτρέποντας σε μια σειρά νέων ατζέντηδων  στο ποδόσφαιρο δίχως  την ανάγκη προηγούμενης εμπειρίας στον κλάδο.

Η FIFA, ενδεχομένως κάποια στιγμή να  συνειδητοποίησε  ότι η απορρύθμιση ήταν λάθος, και τώρα θέλει να εισαγάγει τις νέες μεταρρυθμίσεις για να σταματήσει τις «καταχρηστικές και υπερβολικές πρακτικές» μεταξύ των εκπροσώπων.

Μάλιστα όλοι μας γνωρίζουμε ότι πριν 20 χρόνια για να γίνει κάποιος ατζέντης θα έπρεπε να καταθέσει εγγυητική επιταγή σε ελβετική τράπεζα ύψους 40 εκ. δρχ.

Η Έκθεση Διαμεσολαβητών αποκάλυψε αμοιβές 500,8 εκατομμύρια δολάρια το 2021

Η Έκθεση Διαμεσολαβητών στις Διεθνείς Μεταγραφές της FIFA που κυκλοφόρησε στις αρχές Δεκεμβρίου. Αποκάλυψε ότι ένας ατζέντης  έλαβε πληρωμή ύψους 118% της τιμής μεταγραφής που κατέβαλε ένας γερμανικός σύλλογος σε γαλλικό σύλλογο για έναν ποδοσφαιριστή!!! Προφανώς ο ατζέντης πήρε πολύ περισσότερα από τον ποδοσφαιριστή ο οποίος είναι ο πρωταγωνιστής του θεάματος!!!

Συνολικά, η έκθεση διαπίστωσε ότι οι αμοιβές που καταβλήθηκαν σε ατζέντηδες ανήλθαν συνολικά σε 500,8 εκατομμύρια δολάρια το 2021.

Αυτή ήταν μια ελαφρά αύξηση σε σχέση με το 2020 (497,5 εκατομμύρια δολάρια). Παρά το γεγονός ότι οι συνολικές δαπάνες μεταφοράς μειώθηκαν από 5,18 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 4,31 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των αμοιβών που καταβλήθηκαν στους αντιπροσώπους των ποδοσφαιριστών  ήταν πάνω από 1 εκ.  δολάρια.

«Αντί να δούμε μείωση στις αμοιβές των αντιπροσώπων, βλέπουμε μια μικρή αύξηση»

Ο Τζέιμς Κίτσινγκ,  διευθυντής του ρυθμιστικού κανόνα  ποδοσφαίρου της FIFA, δήλωσε: «Υπάρχει πτώση στα τέλη μεταγραφής που καταβλήθηκαν  (συγκριτικά με το 2020), αλλά εκεί που αναμένετε  να δούμε  παρόμοια μείωση στις αμοιβές των αντιπροσώπων, αντίθετα βλέπουμε μια μικρή αύξηση.

«Υπάρχουν μερικοί πραγματικά εντυπωσιακοί αριθμοί όταν κοιτάς την αμοιβή σε σύγκριση με τον μισθό (του ποδοσφαιριστή). Γι’ αυτό εξετάζουμε καταχρηστικές και υπερβολικές πρακτικές».

Οι ατζέντηδες , όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, δεν είναι ευχαριστημένοι με την ιδέα να ελέγχονται οι μισθοί τους.

Ο «Σούπερ ατζέντης» Μίνο Ραϊόλα, πρόεδρος της ομάδας ατζέντηδων  του The Football Forum, πρότεινε την κατάργηση των τελών μεταγραφής ως απάντηση στις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.

Ο Τζόναθαν Μπαρνέτ, Αντιπρόεδρος του The Football Forum, ισχυρίζεται ότι δεν έχει γίνει σωστή διαβούλευση με τους παράγοντες της FIFA και απείλησε να κινηθεί νομικά.

«Τα ανώτατα όρια είναι μόνο ένα μέρος (των κανονισμών) στο οποίο φαίνεται να εστιάζουν όλοι. Αυτοί οι κανόνες έχουν γραφτεί από άτομα που δεν έχουν ιδέα τι κάνει ένας ατζέντης.  Δεν έχουν ιδέα άλλη,  από το τι εικάζουν οι άνθρωποι για τους ατζέντηδες», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Όταν λένε ότι είναι για να βοηθήσουν τους ποδοσφαιριστές ,  μιλούν από την πλάτη τους. Σίγουρα δεν υπάρχει κανένας από τους ποδοσφαιριστές  μου που θα προτιμούσε να εκπροσωπείται από τη FIFA παρά από εμάς».

Οι ομάδες που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη του μεταγραφόμενου ποδοσφαιριστή θα παίρνουν το 5% των μεταγραφών

Ίσως οι ατζέντηδες  έχουν θέμα. Φυσικά, είναι δουλειά τους να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τον ποδοσφαιριστή τους και αξίζουν αποζημίωση.

Οι ατζέντηδες  συχνά κατηγορούνται ότι πήραν χρήματα από το ποδόσφαιρο, αλλά κάποιοι έχουν κάνει προσπάθειες να επανεπενδύσουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς που συνδέονται με το άθλημα.

Και, δεν είναι η πρώτη φορά που η FIFA κατηγορείται για έλλειψη διαβούλευσης και αναγγελίας αλλαγών χωρίς να τις σκεφτεί καλά.

Ωστόσο, οι τρέχουσες αμοιβές αντιπροσώπων φαίνονται υπερβολικές. Αλλά ένα σημείο στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο της FIFA φαίνεται τουλάχιστον εξίσου σημαντικό. Για να εξηγήσει πώς θα μπορούσαν να δαπανηθούν καλύτερα αυτά τα χρήματα.

Σε μια προσπάθεια αναδιανομής ενός μέρους των χρημάτων που δαπανώνται για μεταγραφές, κάθε διεθνής συμφωνία θα περνά από ένα ανεξάρτητο «οίκο συμψηφισμού». Το 5%  όλων των τελών θα αποσταλεί στους συλλόγους που είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη του μεταγραφόμενου ποδοσφαιριστή. Ούτως ώστε να συνεχίσει να επενδύει στην ανάπτυξη και βελτίωση νέων ποδοσφαιριστών.

Η προτεινόμενη εισφορά θα φέρει στους συλλόγους περίπου 215 εκατομμύρια δολάρια το 2021

Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο εξήγησε πρόσφατα ότι, το 2019, οι σύλλογοι που εκπαιδεύουν νέα ταλέντα. Έλαβαν περίπου το 1% της παγκόσμιας μεταγραφικής δαπάνης ως αποζημίωση. Την ίδια χρονιά, οι ατζέντηδες  έλαβαν περίπου το 10% των συνολικών δαπανών. Με αυτήν την προτεινόμενη εισφορά, οι σύλλογοι θα λάβουν περίπου 215 εκατομμύρια δολάρια το 2021. Σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο από αυτό που έλαβαν οι σύλλογοι το 2019. Παρά τις υψηλότερες συνολικές δαπάνες μεταγραφών εκείνη τη χρονιά.

Αυτός φαίνεται εξίσου καλός λόγος για τη μεταρρύθμιση της μεταγραφικής αγοράς. Οι σύλλογοι που επενδύουν στην ανάπτυξη παικτών θα πρέπει να ανταμείβονται καλύτερα από ό,τι τώρα.

Αν αυτό σημαίνει ότι οι ατζέντηδες πρέπει να μειώσουν τις αμοιβές. Φαίνεται σαν ένα τίμημα που αξίζει να πληρωθεί για την ποδοσφαιρική βιομηχανία…


vstore.gr overfm
vstore workstation



PLANET SPORTS