Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για την Ολλανδή ομοσπονδιακή προπονήτρια της Αγγλίας, Σαρίνα Βίγκμαν η οποία στοχεύει στην κατάκτηση του Euro και με τις «λιονταρίνες».
Το όνομα της Σαρίνα Βίγκμαν είναι σχεδόν πλέον καθημερινά στα στόματα των φιλάθλων της Αγγλία ανδρών και γυναικών. Κι αυτό γιατί η Ολλανδή Σαρίνα ομοσπονδιακή προπονήτρια τώρα της Αγγλίας έχει μεταμορφώσει την ομάδα σε υπερδύναμη και το κυριότερο την οδήγησε στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
Για οποιονδήποτε από τους 7,6 εκατομμύρια θεατές του BBCOne που συντονίστηκαν για να παρακολουθήσουν τη δραματική νίκη της Αγγλίας στην παράταση με 2-1 επί της Ισπανίας στους προημιτελικούς του Euro, η θέα μιας ξανθιάς Ολλανδέζας κινουμένων σχεδίων δεν θα έχει περάσει απαρατήρητη.
Η Σαρίνα Βίγκμαν προπονήτρια της Αγγλίας, έγινε αντικείμενο συζήτησης. Λιγότερο για τις αστείες κινήσεις της , αν και ήταν απόλαυση να την παρακολουθεί κανείς να σηκώνεται ψηλά σε και να την παίρνει αγκαλιά μία…«Αρκούδα» όπως μοιάζει λόγω σωματοδομής η κεντρική της αμυντικός, Μίλι Μπράιτ μετά το σφύριγμα της λήξης του αγώνα. Εδώ και 11 μήνες η παρουσία της Βίγκμαν έχει μεταμορφώσει στην κυριολεξία τα «λιοντάρια», που απέκτησαν αυτοπεποίθηση κάτι το ασυνήθιστο και τώρα είναι βασικοί διεκδικητές του τίτλου.
Κατά τη διάρκεια της δύσκολης νίκης της Αγγλίας με 2-1 απέναντι σε ένα από τα φαβορί των μπουκ την Ισπανία, η Βίγκμαν ήταν αχαρακτήριστα δυναμική. Ίσως επειδή είχε αναγκαστεί να παρακολουθήσει τον προηγούμενο αγώνα από την βάση της ομάδας στο δυτικό Λονδίνο, καθώς είχε βρεθεί θετική στον Covid. Αλλά ήταν η γενναιότητα της, σε συνδυασμό με την τακτική έξυπνη διαχείριση, βοήθησε τις λέαινες να ξαναμπούν στο παιχνίδι που φαινόταν ότι τους ξεπερνούσε.
Όταν έχανε 1-0 , αντικατέστησε την κορυφαία σκόρερ του τουρνουά Μπεθ Μιντ. Ως διευθύντρια η οποία εστιάζει πάντα στη διαδικασία και όχι στο τελικό αποτέλεσμα, το ταξίδι της Βίγκμαν να γίνει μία από τους καλύτερους μάνατζερ στον κόσμο βασίζεται στην υπομονή, την επιμονή και την μελετημένη διαδικασία.
Η 52χρονη Ολλανδή παραβίασε τους κανόνες για να μπορέσει να παίξει σε ομάδα αγοριών όταν ήταν παιδί μεγαλώνοντας στη Χάγη. Ο δημιουργικός πρεσβύτερος μέσος θα συνέχιζε να γίνει ένας από τους πιο παραγωγικούς παίκτες της Ολλανδίας, όντας ο πρώτος που έφτασε τις 100 συμμετοχές για την εθνική ομάδα γυναικών.
Σε ένα τουρνουά στην Κίνα το 1991, τράβηξε το μάτι του προπονητή της εθνικής ομάδας γυναικών των ΗΠΑ, Ανσον Ντόρανς, ο οποίος θα στρατολογούσε την Ολλανδή παίκτρια για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και να παίξει για τη γυναικεία ομάδα του εκεί. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στις ΗΠΑ, η Βίγκμαν θα πάλευε σε μια ομάδα που υπερηφανευόταν για τα αστέρια της εθνικής ομάδας γυναικών των ΗΠΑ, όπως η Μία Χαμ και η Κριστίν Λίλλι, αλλά, το πιο σημαντικό, έφυγε με έντονη επιθυμία να δει το είδος του περιβάλλοντος που είχε βιώσει στις Η.Π.Α. να αναπαράγεται στην πατρίδα της την Ολλανδία.
Εκπαιδεύτηκε ως δασκάλα ΠΕ ενώ συνέχισε να παίζει και έκανε ένα διάλειμμα από το ποδόσφαιρο για να αποκτήσει δύο παιδιά. Μετά τη συνταξιοδότησή της έγινε προπονήτρια, εγκαταλείποντας τελικά τη δουλειά της ως καθηγήτρια για να προπονήσει με πλήρη απασχόληση.
Έγινε η πρώτη γυναίκα που προπονούσε σε επαγγελματικό αγώνα ανδρών στην Ολλανδία, όταν πήρε μια προσωρινή δουλειά βοηθού με τη Γιονγκ Σπάρτα Ρότερνταμ. Το 2016, ανέλαβε την εθνική ομάδα γυναικών της Ολλανδίας και την οδήγησε σε μια απρόσμενη και πρώτη κατάκτηση του Euro, εντός έδρας, το 2017, πριν την οδηγήσει στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών 2019.
Κατά τη διάρκεια αυτής της ιστορικής νίκης του Euro, η οποία άλλαξε τη στάση απέναντι στο γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ολλανδία, η Βίγκμαν έδειξε την αρχηγό της ομάδας, Μάντι φαν Ντεν Μπέργκ , δείχνοντας ότι η νίκη είχε προτεραιότητα έναντι του συναισθηματισμού. Αυτή είναι η ίδια σκληρότητα που έδειξε με την Αγγλία, έχοντας αφαιρέσει την αρχηγία από τη Στέφ Χάουτον ενώ ήταν τραυματισμένη εκτός, πριν αποβάλει από την αποστολή, την σημαντική παίκτρια από την ομάδα πριν από το τουρνουά αυτό το καλοκαίρι.
Ήταν η ίδια σκληρότητα που έδειξε το βράδυ της Τετάρτης, όταν η Αγγλία έπρεπε να σκοράρει για να κρατήσει ζωντανό το όνειρό της για το Euro. Υπάρχει μια σαφήνεια στον τρόπο με τον οποίο έπαιξαν οι λιονταρίνες από την ημέρα άφιξή της. Κάθε μέλος της ομάδας μιλά για τη σαφήνεια των μηνυμάτων του και για την προσοχή στη λεπτομέρεια. Αυτή η εστίαση στη λεπτομέρεια σήμαινε ότι όταν η Βίγκμαν προσβλήθηκε από τον Covid πριν από τον αγώνα κατά της Βορείου Ιρλανδίας, υπήρχε ήδη ένα σχέδιο για το πώς θα λειτουργούσαν τα πράγματα.
Στο επίκεντρο όλων είναι η ομάδα, που παίζει δίχως πίεση και με αγάπη για το παιχνίδι. Η Βίγκμαν τείνει να αποτρέπει τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τις ατομικές επιδόσεις στις συνεντεύξεις, επειδή πιστεύει ότι καμία εξαιρετική ατομική απόδοση δεν θα συνέβαινε δίχως την υποστήριξη της ομάδας. Και η επιθυμία να διασκεδάσουν οι παίκτριες πηγάζει από ένα απλό μέρος.
«Ως παίκτρια μερικές φορές πίστευα ότι δεν το απόλαυσα αρκετά», είπε η Βίγκμαν στην Ελβετία πριν από το Euro. «Δούλεψα τόσο σκληρά. Είσαι εκεί, κάνεις αυτό που αγαπάς περισσότερο, κάνεις το καλύτερο δυνατό, οπότε γιατί δεν διασκεδάζεις κι εσύ; «Καθώς μεγάλωνα στην προσωπικότητά μου, ήθελα πολύ να είμαι πιο χαλαρός.
Γιατί οι παίκτριες αρχίζουν να παίζουν ποδόσφαιρο όταν είναι 7 ετών; Είναι επειδή αγαπούν το παιχνίδι. Ναι, το παν είναι να κερδίζεις, αλλά αποδίδεις καλύτερα όταν μπορείς να είσαι ο εαυτός σου και όταν βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον (και ακούγεται σαν σχολείο) σε ένα περιβάλλον όπου είσαι ασφαλής, όπου δεν θα κριθείς. Γιατί όταν είσαι στο γήπεδο σε κρίνουν όλη την ώρα και αυτό είναι άβολο και ανασφαλές».
Η ομάδα της Βίγκμαν την Τρίτη το βράδυ συνέτριψε 4-0 την Σουηδία και προκρίθηκε στον τελικό. Τώρα η εθνική Αγγλίας χάρη στη Βίκγμαν έχει την ευκαιρία να πετύχει ότι κατάφερε η Ολλανδία και μαζί τους οι λιονταρίνες στο «Γουέμπλεϊ» θα έχουν και 90.000 φιλάθλους…