Ο Σωτήρης Γεωργίου γράφει τα ανησυχητικά φαινόμενα που έχουμε παγκοσμίως και ειδικά στην Ευρώπη με την κλιματική αλλαγή και βλέπει μπροστά
Αν νομίζετε ότι η ζέστη είναι αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί για τους καύσωνες που έχουν πλήξει πολλάκις φέτος την Ευρώπη και τρέμουμε στην ιδέα να σκάσουν και στα μέρη μας που προς το παρόν την έχουμε βγάλει λάδι, μάλλον θα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε πιο μπροστά. Ακόμα και οι καταστροφικές ή και φονικές πυρκαγιές που πρώτη η χώρα μας βιώνει αλλά πλέον έχουν και κράτη που δεν είχαν τέτοια σοβαρά προβλήματα, δεν είναι τίποτα μπροστά σε ένα άλλο χάος που φέρνει η ζέστη απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Το γιατί έχουμε κλιματική αλλαγή είναι άλλο θέμα. Αλλά έχουμε αλλαγή στο κλίμα και για πολλούς θεωρώ λόγους που ήδη υπονομεύουν την ζωή μας κυριολεκτικά. Καύσωνες ,φωτιές ,κλίμα δυστοπικό που μάλλον θα γίνει χειρότερο αν δεν αλλάξουμε πράματα και αν προλαβαίνουμε τώρα.
Η ξηρασία φέρνει χάος…
Η ξηρασία σύμφωνα με τους επιστήμονες που μπορείτε να βρείτε τις εκτιμήσεις και αναλύσεις τους σε άλλα σάιτ, είναι εδώ. Όχι προ των πυλών, αλλά εδώ. Και εδώ σε όλη την Ευρώπη. Αρκεί να δείτε φέτος τα ρεκόρ όλων των εποχών που έχουν σπάσει στην Ευρώπη και σε χώρες που πάντα είχαν δροσερά καλοκαίρια. Η ξηρασία που περίμεναν οι ειδικοί αλλά και οι επιστήμονες έρχεται πλέον γρηγορότερα απ ότι περιμέναμε. Μαζί αλλάζουν και θα αλλάζουν πολλά στο οικοσύστημα. Σίγουρα η ζωή μας σε όλη την Ευρώπη θα γίνει δυσκολότερη με λιγότερο πράσινο . Αρκεί να δει κανείς πόσο πράσινο χάνεται πλέον κάθε χρόνο παγκοσμίως. Δεν αναφέρομαι καν στο λιώσιμο των πάγων. Έχετε δει εικόνες από τα μεγάλα ποτάμια στην Ευρώπη; Είδατε χτες τον μεγάλο Λίγηρα στην Γαλλία άδειο και ξερότοπο(!); Είδατε στην Ιταλία τον Πάδο ,που είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της Ιταλίας, που διαρρέει σχεδόν ολόκληρη τη βόρεια χώρα από δυτικά προς ανατολικά. Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France δήλωσε ότι η χώρα βιώνει την χειρότερη ξηρασία από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 1958 και ότι η ξηρασία αναμένεται να επιδεινωθεί τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του μήνα. Κατά μέσο όρο, λιγότερο από 1 εκατοστό βροχής έπεσε στη Γαλλία τον Ιούλιο. Η συγκομιδή καλαμποκιού αναμένεται να είναι 18,5% χαμηλότερη φέτος σε σύγκριση με το 2021, δήλωσε το υπουργείο Γεωργίας. Μάλιστα η Έμμα Χαζίζα, υδρογεωλόγος και διευθύντρια του ερευνητικού οργανισμού ‘Mayenne’, μιλώντας στην γαλλική εφημερίδα Thelocal για την πρωτοφανή ξηρασία και την έλλειψη νερού που αντιμετωπίζουν πολλά χωριά της χώρας δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ενώ επισημαίνει οτι σε παρόμοια κατάσταση θα επέλθει ολόκληρη η χώρα(πηγή: https://www.meteo24news.gr/?m=1)
Είδατε εικόνα χτες από τον Τάμεση; Το Βρετανικό Γραφείο Μετεωρολογίας (Met Office) ανέφερε πως ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο ξηρός στην Αγγλία από το 1935 με τη μέση βροχόπτωση να φθάνει τα 23,1 χιλιοστόμετρα, μόλις το 35% του μέσου όρου για τον μήνα. Η πηγή του ποταμού Τάμεση έχει στερέψει περισσότερο από ποτέ .Ήδη έχουμε καταστροφές στις καλλιέργειες αλλά θα αλλάξουν και τα οικοσυστήματα. Ακόμα δεν έχουμε καταλάβει τι έρχεται παγκοσμίως. Αν έλεγε πριν χρόνια για ξηρασία στην Γαλλία και την Αγγλία θα σε πέρναγαν για τρελό. Και όμως…Ήδη οι χώρες αυτές λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό του νερού. Όπως είπαμε όμως πρόσφατα κομμάτι της ενέργειας που πάει και στα νοικοκυριά, ερχόταν μορφές ενέργειας που έχουν σχέση με το νερό και υπάρχει ήδη πρόβλημα. Η ξηρασία θα μεγαλώσει το ενεργειακό πρόβλημα. Πολλές χώρες θα έχουν πρόβλημα ακόμα και με το πόσιμο νερό. Όλες σχεδόν οι χώρες θα έχουν πρόβλημα με τις καλλιεργειές τους και αυτό θα φέρει και έλλειψη τροφής αλλά και νέα αύξηση των τιμών…Αλυσίδα πάνε όλα. Η κλιματική αλλαγή έφερε στην Ευρώπη τη ξηρασία νωρίτερα από το 2050 που την περίμεναν. Δράσεις νωρίτερα δεν έχουμε λάβει και δεν λαμβάνουμε. Δυστοπικό το περιβάλλον που έρχεται….