Ενα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα απόλυτης κυριαρχίας σ΄ ένα άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι αυτό της Νότιας Κορέας στην τοξοβολία. Οι Νοτιοκορεάτες τοξότες, έχουν κατακτήσει 23 από τους 34 Ολυμπιακούς τίτλους που απονεμήθηκαν από το 1984 μέχρι σήμερα, μεταξύ των οποίων και τέσσερις στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που φιλοξενήθηκαν το 2016 στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο. Μάλιστα, η κυριαρχία των πρωταθλητριών της Νότιας Κορέας, είναι απόλυτη, καθώς έχουν κατακτήσει και τα οκτώ χρυσά μετάλλια του αθλήματος από την διοργάνωση της Σεούλ (1988) μέχρι το 2016, ενώ οι άνδρες… υστερούν με πέντε χρυσά μετάλλια από τα οκτώ διαθέσιμα.
Όπως αναφέρει και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, φυσικά υπάρχει εξήγηση γι΄ αυτό το φαινόμενο, που δεν είναι άλλη από το εξαιρετικά οργανωμένο και ιδιαίτερα προσοδοφόρο σύστημα, για τους 140 ενεργούς επαγγελματίες σύμφωνα με την ομοσπονδία τοξοβολίας της Νότιας Κορέας (KAA). Πολλές εταιρείες, αλλά και οι τοπικές αρχές, διαθέτουν περισσότερες από 30 επαγγελματικές ομάδες και πληρώνουν γενναιόδωρους μισθούς.
Η εξαντλητική διαδικασία επιλογής για την Ολυμπιακή ομάδα, περιλαμβάνει μία μεγάλη σειρά αγώνων που κρατά αρκετούς μήνες. Και το «εισιτήριο» για την κορυφαίοα διοργάνωση, παίρνουν οι πρώτοι τρεις άνδρες και οι πρώτες τρεις γυναίκες της τελικής κατάταξης και ανεξαρτήτως προηγούμενων επιτυχιών.
«Υπάρχει ένα ρητό, σύμφωνα με το οποίο, εάν νικήσεις στην Νότια Κορέα, τότε έχεις εξασφαλίσει το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο», λέει ο Κιμ Γιουνγκ Τακ, προπονητής της νοτιοκορεατικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Λος Άντζελες.
Μεταξύ των εκπροσώπων της Νότιας Κορέας στο Τόκιο, θα υπάρχει ένας έφηβος και τρεις διαγωνιζόμενοι χωρίς Ολυμπιακή εμπειρία.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι την δεκαετία του 1970 και καθώς οι εντάσεις άρχισαν να εμφανίζονται στην κορεατική χερσόνησο, η τότε στρατιωτική κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ενθάρρυνε τα αγόρια να ασχοληθούν με το τακβόντο και κορίτσια με την τοξοβολία. Μάλιστα, ο Κιμ Γιουνγκ Τακ, εκπαίδευσε δεκάδες καθηγητές σχολείων σε όλην την χώρα, ώστε να μπορούν στη συνέχεια να διδάξουν τους μαθητές τους.
Η ομοσπονδία της τοξοβολίας είχε λίγα οικονομικά μέσα και κακές εγκαταστάσεις, θυμάται ο έμπειρος προπονητής και τα αποτελέσματα δεν ήταν ικανοποιητικά, παρά την αιώνια παράδοση της χώρας στο άθλημα.
Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, το καθεστώς της Νότιας Κορέας, διέταξε τις μεγάλες εταιρείες της χώρας να χρηματοδοτήσουν εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες σε μια προσπάθεια να διασφαλίσουν μια αξιοπρεπή απόδοση.
Η αυτοκινητοβιομηχανία Hyundai «ανέλαβε» την τοξοβολία, ενώ ο υιός του ιδρυτή της, έγινε πρόεδρος της KAA. Από τότε, ο ισχυρός όμιλος έχει εισφέρει τουλάχιστον 40 εκατομμύρια δολάρια στο άθλημα. Επιπλέον, κορυφαίοι ερευνητές από την Hyundai έχουν πραγματοποιήσει επιστημονικές μελέτες για την βελτίωση της απόδοσης των πρωταθλητών. Για τον αντιπρόεδρο της KAA, Ζανγκ Γουνγκ Σουλ, η μακροπρόθεσμη υποστήριξη της εταιρείας ήταν «απαραίτητη».
Ο νυν πρόεδρος της Hyundai Motor, Γιουϊσουν Τσανγκ, βρίσκεται στο «τιμόνι» της KAA από το 2005. Στο Ρίο, παρείχε στους τοξότες έναν εξατομικευμένο σύστημα προπόνησης και προετοιμασίας, εξοπλισμένο με κρεβάτια, στρώματα γιόγκα και ντους, καθώς και αλεξίσφαιρα αυτοκίνητα για την ασφάλειά τους. Παράλληλα, έχουν υιοθετηθεί νέες μέθοδοι προπόνησης, από το bungee jumping, τον έλεγχο των νεύρων και την προπόνηση σε ένα πλήρες στάδιο μπέιζμπολ, για να συνηθίσουν οι αθλητές, τον θόρυβο από την παρουσία πλήθουν.
Πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο, το 2012, μελετήθηκαν οι καιρικές συνθήκες στην βρετανική πρωτεύουσα και επιλέχθηκε ένας τόπος προπόνησης με παρόμοιους ανέμους και βροχές, στην περιοχή Namhae, στην νότια ακτή της χώρας.
«Ο καιρός ήταν πολύ κακός στον τελικό», θυμάται ο Ζανγκ, ο οποίος ήταν επικεφαλής προπονητής εκείνη την στιγμή και συνεχίζει: «Η κινεζική ομάδα μπερδεύτηκε καθώς οι τοξότες μας ανταγωνίστηκαν ήρεμα και κατέληξαν να κερδίσουν με διαφορά μόλις ενός βαθμού».
Η εφετινή προετοιμασία πραγματοποιήθηκε σε ένα… αντίγραφο της περιοχής του Τόκιο, ακόμη και στην λεπτομέρειας των ήχων (!) που θα ακούσουν οι τοξότες εκεί, από το φτερούγισμα και το κελάϊδισμα των πουλιών έως τις ανακοινώσεις στην ιαπωνική και στην αγγλική γλώσσα.