Ο τίτλος μπορεί να μην λέει πολλά ή μπορεί να λέει και τα πάντα. Η 17η Απριλίου αποτελεί μια ημερομηνία που έχει τη δική της μελαγχολία. Σαν σήμερα, με διαφορά ενός χρόνου, έφυγαν από τη ζωή δύο από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές που έβγαλε ο τόπος μας, ο Νίκος Παπάζογλου και ο Δημήτρης Μητροπάνος. Πρώτος έφυγε ο Νίκος το 2011 και την επόμενη χρονιά ο Δημήτρης. Ο ένας από τη Θεσσαλονίκη, ο άλλος από τα Τρίκαλα μεσουράνησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, από το δικό τους μετερίζι ο καθένας, στη μουσική σκηνή της χώρας μας, φεύγοντας σε ίδια σχεδόν ηλικία και έχοντας πολλά ακόμα να δώσουν.
Ο Νίκος Παπάζογλου ήταν μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές. Με το χαρακτηριστικό κόκκινο φουλάρι που φορούσε σε κάθε του δημόσια εμφάνιση μάγευε τα πλήθη με την ιδιαίτερη φωνή του και το μοναδικό του χάρισμα να συγκινεί με την ερμηνεία του. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό με το δίσκο ” Η εκδίκηση της γυφτιάς” του Μανώλη Ρασούλη σε παραγωγή του Διονύση Σαββόπουλου. Ο Παπάζογλου ερμήνευσε πολλά και σημαντικά τραγούδια, ενώ έδωσε άλλα σε γνωστούς συναδέλφους του. Στήριξε πολλούς νέους καλλιτέχνες και μπάντες στα πρώτα τους βήματα με το στούντιο του στη γενέτειρα του τη Θεσσαλονίκη να αποτελεί σημείο συνάντησης σπουδαίων Ελλήνων ερμηνευτών, μουσικών και τραγουδοποιών. Οι φίλοι του του είχαν βγάλει το παρατσούκλι “κατσαβιδάκιας” λόγω της επιμονής του να συναρμολογεί ενισχυτές και μουσικά κυκλώματα.
Ο Δημήτρης Μητροπάνος από την άλλη ήταν ο απόλυτος λαϊκός ερμηνευτής. Η ζωή δεν του χαμογέλασε απλόχερα από την πρώτη στιγμή. Πέρασε δύσκολα και φτωχικά παιδικά χρόνια, αφού προερχόταν από αριστερή οικογένεια και λίγο μετά τον εμφύλιο τα δεδομένα ήταν ιδιαιτέρως σκληρά. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τον πατέρα του τον είδε πρώτη φορά στα εικοσιεννιά του χρόνια, αφού μέχρι και την ηλικία των δεκαέξι νόμιζε πως είχε σκοτωθεί Διέξοδος του ήταν η μπάλα με φίλους στη γειτονιά. Μπήκε στο επάγγελμα του τραγουδιστή από πολύ μικρός πριν καλά καλά τελειώσει το γυμνάσιο. Έχει υπογράψει με τη φωνή του πολλές σημαντικές λαϊκές επιτυχίες οι οποίες έχουν μείνει διαχρονικές. Τεράστια καριέρα στη διάρκεια της οποίας έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους δημιουργούς. Από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Γιώργο Ζαμπέτα και τον Απόστολο Καλδάρα μέχρι τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Γιάννη Σπανό και τον Μάριο Τόκα. Η φωνή του μιλούσε στην ψυχή του κοινού από την πρώτη κιόλας στροφή ενός τραγουδιού. Ένθερμος φίλαθλος του Ολυμπιακού που τον τίμησε στην τελετή για την κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2012 λίγο καιρό μετά το θάνατο του με μια χορογραφία πάνω στη “Ρόζα” σε μια άκρως συγκινητική ατμόσφαιρα.
Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ…..λέει ο Νίκος, για να πάρει τη σκυτάλη ο Δημήτρης ….Ελλάδα μάγισσα, παρθένα και τροτέζα μου….σε μια συναυλία που πλέον μόνο νοερά μπορούμε να απολαύσουμε. Σας ευχαριστούμε για όσα ζήσαμε, για όσα ονειρευτήκαμε και για όσα αφήσατε παρακαταθήκη σε εμάς και στους επόμενους…..