Δεν χρειάζεται να κατάγεσαι από μια μεγάλη πόλη για να παίξεις σε μεγάλες λίγκες.
Σύμφωνα με μελέτες, μάλιστα, οι μικρότερες πόλεις παράγουν μεγαλύτερο ποσοστό επαγγελματιών αθλητών σε σχέση με άλλες μεγαλύτερες. Κι αυτό γιατί σε μικρές κοινότητες, τα παιδιά δοκιμάζουν και εξερευνούν πολλά διαφορετικά αθλήματα, έχοντας ταυτόχρονα περισσότερες ευκαιρίες να αναπτύξουν σχέσεις με προπονητές, γονείς και συνομηλίκους και φυσικά μεγαλύτερη την αίσθηση του ανήκειν.
Ακριβώς αυτό συνέβη και στην περίπτωση του Ρόμαν Κρίκλια, του Παγκόσμιου Πρωταθλητή στην κατηγορία ελαφρών βαρών στο kickboxing, που αυτήν την Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου, επρόκειτο να διεκδικήσει τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο στην κεντρική διοργάνωση του ONE: Collision Course, απέναντι στον Αντρέι “Mister KO” Στόικα.
Ο 29χρονος Κρίκλια μπορεί να είναι ο «βασιλιάς» στην κατηγορία του, δεν παρέμεινε όμως ποτέ στην κορυφή χωρίς τον ενδεδειγμένο χαρακτήρα του. Η αφοσίωσή του στο kickboxing ήταν αυτή που τον βοήθησε να φύγει από τη μικρή του πόλη προς αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης, έως την παγκόσμια σκηνή και στη διεκδίκηση του πολυτιμότερου βραβείου στην κατηγορία του στο άθλημα.
Ο Ρόμαν γεννήθηκε στο Κράσνογκραντ, μια μικρή πόλη της ανατολικής Ουκρανίας. Η δεκαετία του ’90 ήταν μια περίοδος ταραχών στη χώρα, όμως, εκείνος, όπως είχε παραδεχτεί, είχε ανέμελα παιδικά χρόνια «παίζοντας με τα παιδιά στους δρόμους». Ξεκίνησε καράτε από τα έξι του χρόνια όταν ο πατέρας του αποφάσισε ότι το Burovic Martial Arts Club θα ήταν το καταλληλότερο μέρος για να κρατήσει το γιο του μακριά από μπελάδες.
Ο προπονητής του, Βαλεντίν Κοτζούσκο, έγινε ο μέντοράς του και μαζί με τον πατέρα του, τον βοήθησαν να μεταλαμπαδεύσει τις αξίες που θα γίνονταν το θεμέλιο της νοοτροπίας του. «Το μυστικό της επιτυχίας μου είναι ένας συνδυασμό πειθαρχίας και αφοσίωσης. Οι γονείς μου μού έδωσαν καλά γονίδια, ήμουν ψηλός και δυνατός, αλλά ο πατέρας μου και ο προπονητής μου με προέτρεψαν να δουλεύω σκληρά και να σέβομαι το ήθος των πολεμικών τεχνών».
Το 2008 ο Κρίκλια μετακινήθηκε στα Βορειοανατολικά, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο. Έφτασε στο Εθνικό Ινστιτούτο της περιοχής, όπου σπούδασε φυσική και αστρονομία, καθώς επίσης πήγε σε ένα γυμναστήριο που θα ανέβαζε τις δεξιότητές του στις πολεμικές τέχνες στο επόμενο στάδιο.
«Για να είμαι ειλικρινής, όποιος είχε φιλοδοξία στη ζωή του, έφυγε από το Κράσνογκραντ για να αναζητήσει την τύχη του αλλού», είχε δηλώσει.
Ο Ρόμαν Κρίκλια έγινε ο εθνικός πρωταθλητής kickboxing νέων το 2008 και πήρε ένα ασημένιο μετάλλιο σε ερασιτεχνικό πρωτάθλημα πυγμαχίας της Ταϊλάνδης το 2010. Το 2011 ο Κρίκλια ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα. Ο προπονητής του εντυπωσιάστηκε με τη γρήγορη εξέλιξή του και άνοιξε το δρόμο για να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα στη ζωή του. Ο Μαξίμ έδειξε βίντεο των αγώνων του στον διάσημο προπονητή Αντρέι Γκρίντιν, που είδε αμέσως τεράστια προοπτική στο νεαρό.
Ο Κρίκλια μετακόμισε στο Μινσκ και έκτοτε ανέπτυξε το δικό του τεχνικό στυλ. Ο Γκρίντιν πίστευε στο «έξυπνο boxing» που προϋποθέτει άψογη τεχνική με τη μικρότερη δυνατή ζημιά.
Ο δίμετρος Ουκρανός έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις συμπεριλαμβανομένων των τίτλων KLF, A1, WAKO Pro και FEA Grand Prix. Όλοι αυτοί οι τίτλοι τον οδήγησαν στον πιο σημαντικό αγώνα της καριέρας του. Το Νοέμβριο του 2019, ο Κρίκλια μπήκε στο Cadillac Arena στο Πεκίνο της Κίνας για να κάνει το ντεμπούτο του εναντίον του παλιού του γνώριμου αντιπάλου, Τάρικ “The Tank” Καμπάμπεζ στο ONE: Age of Dragons.
Αυτή δεν ήταν απλώς μια ευκαιρία για τον Ρόμαν να νικήσει τον Ολλανδό-Μαροκινό που τον είχε νικήσει τέσσερα χρόνια πριν, αλλά ήταν επίσης μια ευκαιρία να γράψει ιστορία το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελαφρών Βαρών στο kickboxing. Ο Ουκρανός κατάφερε να πάρει το χρυσό από τα χέρια του αντιπάλου του.
Αφού κέρδισε το πολυτιμότερο βραβείο στο άθλημα, ο Ρόμαν, τώρα, είναι αποφασισμένος να εδραιωθεί στις Πολεμικές Τέχνες. Επόμενη μάχη του, λοιπόν, την ερχόμενη Παρασκευή και ο αθλητής από το μικρό Κράσνογκρντ δεν ξεχνά: «Για μένα το να είσαι Παγκόσμιος Πρωταθλητής είναι μια μεγάλη ευθύνη. Στην επόμενη μάχη θα πρέπει να αποδείξω πως είμαι ο καλύτερος».