Η μεγάλη τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, η J.P Morgan έχει σχεδόν συμφωνήσει να βάλει ένα ποσό της τάξης των 6 δις ευρώ για αρχή, προκειμένου το 2020 να μπει σε τροχιά η νέα διοργάνωση η οποία σε πρώτη φάση θα περιλαμβάνει 18 ομάδες και μετά θα αυξηθεί σε 24 όπου σε αυτές θα είναι και ο νταμπλούχος Ελλάδος, Ολυμπιακός.
Είναι γεγονός οτι εδω και δύο χρόνια τώρα οι σχέσεις ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ ή καλύτερα Αλεκσάντερ Τσεφερίν και Τζιάνι Ινφαντίνο των δύο “ισχυρών ανδρών”των κορυφαίων οργανισμών του ποδοσφαίρου δεν είναι και οι καλύτερες, ή μάλλον δεν είναι καθόλου καλές. Όσες φορές οι δύο άνδρες έχουν βρεθεί ο ένας απέναντι του άλλου, απλά αντάλλαξαν τις τυπικές χειραψίες. Και στο Κογκρέσο της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας στις αρχές Μαρτίου του 2020, στο Άμστερνταμ απλά επιβεβαιώθηκε για μία ακόμη φορά. Τα πάντα είχαν ξεκινήσει απο το Κογκρέσο της ΦΙΦΑ στο Μαιαμι, εκεί που ο Ινφαντίνο πέρασε έστω και μετά δυσκολίας, την απόφασή του για ίδρυση του Παγκοσμίου κυπέλλου Συλλόγων, όπου είχε εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του ο Τσεφερίν.
Ο χρόνος κύλησε, τίποτε δεν βελτιώθηκε στις σχέσεις τους. Αντιθέτως τα πράγματα επιδεινώθηκαν. Πριν μία εβδομάδα μάλιστα ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, έστειλε επιστολή στην Ζυρίχη, στο “αρχηγείο” της Ανωτάτης Αρχής του ποδοσφαίρου να ζητήσει κάτι, κι ακόμη περιμένει… απάντηση.
Αυτά που είχε πει λίγο πριν την παραίτησή του ο πρόεδρος της Μπαρσελόνα, Γιόσιπ Μαρία Μπαρτομέου ήταν σωστά απολύτως για την δημιουργία μία νέας Μεγάλης Λίγκας.
Πολλοί μπορεί να ισχυρισθούν οτι και πριν περίπου 30 χρόνια, κάτι ανάλογο είχε ξεκινήσει εκ μέρους της Media Partners (συμφερόντων Σύλβιο Μπερλουσκόνι), αλλά τότε η ΟΥΕΦΑ με τον γενικό της γραμματέα, Γερμανό, Γκέρχαρντ Άιγκνερ και τον πρόεδρό της, αείμνηστο, Λέναρτ Γιόχανσον είχε αντιδράσει . Ναι σωστό, αλλά είχαν μαζί τους και το “μεγάλο αφεντικό”του ποδοσφαίρου τον Ελβετό, Σεπ Μπλάτερ ο οποίος είχε βγάλει νότα με την οποία προειδοποιούσε τους συλλόγους , τους ποδοσφαιριστές και τους διαιτητές,πως αν πάνε στην νέα τάξη πραγμάτων, δεν θα είχαν δικαίωμα να αγωνισθούν στις εθνικές τους ομάδες. Οπότε όλοι έκαναν πίσω, κι ενω η ΟΥΕΦΑ άνοιξε και το “πουγγί της”και μοίρασε αρκετά χρήματα…
Αλλη κατάσταση
Τα πράγματα τώρα εν έτει 2020 έχουν αλλάξει κατά πολύ. Η πανδημία απο την μία , η μείωση των χορηγιών απο την άλλη και οι επαφές που έχουν οι πέραν του Ατλαντικού άνθρωποι τόσο με τον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, όσο και με τον Ινφαντίνο ανοίγουν ένα νέο ισχυρό δίαυλο επικοινωνίας.
Ο Πέρεθ άνθρωπος έξυπνος, καθότι και κατασκευαστής των μεγαλύτερων ενδεχομένως κτηρίων του κόσμου, ξέρει πολύ καλά το παιχνίδι της Επικοινωνίας. Μπορεί να μην έχει φανεί έως τώρα, αλλά έχει μιλήσει με όλους τους μεγαλομετόχους και προέδρους (όσων έχουν λόγω εννοείται) των κορυφαίων συλλόγων κι έχει εξασφαλίσει το ΝΑΙ τους!
Και φυσικά μιλάμε για την οικογένεια Γκλέιζερ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), το Νάσερ Αλ Κελαίφι (ιδιοκτήτης και πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν), τον Κάρλ- Χάιντς Ρουμενίγκε (Μπάγερν Μονάχου), τον Κινέζο, Στίβεν Τσένγκ (πρόεδρος της Ιντερ), τον αμερικανό, Πολ Σίγκερ (ιδιοκτήτη της Μίλαν), τον επίσης αμερικανό, Στάν Κρένκε (ιδιοκτήτη ουσιαστικά της Άρσεναλ), τον γάλλο, εκτελεστικό πρόεδρο της Λιόν,Ζαν- Μισέλ Ολάς . Τον “ισχυρό άνδρα¨της Μάντσεστερ Σίτυ, Φεράν Σοριάνο (δεξί χέρι ουσιαστικά του ιδιοκτήτη της),τον πρώην πρόεδρο της Μπαρσελόνα, Γιόσιπ Μαρία Μπαρτομέου που έχει συμφωνήσει κιόλας και απλά πρέπει να επικυρωθεί απο τη νέα διοίκηση. Και συνεχίζει τις επαφές του…
Ο Ζάιφερτ
Το εν λόγω εγχείρημα θα το αναλάβει να το τρέξει ο νέος Εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Ένωσης Συλλόγων ή όπως αλλοιώς θα ονομασθεί σύντομα, ο γερμανός Κρίστιαν Ζάιφερτ που είναι στην Λίγκα της χώρας του, ως επικεφαλής,, αλλά τον Ιούνιο λήγει η σύμβασή του. Οπότε μέχρι τότε θα το κατευθύνει ο Πρόεδρος της Ένωσης, Φλορεντίνο Πέρεθ που το έχει ξεκινήσει κιόλας με την συνδρομή- όσο κι αν επισήμως δεν το παραδέχεται- του προέδρου της ΦΙΦΑ, Τζιάνι Ινφαντίνο.
Στην πρώτη φάση οι ομάδες που θα ενταχθούν και θα ξεκινήσουν θα είναι 18. Θα υπάρχουν δύο γύροι (εντός-εκτός) , και μετά πλέι-οφς.
Οι ομάδες σε πρώτη φάση θα είναι 18. Ο νταμπλούχος Ελλάδος, Ολυμπιακός αν δεν είναι στην πρώτη περίοδο, γιατί οι ομάδες θα αυξάνονται με απώτερο στόχο να φτάσουν τις 24, ίσως και τις 32 αν και το δεύτερο παρουσιάζεται πιο δύσκολο. Θα είναι σίγουρα στην δεύτερη φάση, καθώς η εν γένει παρουσία του τα τελευταία 20 χρόνια, τον έχει φέρει στα ψηλά επίπεδα του διεθνούς ποδοσφαίρου και τον έχει καταστήσει πασίγνωστο στην Ευρώπη και όχι μόνο. Όμως εδω θα δοθεί μάχη με τον άλλοτε πρωταθλητή Ευρώπης, τον Άγιαξ, ο οποίος παραμένει ισχυρή δύναμη. Αν λοιπόν ο Ολυμπιακός δεν είναι στην πρώτη φάση των 18 συλλόγων θα είναι σίγουρα σε αυτή των 24.
Οι 18 ομάδες της πρώτης φάσης θα είναι οι:
ΑΓΓΛΙΑ (5):
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Λίβερπουλ
Μάντσεστερ Σίτυ
Τσέλσι ή Άρσεναλ
Τότεναμ
ΙΣΠΑΝΙΑ (3)
Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης
ΙΤΑΛΙΑ (4)
Ιντερ, Μίλαν, Γιουβέντους, Ρόμα
ΓΕΡΜΑΝΙΑ (2)
Μπάγερν, Ντόρτμουντ
ΓΑΛΛΙΑ (2)
Παρί Ζερμέν, Λιόν
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (1)
Πόρτο
ΟΛΛΑΝΔΙΑ (1) ή ΕΛΛΑΔΑ (1)
Αγιαξ ή Ολυμπιακός
Ο Ανιέλι
Εν τω μεταξύ, εκείνος που έως τώρα φέρεται να αντιδρά στην δημιουργία μίας Ευρωπαικής Σούπερ Λίγκας, γιατί εκείνο που είχε πει κάποια στιγμή ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Τζιάνι Ινφαντίνο οτι θέλει να συμμετέχουν και ομάδες απο την Λατινική Αμερική, δεν μπορεί να συμβεί. Για τον απλούστατο λόγω οτι χρήματα εκεί δεν υπάρχουν και οι Αμερικανοί που ενδιαφέρονται για το μεγάλο αυτό σχέδιο και βάζουν και τα λεφτά, ενδιαφέρονται περισσότερο για τις Ευρωπαικές δυνάμεις του ποδοσφαίρου. Είναι ο ιδιοκτήτης της Γιουβέντους και πρόεδρος της ECA (Ευρωπαική ομοσπονδία συλλόγων), Αντρέα Ανιέλι ο οποίος είναι και στενός φίλος του προέδρου της ΟΥΕΦΑ, Αλεκσάντερ Τσεφερίν, αλλά μάλλον θα αναγκασθεί να κάνει πίσω. Αρκετοί απο τους άλλους μεγαλομετόχους της ΦΙΑΤ και κατ επέκταση και της “γηραιάς κυρίας”όπως ο εγγονός του Τζιάνι Ανιέλι, ο Τζον Ελκάν βλέπει με πολύ “καλό μάτι”την εν λόγω κίνηση, καθώς θα αποφέρει πολλά περισσότερα χρήματα απο αυτήν της ΟΥΕΦΑ.
Η ΟΥΕΦΑ όπως τουλάχιστον δείχνουν τα λόγια του προέδρου της, Αλεκσάντερ Τσεφερίν μάλλον δεν έχει πάρει στα σοβαρά την υπόθεση, κι όταν το αντιληφθεί ίσως να είναι πολύ αργά, γιατί τα γεγονότα και ο Πέρεθ που ξέρει καλύτερα το έργο, τρέχει με 1000….