Τις τελευταίες ώρες μία Κακοκαιρία που πλήττει με εναλασσόμενη σφοδρότητα περιοχές της Ελλάδας, κατέστρεψε τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων
Καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται με ραγδαιότητα προκαλούν μέσα σε λίγες ώρες τεράστιες καταστροφές και απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Πλήττεται ένα ήδη δοκιμασμένο από την ανθρωπογενή παρέμβαση περιβάλλον, ή και από την εγκατάλειψη, διαβρώνεται η συνοχή που συγκρατεί εδάφη, τις δομές του οικιστικού ιστού, όγκοι νερού και φερτά υλικά αναζητούν διέξοδο, διέξοδος δεν υπάρχει γιατί πρέπει να υπάρξουν σπίτια, δρόμοι, γέφυρες.
Αναπόφευκτη η καταστροφή
Η βιώσιμη ανάπτυξη φαντάζει ιδεατός στόχος, εφικτός όσο και ο έλεγχος της κλιματικής αλλαγής, και η καταστροφή αναπόφευκτη, ενιότε όσο απλώνεται η ματιά του ανθρώπου.
Τις τελευταίες ώρες μία κακοκαιρία που πλήττει με εναλασσόμενη σφοδρότητα περιοχές της Ελλάδας, κατέστρεψε τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων, πλημμυρίζοντας σπίτια, παρασύροντας αυτοκίνητα, εκριζώνοντας καλλιέργειες, γκρεμίζοντας γέφυρες, συνθλίβοντας το οδόστρωμα. Πολλές από αυτές τις καταστροφές συνέβησαν στη Λάρισα, το Πήλιο, την Εύβοια που παραδόθηκε το καλοκαίρι στον πύρινο όλεθρο.
Μιλώντας στο in.gr ορισμένοι ειδικοί επισημαίνουν πως οι φυσικές καταστροφές αποτελούν φαινόμενα που ανέκαθεν συνέβαιναν και μελλοντικά θα συμβαίνουν με εντονότερο αντίκτυπο στον κοινωνικό ιστό όχι μόνο εξαιτίας της ιδιομορφίας των μετεωρολογικών συνθηκών αλλά κυρίως από την επέκταση των οικιστικών ζωνών σε περιοχές που κανονικά θα έπρεπε να λειτουργούν κοιλάδα απορροής της έντασης που καθοδηγεί αυτά τα φαινόμενα.
Εν ολίγοις, άλλη η επίπτωση μίας ραγδαίας βροχόπτωσης σε μία πεδιάδα και άλλη σε μία διπλανή πεδιάδα που βρίσκεται ένα χωριό, όπου τα ρέματα μπορεί να είναι μπαζωμένα, οι πλαγιές απογυμνωμένες από τα δέντρα που είχαν καεί πριν από χρόνια χωρίς να φροντίσει κανείς την αναγέννησή τους, που δεν υπάρχει τίποτα να συγκρατήσει το χώμα, που ξεχύνεται σα λάσπη, που αντιπλημμυρικά έργα δεν έγιναν ποτέ, που τα κοινωφελή έργα κατασκευάστηκαν πρόχειρα, όπως και κάποια σπίτια, που..που..
Είναι εδώ
Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο τον κόσμο, δεν αφήνει αλώβητη την Ελλάδα, το εύκρατο μεσογειακό κλίμα συνιστά πλέον ιστορικό δεδομένο, και το ανησυχητικό είναι ότι κάθε έκφανση αυτής της αλλαγής, ανάλογα με την εποχή, χτυπά τη χώρα μας και κάθε χώρα. Πέρυσι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας 14 άνθρωποι από τετοια φαινόμενα.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι φαινόμενα όπως οι μέγα-πυρκαγιές, οι πυκνές χιονοπτώσεις, οι ραγδαίες καταιγίδες, οι ανεμοστρόβιλλοι, οι θυελλώδεις άνεμοι, οι πλημμύρες θεωρητικά θα εξακολουθούν να συμβαίνουν όμως να δεν υπάρχει έγκαιρη και υπεύθυνη χάραξη πολιτικής θωράκισης, θα χάνονται περιουσίες, δομές, άνθρωποι, φύση.
Μόλις την περυσινή χρονιά, η χώρα μας επλήγη από 25 σημαντικά καιρικά φαινόμενα που κόστισαν τη ζωή 14 ανθρώπων.
Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών:
Τα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν συνολικά 14 ανθρώπινες απώλειες, εκ των οποίων οι 12 οφείλονται σε πλημμύρες που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια δύο επεισοδίων, της «Θάλειας» και του «Ιανού», ενώ τα άλλα δύο ήταν θύματα κεραυνών (στη Μαγνησία και στη Λάρισα).
Τα εννέα σοβαρότερα καιρικά γεγονότα του 2020 ήταν:
* 6-8 Ιανουαρίου: Η κακοκαιρία «Ηφαιστίωνας» εκδηλώνεται με θυελλώδεις ανέμους που προκαλούν σοβαρές ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης σε περιοχές της Αττικής, στη Βοιωτία, σε νησιά των Κυκλάδων και στα Χανιά.
* 4-7 Απριλίου: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσονται Σκιάθος, Σκόπελος, Νότιο Πήλιο και Ζαγορά λόγω σοβαρών πλημμυρικών επεισοδίων.
* 26 Μάιος: Στην Σκόπελο κεραυνός προκαλεί το θάνατο 52χρονης γυναίκας και τον σοβαρό τραυματισμό του συζύγου της.
* 1 Ιουνίου: Στη Λέρο ισχυρές βροχοπτώσεις προκαλούν υπερχείλιση χειμάρρων και σοβαρές ζημιές σε κτίρια και στο οδικό δίκτυο. Το νησί κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
* 10 Ιουνίου: Στην Κρήνη του δήμου Φαρσάλων ένας άνδρας χάνει τη ζωή του από κεραυνό.
* 5-9 Αυγούστου: Η κακοκαιρία «Θάλεια» εκδηλώνεται με πλημμύρες και κατολισθήσεις, αφήνοντας πίσω της οκτώ νεκρούς, ζημιές σε 2.500 σπίτια και εκτεταμένες καταστροφές στην Εύβοια. Η Πυροσβεστική καλείται να απεγκλωβίσει πάνω από 100 άτομα. Η κακοκαιρία πλήττει επίσης τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και την Κέρκυρα.
* 17-20 Σεπτεμβρίου: Ο Μεσογειακός Κυκλώνας ‘Ιανός’ αποδεικνύεται καταστροφικός, με εκτεταμένες πλημμύρες, μεταφορά λάσπης και φερτών και ανυπολόγιστες καταστροφές σε Ιόνιο και Θεσσαλία. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Καρδίτσα και ένας στη Λάρισα. Περίπου 5.000 κτήρια υφίστανται ζημιές, ενώ σοβαρά είναι τα προβλήματα σε υποδομές, ηλεκτροδότηση, και υδροδότηση. Πάνω από 2.500 είναι οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για παροχή βοήθειας.
* 19-22 Οκτωβρίου: Ραγδαίες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις προκαλούν πλημμύρες, κατολισθήσεις, ροή φερτών υλικών και προβλήματα σε υποδομές και στην ηλεκτροδότηση στα βόρεια τμήματα των νομών Ηρακλείου και Χανίων. Κινδύνεψαν άνθρωποι στον Καρτερό Ηρακλείου και στη Σούδα.
* 10 Νοεμβρίου: Νέες καταστροφικές πλημμύρες με ροή μεγάλου όγκου φερτών υλικών στο δήμου Χερσονήσου του νομού Ηρακλείου και σε περιοχές του νομού Ρεθύμνου. Σοβαρές είναι οι ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης, σε καλλιέργειες και υποδομές.
Οι σίφωνες
Παράλληλα, το 2020 καταγράφηκαν 96 σίφωνες ξηράς και θαλάσσης, εκ των οποίων επτά ανεμοστρόβιλοι προκάλεσαν ζημιές και τραυματισμούς. Ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε το Νέο Ηράκλειο Αττικής στις 13 Οκτωβρίου, προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές και τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν. Στο Γιαννιτσοχώρι Ηλείας στις 24 Σεπτεμβρίου μια Αγγλίδα τουρίστρια τραυματίστηκε σοβαρά από πτώση δέντρου κατά τη διάρκεια ανεμοστρόβιλου που εκδηλώθηκε στην περιοχή όπου παραθέριζε. Υλικές ζημιές προκλήθηκαν από ανεμοστρόβιλους στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, στον Αγιόκαμπο Λάρισας, στο Κατάκολο, στον Ρωμανό Μεσσηνίας και στον Ν. Μαρμαρά Χαλκιδικής. Μερικοί ακόμη υδροσίφωνες κινήθηκαν και στη στεριά προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές.