Ο Φρανκ Λάμπαρντ, αν και καθυστερημένα, είδε την «πόρτα» της εξόδου από την Τσέλσι, με τον Τόμας Τούχελ να δείχνει πως θα είναι ο αντικαταστάτης του
Εδώ και λίγες ώρες ο Φράνκι Λάμπαρντ αποτελεί και επίσημα παρελθόν από τον πάγκο της Τσέλσι, κάτι το οποίο δεν προκαλεί και ιδιαίτερη έκπληξη. Για την ακρίβεια, περισσότερη έκπληξη προκάλεσε το ότι κατάφερε να κρατήσει τη θέση του τόσους μήνες, παρά το ότι εν τέλει αποχώρησε.
Ο Βρετανός προπονητής, ανέλαβε τα ηνία της ομάδας το καλοκαίρι του 2019 και – παρά τους πολλούς και κομβικούς περιορισμούς του ρόστερ του – κατόρθωσε να ολοκληρώσει μία αρκετά επιτυχημένη σεζόν, με τους Μπλε να φτάνουν στον τελικό του FA Cup, αλλά και να εξασφαλίζουν την είσοδό τους στους ομίλους του Champions League για την επόμενη σεζόν, μέσω του πρωταθλήματος. Παράλληλα, ο Λάμπαρντ κατάφερε και να αναδείξει μερικούς νέους παίκτες, όπως οι Μάουντ και Έιμπραχαμ, ενώ και το ποδόσφαιρο που έπαιζε η ομάδα του δεν ήταν καθόλου άσχημο.
Ο ιδιοκτήτης των Λονδρέζων, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, βλέποντας τις παραπάνω επιτυχίες, αποφάσισε να δώσει στον Λάμπαρντ τα «κλειδιά» της ομάδας και για την επόμενη χρονιά, παραχωρώντας του και ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για μεταγραφές. Φυσικά, όπως γνωρίζουμε, η Τσέλσι το περασμένο καλοκαίρι δαπάνησε πάνω από 220.000.000 λίρες για νέες προσθήκες, με τις μεταγραφές των Χάβερτζ, Βέρνερ και Ζίγιες να ξεχωρίζουν, αλλά και να κοστίζουν πάρα πολλά χρήματα. Ταυτόχρονα, η ομάδα απέκτησε και μερικούς ακόμη παίκτες, λιγότερο «λαμπερούς», όπως οι Μεντί και Τσίλγουελ, οι οποίοι όμως και εκείνοι κόστισαν πολλά εκατομμύρια λίρες.
Όπως ήταν φυσικό, έπειτα από τις τόσες πολλές και τόσο ακριβές μεταγραφές που πραγματοποίησε η ομάδα την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, οι απαιτήσεις ήταν πολύ υψηλές. Οι άνθρωποι και οι οπαδοί των Μπλε, ήθελαν οπωσδήποτε να μπουν στη «μάχη» του τίτλου, μαζί με τη Λίβερπουλ και τη Μάντσεστερ Σίτι, ενώ και η κατάκτηση τουλάχιστον ενός τροπαίου ήταν το λιγότερο που θα μπορούσε να ζητηθεί από τον Λάμπαρντ.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα και η εικόνα της ομάδας είναι αποκαρδιωτικά, με τον 42χρονο τεχνικό να αδυνατεί να τα βελτιώσει. Η Τσέλσι, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 9η θέση του βαθμολογικού πίνακα, μετρώντας ήδη 6 ήττες και 5 ισοπαλίες σε 19 αγώνες, ενώ και η εικόνα της στα ευρωπαϊκά ματς δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή, με την πρωτιά του ομίλου να έρχεται κυρίως λόγω της μεγάλης διαφοράς της ομάδας από τις υπόλοιπες τρεις του γκρουπ.
Ταυτόχρονα, ο Λάμπαρντ δεν έχει καταφέρει ούτε στο ελάχιστο να αξιοποιήσει τις καλοκαιρινές μεταγραφές – πλην του Τσίλγουελ – αφού ο Χάβερτζ των 80.000.000 λιρών είναι μονίμως στον πάγκο, ο Ζίγιες δεν μπορεί να βρει ούτε εκείνος τη θέση του στην ομάδα, ο Βέρνερ διανύει το μεγαλύτερο ντεφορμάρισμα της καριέρας του, ενώ και παίκτες όπως οι Τιάγκο Σίλβα και Εντουάρντ Μεντί δεν έχουν προσφέρει μέχρι τώρα όσα θα έπρεπε. Φυσικά, η ευθύνη για όλο αυτό πέφτει στις «πλάτες» του Λάμπαρντ.
Παράλληλα, σύμφωνα και με τα ρεπορτάζ της ομάδας, ο Βρετανός είχε χάσει και τον έλεγχο των αποδυτηρίων του, αφού οι παίκτες τον κατηγορούν πως είχε επαφή μόνο με όσους χρησιμοποιούσε συχνά, παραγκωνίζοντας όλους τους υπόλοιπους. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι και εκείνοι, που θεωρούν πως ο Βρετανός δεν δούλευε καθόλου στις προπονήσεις, αφού ο ίδιος δεν έδινε καθόλου τακτικές οδηγίες, ζητώντας από τους ποδοσφαιριστές του να… «εκφράσουν τους εαυτούς τους»!
Επιπλέον, οι άνθωποι του συλλόγου ήταν απογοητευμένοι από τη συμπεριφόρα του απέναντι στον ακριβότερο τερματοφύλακα του κόσμου, Κέπα Αριζαμπαλάγκα, τον οποίο άφησε αρχικά εκτός ενδεκάδας και στη συνέχεια τον αντικατέστησε, με την απόκτηση του Μεντί. Βέβαια, ο εκνευρισμός των συνεργατών του είχε ξεκινήσει από το καλοκαίρι, όταν ο Λάμπαρντ ζητούσε επίμονα την απόκτηση του Ντέκλαν Ράις από τη Γουέστ Χαμ, κάτι το οποίο δεν ήθελε κανείς, αφού θα ήταν «ντροπιαστικό» για την ομάδα να δώσει ένα υπέρογκο χρηματικό ποσό για έναν παίκτη που είχε μέχρι πρότινος στις Ακαδημίες της.
Όπως γίνεται προφανές, ο Φράνκι Λάμπαρντ δεν κατόρθωσε σε καμία περίπτωση να εκπληρώσει τις προσδοκίες της ομάδας, έχοντας χάσει τον έλεγχο από νωρίς. Βέβαια, ως ένα βαθμό, αυτό ήταν αναμενόμενο, αφού είχε ελάχιστη εμπειρία στην προπονητική, ενώ δεν είχε βρεθεί ποτέ στο κορυφαίο επίπεδο. Με άλλα λόγια, η πρόσληψή του έγινε κυρίως με γνώμονα τα όσα είχε προσφέρει στην ομάδα ως ποδοσφαιριστής, παρά για τις όποιες προπονητικές του ικανότητες. Συνεπώς, αν η αποτυχία του δεν θα ήταν δίκαιο να χαρακτηριστεί ως «μοιραία», μπορεί σίγουρα να χαρακτηριστεί… φυσιολογική.
Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς και οι συνεργάτες του δεν έχασαν καθόλου χρόνο στην αντικατάστασή του, αφού, όπως όλα δείχνουν, ο Τόμας Τούχελ θα είναι ο νέος προπονητής της Τσέλσι. Η πρόσληψη Γερμανόφωνου τεχνικού ήταν προσωπική απαίτηση του Αμπράμοβιτς, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» τους Χάβερτζ και Βέρνερ, ενώ ο Τούχελ μοιάζει και ως την ιδανική λύση. Ο 47χρονος διαθέτει αρκετή εμπειρία από το κορυφαίο επίπεδο, είναι δουλευταράς, ενώ και η προπονητική του ποιότητα είναι, αναμφισβήτητα, παγκόσμιας κλάσης.
Κλείνοντας, νομίζω πως είναι χρήσιμο να αναφερθεί πως η απόλυση του Λάμπαρντ και η πρόσληψη του Τούχελ, είναι μία κίνηση που θα έπρεπε να είχε γίνει τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα, πριν χαθεί εντελώς το «τρένο» του πρωταθλήματος. Ωστόσο, όπως λέει και το ρητό, «κάλλιο αργά, παρά ποτέ»…