Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει για τον πραγματικό «βομβαρδιστή» των γερμανικών γηπέδων, Γκέρντ Τσίμερμαν, που το δυνατό σουτ του ήταν τρόμος.
Στην Ελλάδα γνωρίζουμε ότι τα πιο ισχυρά σουτ, τα διέθεταν ο Κώστας Δαβουρλής. Ο Ανδρέας Μουράτης, ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ, ο Αντώνης Αντωνιάδης, ο Τάκης Ελευθεριάδης και ορισμένοι άλλοι…
Στην Γερμανία οι μισές ομάδες της Μπουντεσλίγκα , φοβόντουσαν τους «κεραυνούς» του. Κι αναφερόμαστε στον Γκερντ Τσίμερμαν. Τον άνθρωπο ο οποίος βοήθησε στη διαμόρφωση της Φορτούνα Ντίσελντορφ η οποία για χρόνια ήταν από τις ισχυρές δυνάμεις της χώρας της. Την Τετάρτη όμως ο Τσίμερμαν πέθανε σε ηλικία 72 ετών.
Όποτε κάποιος μιλούσε ή έγραφε για τον Γκερντ Tσίμερμαν, η λέξη «Flattermann» δεν ήταν μακριά. Ο ποδοσφαιριστής της Φορτούνα Ντίσελντορφ είχε κάτι σαν την πατέντα για αυτού του είδους τις μακρινές βολές.
Ο Τσίμερμαν πραγματοποιούσε διάφορα τεστ μετρώντας από απόσταση 25, 30, 35 μέτρων και απλά τα σουτ που εξαπέλυε έμπαιναν στα δίχτυα. Με τέτοια δύναμη που ο τότε τερματοφύλακας του Αμβούργου, Ρούντι Κάργκους μπόρεσε να κρατήσει την μπάλα. Αλλά είχε τέτοια δύναμη το σουτ που ουσιαστικά πήρε μέσα τα χέρια του (και την μπάλα) στο τέρμα.
Όταν η Φορτούνα είχε μια εξαιρετική στιγμή κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου το 1978 και έστειλε τους αστέρες της Βαυαρικής ομάδας Πάουλ Μπράιτνερ και Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε να γνωρίσουν βαριά εντός έδρας ήττα με 7-1, ο Τσίμερμαν ήταν ένας από τους βασικούς της ποδοσφαιριστές. Όταν το σκορ ήταν 4 – 1, υπήρξε πέναλτι για τη Φορτούνα, ο Τσίμερμαν συναγωνίστηκε τον σπουδαίο Σεπ Μάιερ με την πρόθεση:
«Τώρα θα δείξω στον Σεπ Μάιερ.» Ο τερματοφύλακας της Μπάγερν έπιασε τα… μαλλιά του, αλλά όχι όμως και το σουτ που έμοιαζε με …πυροβολισμό. Ήταν ανίσχυρος ακόμη κι αυτός ο παγκόσμιας κλάσης τερματοφύλακας απέναντι στη κανονιά του Τσίμερμαν.
Μέρος ενός θρυλικού ξωτικού
Το ρητό αυτό έχει αντέξει στο πέρασμα του χρόνου. Ο Τσίμερμαν πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 72 ετών και η Φορτούνα τίμησε τη μνήμη του στο Twitter με την πρόταση «Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να πυροβολήσει ένα μέρος».
Ο Τσίμερμαν συμπλήρωσε 166 αγώνες πρωταθλήματος για λογαριασμό της Φορτούνα μεταξύ 1974 και 1980. Βίωσε μαζί της τα καλύτερά της χρόνια. Η Φορτούνα την δεκαετία του 1970 αποτελούσε μια συλλογή κορυφαίων ποδοσφαιριστών, προσωπικοτήτων που εξακολουθούν να καθορίζουν την εικόνα αυτού του συλλόγου έως σήμερα: ο κομψός λίμπερο Γκέρντ Τσέβε , ο επιθετικός Βόλφγκαγκ Ζέελ, που πολλοί τον παρομοίαζαν με τον Γκέρντ Μύλερ. Οι αδελφοί Άλφος Κλάους και Τόμας. Ο Βίλφριντ Βούκε , ο άξονας της μεσαίας γραμμής γύρω από τον «σκηνοθέτη» μέσο, Ντίτερ Μπράι και τον «εργάτη του» Ρούντι Μπόμερ , πίσω από τους δύο ακραίους οπισθοφύλακες Χάινερ Μπάλτς και Εγκον Κένεν με την χωρίστρα. Και τερματοφύλακας ο Ντάνιελ . Σαν να το είχε σχεδιάσει ο Γκερντ Ζίμερμαν.
Ο Τσίμερμαν με προσωνύμιο Ζίμπο, ήταν ο ονομαστός κεντρικός αμυντικός αυτής της ομάδας. Αλλά αν φανταζόσασταν έναν σκληρό αμυντικό που γνώριζε το αντίπαλο μισό μόνο από φήμες, δεν θα μπορούσατε να είστε πιο μακριά από αυτόν.
Ο Τσίμερμαν ερμήνευσε τη θέση του με τον πιο σύγχρονο τρόπο που μπορεί να φανταστεί κανείς. Για αυτόν, ο επιθετικός του αγώνα ήταν μέρος της αμυντικής του δουλειάς, τη σεζόν 1978/1979 πέτυχε 13 γκολ και συνολικά 44 γκολ στην Μπουντεσλίγκα για τη Φορτούνα.
Υψηλό και χαμηλό σημείο στη Βασιλεία
Ένα γκολ που τράβηξε τα βλέμματα όλων ήταν εκείνο που σημείωσε εναντίον της Καρλσρούης. Ο Κλάους Άλοφς νόμιζε πως θα πραγματοποιήσει σέντρα γι αυτόν, αλλά ο Γκέρντ από περίπου 35 μ έστειλε την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα. «Νόμιζα ότι ο Γκερντ θα έκανε σέντρα για μένα. Όμως το χτύπησε από κάποια 35 μέτρα και το πέτυχε. Δεν είχα ξαναζήσει κάτι παρόμοιο».
Αυτή η ομάδα της Φορτούνα έφθασε στην κορύφωσή της στις 16 Μαΐου 1979 στο στάδιο Σάνκτ Γιάκομπ της Βασιλείας. Κάτω από τις οδηγίες του νεαρού προπονητή Χάνς-Ντίτερ Τιπχάουερ , το Ντίσελντορφ είχε περάσει στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, όπου περίμενε η μεγάλη Μπαρσελόνα. Με παγκόσμιους αστέρες όπως ο Ολλανδός χαφ, Γιόχαν Νέεσκενς, ο αριστεροπόδαρος Ισπανός μεσοεπιθετικός, Ασένσι, ο δεξιός εξτρέμ Κάρλος Ρέσακ και ο Αυστριακός φορ, Χάνς Κράνκλ. Διαιτητής της αναμέτρησης ο «γνώριμός μας»από το παιχνίδι του Ολυμπιακού στην Πάτρα κατά της Άντερλεχτ ο «περίφημος» Κάρολ Παλοτάι…
Αυτό που θα μπορούσε να ήταν το αποκορύφωμα της καριέρας του Τσίμερμαν έγινε το χειρότερό του σημείο. Μόλις στο 4’δέχθηκε ένα σκληρότατο φάουλ κι έπρεπε να αντικατασταθεί. Η διάγνωση: ρήξη χιαστών, όπως και ο συμπαίκτης του Ντίτερ Μπρέι, που αναγκάστηκε να φύγει από το γήπεδο μετά από 24’ με σοβαρό τραυματισμό. Απ’ έξω έπρεπε να παρακολουθήσουν την ομάδα τους, την Ντίσελντορφ να χάνει με 4-3 στην παράταση σε έναν δραματικό τελικό. Οι καριέρες και των δύο ποδοσφαιριστών στη Φορτούνα ήταν τότε τόσο καλές όσο τελείωσαν.
Ο Ρεχάγκελ δεν είδε καμία χρησιμότητα του
Ο Τσίμερμαν πάλαιψε για να επιστρέψει στην ομάδα την επόμενη σεζόν. Αλλά ο νέος προπονητής Ότο Ρεχάγκελ δεν είδε καμία περαιτέρω χρήση του ποδοσφαιριστή και μάλιστα τον έδιωξε από την ομάδα. Ο Ζίμερμαν έφυγε απογοητευμένος από τη Φορτούνα, έπαιξε για λίγα χρόνια στις ΗΠΑ και μετά επέστρεψε στη Γερμανία: στην Ουνιόν Ζόλινγκεν στη δεύτερη κατηγορία. Σίγουρα μια τιμή για την Ουνιόν Σόλινγκεν. Αλλά ένα ακατάλληλο τέλος μιας καριέρας για κάποιον του οποίου το σουτ του οποίου η μισή Μπουντεσλίγκα έτρεμε λίγα χρόνια νωρίτερα.
Στο τέλος, έπαιξε για 9 παιχνίδια στην η Φορτούνα Κολωνίας, τον σύλλογο από τον οποίο κάποτε μεταπήδησε στη Φορτούνα Ντίσελντορφ. Για ένα τότε, ρεκόρ μεταγραφής 800.000 D-Mark (γερμανικά μάρκα- , το οποίο η ομάδα του Ντίσελντορφ μεταβίβασε στη συνέχεια στη Φορτούνα Κολωνίας. Ποτέ πριν δεν είχαν ξοδευτεί τόσα χρήματα για έναν αμυντικό στο πρωτάθλημα.
Του επετράπη να αυτοαποκαλείται πρωταθλητής Γερμανίας. Καθώς ως νεαρός ποδοσφαιριστής στην Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ είχε λάβει μέρος στην πρώτη κατάκτηση τίτλου της Μπορούσια υπό τον Χένες Βάισβαϊλερ. Ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιήθηκε σχεδόν καθόλου εκείνη την εποχή.
Επίσημα, γιόρτασε τη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του με την Μενχενγκλάντμπαχ . Αλλά ο Γκέρντ Τσίμερμαν , ο άνθρωπος που θα μπορούσε να «σκοτώσει» και άνθρωπο με το απίστευτης δύναμης σούτ του, θα παραμείνει μια περιουσία του Ντίσελντορφ για όλη την αιωνιότητα.