Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, μίλησε στον Over FM και τον Γιάννη Λαμπίρη για τις εμφανίσεις των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών στην Ιαπωνία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Για τις ελληνικές συμμετοχές στους Ολυμπιακού Αγώνες του Τόκιο ανέφερε:
«Είμαστε χαρούμενοι που τελείωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και έγιναν σε μια δύσκολη περίοδο. Το οφείλαμε στους αθλητές και στο Ολυμπιακό κίνημα. Το χάρηκε όλη η ανθρωπότητα. Υπήρχαν δυσκολίες καθώς ήταν για πρώτη φορά Ολυμπιακοί Αγώνες χωρίς θεατές. Κάτι το οποίο χάλασε την εορταστική ατμόσφαιρα. Παρόλα αυτά είναι σημαντικό γιατί έβλεπες τους καλύτερους αθλητές στον κόσμο».
Πως ένοιωσε στην τελετή λήξης:
«Το ίδιο ένοιωσαν και οι αθλητές. Ήταν πολύ υψηλό το επίπεδο. Ήταν γενικά καταπληκτικοί οι αγώνες. Ενώ σημειώθηκαν και αρκετά Ολυμπιακά ρεκόρ. Αυτό έδειξε ότι οι αθλητές συνέχισαν να προπονούνται μέσα στην πανδημία. Χαρακτηριστικά έγιναν κάποια τεράστια παγκόσμια ρεκόρ στην κολύμβηση και τον στίβο. Η θέληση των αθλητών να έρθουν στην Ιαπωνία και να αγωνιστούν, νίκησε την πανδημία του κορονοϊού».
Για την οργάνωση της Ιαπωνίας:
«Οι Γιαπωνέζοι παρά την έλλειψη ευελιξίας πήραν άριστα στην οργάνωση, είχαν τρομερές εγκαταστάσεις. Απέτυχαν όμως στα έσοδα. Και αυτό έγινε επειδή δεν υπήρχαν θεατές. Οι αθλητές και ο κόσμος γενικότερα δεν μπορούσαν να βγουν έξω. Ήταν όλοι μέσα στο ξενοδοχείο. Και που έγιναν αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν ένα επίτευγμα. Είχε καταφέρει να γίνει πολιτικό θέμα στη χώρα το να μην τελεστούν οι αγώνες».
Για τις εμφανίσεις της Ελλάδας στο Τόκιο:
«Τα μετάλλια της Ελλάδας αλλά και οι επιτυχίες ήταν σημαντικές. Εγώ ήθελα να τα πάμε λίγο καλύτερα. Αλλά τα παδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Αρνητικό ήταν το γεγονός της μη συμμετοχής της καλλιτεχνικής κολύμβησης. Μας λείπει σε όλους καθώς πήγαν εκεί και δεν μπόρεσαν να λάβουν μέρος. Θέλαμε όλοι οι αθλητές μας να πάρουν μέρος στους αγώνες. Κάναμε ότι περνούσε από το χέρι μας γι αυτό.
Ήρθε στο τέλος το «γλυκό» μετάλλιο του πόλο. Μας έδωσε μεγάλη χαρά. Μην ξεχνάμε ότι είναι η πρώτη ανδρική ομάδα που παίρνει μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες για την Ελλάδα. Η ομάδα αποτελείται από αρκετά νέα παιδιά και λογικά θα έχει και άλλες ευκαιρίες ώστε να κατακτήσει ένα χρυσό μετάλλιο».
Για την γενικότερη εικόνα των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών:
«Αυτά τα παιδιά (οι αθλητές) είναι πρώτυπα. Ξέρω τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα θέματα. Όλοι οι αθλητές συγκλονίστηκαν με τις φωτιές στην Ελλάδα εκείνες τις ημέρες. Έδειξαν μεγαλείο και ωριμότητα. Η μορφωση και η παιδεία που έχουν δείχνει ότι πρέπει να αξιοποιηθούν από την πολιτεία. Αποτελούν ένα μοντέλο πρότυπο μπορώ να πω. Στα σχολεία πρέπει να μιλάνε οι ίδιοι οι αθλητές και όχι κάποιοι άλλοι. Τα παιδιά προτιμούν να τα ακούσουν από τους πρωταγωνιστές».
Για τα προβλήματα από την πανδημία:
«Για να καταλάβετε τι περνάγαμε, δεν μπορούσαμε να μπούμε στο Ολυμπιακό χωρίο. Θέλαμε να υποδεχθούμε τους αθλητές που έπαιρναν μετάλλιο και δεν μπορούσαμε. Θέλαμε να νοιώσουν την υποδοχή οι αθλητές».
Για τον ρουχισμό:
«Ο κανονισμός της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής προμηθεύει τις στολές στους αθλητές εκτός από αυτήν με την οποία αγωνίζεται ο αθλητής κατά τη διάρκεια του αγώνα. Προσπαθήσαμε να συζητήσουμε με τη Μαρία Σάκκαρη και στον Στέφανο Τσιτσιπά ώστε αυτή να επικοινωνήσουν με τις εταιρείες τους ώστε να έχουν το εθνόσημο στο στήθος».
Για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες:
«Η οργανωτική επιτροπή πλέον κοιτάζει οι πόλεις που θα επιλεγουν να μην χαλάσουν αρκετά χρήματα. Τον Οκτώβριο θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα οι 205 Ολυμπιακές Επιτροπής όλου του κόσμου. Και μάλιστα οι ίδιοι θα πληρώσουν τα έξοδά τους. Μάλιστα, είναι μεγάλη ανακούφιση στις δυσκολίες οι επιτυχίες».