Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος μίλησε στον Over FM 104,9 και τον Σωτήρη Μπέσκο για τα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τον εργασιακό χώρο.
Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούσος μίλησε στον αέρα του Over FM 104,9 και τον Σωτήρη Μπέσκο, και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα φλέγοντα ζητήματα που αφορούν τον χώρο της εργασίας και το πολύκροτο ζήτημα με τους διανομείς του Efood
Για το σύστημα εξαρτημένης εργασίας ανέφερε
«Το θέμα είναι ανατπτυσσόμενο σε μια γκρίζα ζώνη. Οι εργαζόμενοι μπορούν να απασχοληθούν με το σύστημα εξαρτημένης εργασίας. Κάτι τέτοιο συναντάται στην Ισπανία και σε ορισμένες υποκατηγορίες στην Ιταλία».
Για τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο τόνισε
«Μια εγκύκλιος του υπουργείου εργασίας αξιολογούσε όλες τις περιπτώσεις, οι οποίες υπάγονται στην μισθωτή εργασία. Ο νόμος 4808 από το τελευταίο εργασιακό νομοσχέδιο προέβλεψε αυτό που είναι θετικό. Στον τελευταίο νόμο υπήρξαν θετικές διατάξεις, όπως για παράδειγμα να δίνεται το δικαίωμα στους ανθρώπους αυτούς να συνδικαλίζονται. Να μπορούν να υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις όσο θεωρούνται μισθωτοί. Τα κριτήρια για αυτούς είναι πολύ δύσκολα»
Για τον τρόπο εργασίας των διανομέων στην εστίαση είπε
«Αυτές οι διατάξεις αφορούν τις διαφημήσεις. Οι riders είναι μια άλλη κατηγορία και συνδέονται με την πλατφόρμα. Αν πάρεις ένα ζήτημα κατα πόσο οι riders που συνδέονται με την πλατφόρμα και όχι με το μαγαζί της γειτονιάς πρέπει να αναλαμβάνουν τα έξοδα συντήρησης. Αυτό είναι ότι έχουν υπογράψει. Αν έχουν υπογράψει κάτι τέτοιο καταργείται στην πράξη. Αν δεν έχουν υπογράψει σύμβαση ισχύει ότι ισχύει με τους διανομείς. Είναι μια ειδική κατηγορία».
Για τον έλεγχο των εργαζομένων με μισθωτή εργασία τόνισε
«Ο έλεγχος αφορά τους εργαζόμενους με μισθωτή εργασία. Στους εργαζόμενους που δουλεύουν με μπλοκάκι δεν μπορεί να γίνει κανένας έλεγχος. Το δύσκολο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αν μπορούν να ελέγχονται οι πλατφόρμες, από ποιούς και μέχρι πόσο. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλα τα δικαστήρια που έχουν προκύψει στην Ευρώπη και χρειάστηκαν οι πλατφόρμες να φέρουν στοιχεία για το πως δίνονται οι αμοιβές, δεν προσκομίστηκαν όλα τα στοιχεία. Αυτό έγινε για να μην υπάρξει καταγραφή που πάνε τα έξοδα και πως γίνονται τα συστήματα αμοιβής».
Μετά αναφέρθηκε για το πόσο νόμιμη ήταν η απόφαση της εταιρείας
«Καταρχήν ήταν νόμιμη. Αφού έληξαν οι συμβάσεις όσων εργαζόμενων ήταν με μισθωτή εργασία και ο νόμος δεν τους εμποδίζει να εργαστούν με μπλοκάκι καλά κάνει και τον χρησιμοποιεί. Είναι όμως καταχρηστική. Πολλοί πέτυχαν στις εξετάσεις και πέρασαν στην επαρχία και είχαν προγραμματίσει να έχουν μια εξέλιξη και ξαφνικά να τους λες έλα να δουλέψεις με το κομμάτι, λέγοντας τους ότι μπορείς να κερδίσεις και περισσότερο αν ο μέσος όρος απασχόλησης στην Ευρώπη είναι 14 ώρες ημερησίως. Για κερδίσεις πάνω από 700 ευρώ που βγάζουν αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να δουλέψουν 20 ώρες. Αυτή η ελπίδα παρουσιάστηκε από την γνωστή εταιρεία και αποτέλεσε το θετικό πρόσημο της πρότασης της. Καταργείται όμως ο μισθός και ο ανταγωνισμός, γίνεται μια εξάντληση του χρόνου, αναζητείται ο χώρος και ο χρόνος απασχόλησης και εκεί είναι το θέμα. Γιατί να μην εφαρμόζεται το εργατικό δίκαιο στον μισθό και το ωράριο; Αυτό είναι το κρίμα που αφορά την συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων».
Τέλος μίλησε για το αν αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους εργασίας
«Επιτρέψτε μου να πω στο ραδιόφωνο σας ότι το site dikaiologitika.gr, μαζί με εμένα και μια ομάδα επιστημόνων είχαμε διοργανώσει μια ημερίδα για την ψηφιακή εργασία και μπορεί κάποιος να την αναζητήσει στο ίντερνετ. Δυστυχώς υπάρχει ένα γκρίζο πεδίο ανάπτυξης αυτών των δραστηριοτήτων που η τεχνολογία υπέφερε. Το αν κάποιοι βγάζουν λεφτά είναι μια άλλη ιστορία. Το θέμα είναι ότι δεν αποκτά κανείς δικαιώματα και αυτό είναι το σημαντικότερο».