Μία διοργάνωση τελικής φάσης Παγκοσμίου κυπέλλου μπορεί για κάποιους να φαίνεται απλό πράγμα, αλλά στην ουσία είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο. Είναι ένα αθλητικό-επιχειρηματικό γεγονός , το οποίο στην προκειμένη περίπτωση του Κατάρ είναι ικανό να δημιουργήσει επενδύσεις ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ , σε υποδομές που προορίζονται να αλλάξουν ριζικά το πρόσωπο, όχι μόνο οικονομικά, αλλά γενικά την εικόνα ενός έθνους. Κι αυτό αναμένεται να συμβεί, από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου 2022, στο Κατάρ, την επίσημη διοργανώτρια χώρα της 22ης διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA.
Μόνο το 2017 (πέντε χρόνια μετά το παγκόσμιο πρωτάθλημα), η κυβέρνηση του Κατάρ δαπάνησε, σε εβδομαδιαία βάση, το ποσό των 430 εκατ. ευρώ, σε επενδύσεις για την προώθηση του τουρισμού, καθώς και σε έργα για την κατασκευή νέων οικιστικών περιοχών (τα τελευταία 10 χρόνια ο πληθυσμός του Κατάρ έχει αυξηθεί από 700.000 σε 2,9 εκατ. κατοίκους).Οπότε καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικό θέμα είναι…
ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΩΝ : Μόνο οι κρατικές επενδύσεις, στο τέλος του έργου Qatar2022, θα είναι της τάξεως των 157 δισ. ευρώ, με επενδύσεις για την ανακαίνιση και κατασκευή γηπέδων (χώρων για επίσημους αγώνες) ύψους 8,9 δισ. ευρώ (8 σε 6 διαφορετικούς τοποθεσίες).
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ δεν θα είναι μόνο το πιο σημαντικό αθλητικό γεγονός σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και η κινητήρια δύναμη για μια σειρά δραστηριοτήτων που αγγίζουν διάφορους οικονομικούς και βιομηχανικούς τομείς. Έως σήμερα έχουν δαπανηθεί 25 δισ. ευρώ για την κατασκευή δρόμων και αυτοκινητοδρόμων, για παράδειγμα.
Άλλα 20 δισεκατομμύρια είχαν θετικό αντίκτυπο στον ξενοδοχειακό τομέα (η αύξηση της χωρητικότητας καταλυμάτων-ξενοδοχείων στο Κατάρ, χάρη στο Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι 90.000 νέα δωμάτια σε ξενοδοχεία τουλάχιστον 5 αστέρων), ακόμη και αν ο πιο ενδιαφέρον προϋπολογισμός (42 δισεκατομμύρια ευρώ ) αφορούσε, κυρίως, τον τομέα των αεροδρομίων.
Ένα παγκόσμιο γεγονός όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA δημιουργεί επίσης επενδύσεις στον τομέα της ασφάλειας (όπως στην περίπτωση των Ολυμπιακών Αγώνων, ο πρωταρχικός στόχος είναι η πρόληψη πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων): περίπου 28 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όλος αυτός ο ποταμός χρήματος, τη χρονιά του γεγονότος (2022) θα επηρεάσει την ανάπτυξη του εθνικού ΑΕΠ: στην πραγματικότητα, οι αναλυτές εκτιμούν +2,2%.
Επίσης , δεν πρέπει να υποτιμάται η προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Αναμένονται 3,2 δισεκατομμύρια τηλεοπτικές επαφές για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Μάλιστα, όλος ο κόσμος για ένα μήνα θα έχει ως κυρίαρχο σημείο αναφορά , την πλούσια αυτή χώρα της αραβικής χερσονήσου, καθώς και στις δομές και τις υποδομές τελευταίας γενιάς (που τοποθετήθηκαν για να φιλοξενήσουν τη διοργάνωση του παγκόσμιου πρωταθλήματος).
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΡΕΚΟΡ : Για να χαράξει έναν ρόλο απόλυτου κύρους στη στρατηγική περιοχή του Περσικού Κόλπου, η κυβέρνηση επένδυσε, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το 30% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε υποδομές (ποσοστό που δεν δαπανήθηκε ποτέ στην ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας από ένα μόνο κράτος).
Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα, για παράδειγμα, είναι η κατασκευή του μετρό της Ντόχα, το οποίο θα αναπτυχθεί για περισσότερα από 80 χλμ. καταφέρνοντας να συνδέσει 37 σταθμούς. Αυτές οι επενδύσεις, εκτός από το να έχουν καταφέρει να φέρουν στο «σπίτι τιους», αιφνιδιαστικά (κερδίζοντας, το 2010, με 14 ψήφους έναντι 8 έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών), το Παγκόσμιο Κύπελλο, θα χρησιμεύσει στο Κατάρ να επιβεβαιώσει, μεταξύ άλλων, μια ηγετική γεωπολιτική, καθώς και οικονομική θέση , στον Περσικό Κόλπο. Ειδικά σε σύγκριση με το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν, που εξερράγησαν οικονομικά πολλά χρόνια πριν από τους Καταριανούς, αλλά που δεν χρησιμοποίησαν ποτέ τον αθλητισμό, και συγκεκριμένα το ποδόσφαιρο, ως «ήπια δύναμη», ή ως μέσο διεθνούς αξιοπιστίας και διαπίστευσης.
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS