«Τα ιδρύματα έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να “αναπροσαρμόσουν” την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) την επόμενη χρονιά», τόνισε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Για μεταρρύθμιση που προσφέρει οφέλη σε όλους, και κυρίως τους υποψήφιους και τις οικογένειές τους, έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, όπως αναφέρουν τα dikaiologitika.gr.
Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, μιλώντας στην ΕΡΤ με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ανέφερε:
«Οι νέοι μας δεν εγκλωβίζονται πλέον στα πανεπιστήμια. Οι σπουδές τους έχουν πλέον αντίκρισμα, καθώς δεν έχουμε το φαινόμενο να εισάγεται κανείς με 1, με 2, με 3. Οι νέοι μας έχουν διέξοδο και προοπτική. Οι σπουδές τους θα τους δώσουν αυτά που θέλουν και θα τους βοηθήσουν να αποκατασταθούν επαγγελματικά»
Όφελος υπάρχει και για τα πανεπιστήμια.
Στην συνέχεια, τόνισε πως: «Όφελος υπάρχει και για τα πανεπιστήμια, που βλέπουν να αναβαθμίζεται το κύρος των σπουδών τους. Παράλληλα, πρόσθεσε πως για πρώτη φορά απέκτησαν λόγο στο πώς θα εισάγονται οι φοιτητές. Ενώ έχουν και δικαίωμα, να επιλέξουν οι ίδιοι τον συντελεστή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής». Επίσης, υπογραμμίσε ακόμη πως τα ιδρύματα έχουν τη δυνατότητα, να «αναπροσαρμόσουν» την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) την επόμενη χρονιά.
Παράλληλο μηχανογραφικό για τους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ.
Η υπουργός Παιδείας τόνισε ακόμη πως για πρώτη φορά τα δημόσια ΙΕΚ μπήκαν στον ακαδημαϊκό χάρτη, με τη δυνατότητα που δόθηκε στους υποψηφίους, να υποβάλουν παράλληλο μηχανογραφικό. «Είχαμε τριπλάσιες αιτήσεις από τις προσφερόμενες θέσεις» σημείωσε, ενώ επισήμανε το γεγονός ότι ένας στους τέσσερις υποψήφιους επέλεξε δημόσιο ΙΕΚ σε άλλη περιφέρεια από εκείνη που είναι ο τόπος της κατοικίας του. «Η δημόσια κατάρτιση είναι πλέον μια εναλλακτική επιλογή» είπε.
«Είναι ένα σύστημα που κοίταξε τους νέους στα μάτια προσφέροντάς τους εναλλακτικές. Υπάρχει μια Ελλάδα του πριν και μια Ελλάδα του μετά. Οι φοιτητές μας πληρούν πια τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις. Δεν κοροϊδεύουμε πλέον τα παιδιά μας. Φροντίζουμε ώστε να έχουν επιλογές» τόνισε ακόμη υπενθυμίζοντας πως η χώρα μας έχει τον χαμηλότερο ρυθμό φοίτησης και αποφοίτησης ανάμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. «Κοροϊδεύαμε τα παιδιά μας», τόνισε με έμφαση και συμπλήρωσε: «Το μόνο εύκολο για μας θα ήταν να πούμε όλοι ελεύθερα στα πανεπιστήμια. Εμείς δεν το κάνουμε αυτό».
Απαραίτητη η εισαγωγή της ΕΒΕ.
Η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι για πρώτη φορά πέρυσι προβλέφθηκε η διδασκαλία όλων των ειδικών μαθημάτων. Για τη βάση εισαγωγής ειδικά στο σχέδιο, όπου διατυπώθηκαν ενστάσεις, η υπουργός σημείωσε πως το ειδικό μάθημα έχει μια ειδική βαρύτητα (το σχέδιο στην αρχιτεκτονική, τα αγγλικά στην αγγλική φιλολογία κοκ) και γι’ αυτόν τον λόγο κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή της ΕΒΕ.
Σε ερώτηση για το άνοιγμα των σχολείων, η υπουργός σημείωσε πως οι εκπαιδευτικοί ανταποκρίθηκαν μαζικά στον εμβολιασμό, καθώς έχει εμβολιαστεί ένα ποσοστό της τάξης του 80%. Τόνισε ωστόσο πως το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι πάντοτε ανοικτό και ένα εργαλείο που έχει η κυβέρνηση στην φαρέτρα της. «Ο στόχος μας είναι τα ανοικτά σχολεία», κατέληξε η υπουργό
Εν τω μεταξύ, επίθεση στον πρωθυπουργό και την υπουργό Παιδείας, εξαπολύει με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25. Συγκεκριμένα, τονίζει πως «έδρασαν ως οι καλύτεροι πλασιέ των συμφερόντων των φίλων τους κολεγιαρχών»,
Ευθεία αντιπαράθεση από το ΜΕΡΑ25.
Το ΜέΡΑ25 αναφέρει ότι:
«η επαίσχυντη φερόμενη ως υπουργός Παιδείας, μαζί με τον πρωθυπουργό έδρασαν ως οι καλύτεροι πλασιέ των συμφερόντων των φίλων τους των κολεγιαρχών, που αυτές τις μέρες κιόλας έχουν κατακλύσει με διαφημίσεις τα κανάλια της συμφοράς».
Προσθέτει ότι «τέτοια ξεδιάντροπη εξυπηρέτηση συμφερόντων εν μέσω κιόλας μιας τέτοιας πρωτοφανούς κατάστασης (πανδημία, τηλεκπαίδευση κ.λπ.) είναι πραγματικά εξοργιστική. Ενώ ακόμα πιο εξοργιστικό είναι πως η αναλγησία και ο κυνισμός της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας δεν επέτρεψαν ούτε στους μαθητές και τις μαθήτριες των εσπερινών λυκείων το επιπλέον 1% της εισαγωγής τους στη τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Το ΜέΡΑ25 εύχεται στους επιτυχόντες και τις επιτυχούσες καλή φοίτηση και ταυτόχρονα τους καλεί «τόσο αυτούς όσο και εκείνους που έμειναν εκτός δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, να παλέψουν μαζί για να ανατραπούν αυτές οι άθλιες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης που σπρώχνουν στρατιές υποψηφίων στα ιδιωτικά κολέγια των οποίων η μόνη βάση εισαγωγής είναι το πορτοφόλι της οικογένειας των μαθητών».