Οι πλούσιες χώρες πρέπει να κινηθούν ταχύτερα, προκειμένου να επιτύχουν τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και, επιπλέον, να παρέχουν οικονομική βοήθεια στα λιγότερο πλούσια κράτη για να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση, αποφάνθηκαν οι κυβερνήσεις των χωρών του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Τα φτωχά έθνη έχουν απογοητευτεί με την αργή πρόοδο στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G7 και στις συναντήσεις της ομάδας των G20 μεγάλων οικονομιών.
Περισσότερες από 100 κυβερνήσεις αναπτυσσόμενων χωρών έχουν συνταχθεί στο αίτημα για σαφή δράση από τον πλούσιο κόσμο πριν από την Cop26, τις ζωτικές συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα που θα πραγματοποιηθούν στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο.
Το Cop26 είναι η πιο σημαντική συνάντηση για την κλιματική κρίση μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού το 2015 και σκοπεύει να θέσει το πλαίσιο ώστε να περιοριστεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.
Ο Sonam P Wangdi του Μπουτάν, πρόεδρος της ομάδας των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών (LDC) των Cop26, δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι η Covid είχε εύλογα μονοπωλήσει την επικαιρότητα, η κλιματική αλλαγή επιδεινώθηκε τον τελευταίο χρόνο καθώς οι εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται και οι ανθρώπινες ζωές υποφέρουν. Εμείς οι ευάλωτες χώρες δεν ζητάμε πολλά – ζητάμε μόνο οι πλουσιότερες χώρες, που έχουν προκαλέσει αυτό το πρόβλημα, να αναλάβουν την ευθύνη μειώνοντας τις εκπομπές τους και τηρώντας την υπόσχεσή τους να βοηθήσουν εκείνες που έχουν βλάψει με τις εκπομπές τους».
Χώρες που είναι υπεύθυνες για περίπου τα δύο τρίτα των παγκόσμιων εκπομπών έχουν δηλώσει μακροπρόθεσμους στόχους για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως τα μέσα αυτού του αιώνα, αλλά πολλές δεν έχουν εκπονήσει σαφή σχέδια για το σκοπό αυτό.
Οι επιστήμονες λένε ότι οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν στο ήμισυ αυτή τη δεκαετία για να παραμείνει εφικτός ο στόχος του 1,5 βαθμού C, πέρα από τον οποίο θα επικρατήσουν ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η ομάδα LDC δημοσίευσε πέντε αιτήματα, καλώντας τις ανεπτυγμένες χώρες:
- να παρουσιάσουν και να ενισχύσουν τα εθνικά τους σχέδια για τη μείωση των εκπομπών τους αυτή τη δεκαετία.
- να παράσχουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη χρηματοδότηση του κλίματος στον φτωχό κόσμο
- να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες να προσαρμοστούν στις καταστροφικές επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών
- να αποδεχθούν τις ευθύνες τους για τη συμβολή στην απώλεια και τη ζημία στις φτωχές χώρες από τις επιπτώσεις της κατάρρευσης του κλίματος
- να τεθεί σε πλήρη ισχύ η συμφωνία του Παρισιού
Ένα από τα σημαντικότερα σημεία για τις συνομιλίες των Cop26 είναι η αποτυχία του πλούσιου κόσμου να ανταποκριθεί σε μια υπόσχεση που είχε αρχικά υποβληθεί το 2009 ότι 100 εκατομμύρια δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως θα διοχετεύονταν σ τις φτωχές χώρες έως το 2020 για να τους βοηθήσουν να μειώσουν τις εκπομπές και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις. της παγκόσμιας θέρμανσης.
Ο Τάνγκουι Γκάουμα-Μπεκάλε της Γκαμπόν, πρόεδρος της ομάδας διαπραγματευτών της Αφρικής, δήλωσε: «Οι ανεπτυγμένες χώρες προς το παρόν δεν επωμίζονται την ευθύνη τους ή δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους σχετικά με τις υποχρεώσεις τους για χρηματοδότηση του κλίματος. Όπως κάθε διαπραγμάτευση, πρέπει να υπάρχει πίστη ότι οι δεσμεύσεις και οι υποσχέσεις θα τηρηθούν. Το 2009 και το 2015, οι πλούσιες χώρες υποσχέθηκαν να προσφέρουν χρηματοδότηση για το κλίμα έως το 2020. Ωστόσο, αυτό δεν έχει ακόμη επιτευχθεί και δεν έχουμε σαφές σχέδιο για να το επιτύχουμε».
«Το COP 26 πρέπει να είναι μια βασική στιγμή δράσης και δεν μπορεί να υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, ιδίως για τη χρηματοδότηση του κλίματος», είπε με τη σειρά του ο Mahdi M Gulaid, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Σομαλίας, μίας από τις χώρες που συμμετέχουν.