ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορωνοϊός – Είναι τελικά ο αληθινός ιός;

Πανδημίες όπως ο κορωνοϊός επισκέπτονται την ανθρωπότητα περίπου κάθε αιώνα. Ωστόσο η διαχείριση του φαινομένου είναι υπόθεση πρωτίστως πολιτική! Γράφει ο Αναστάσης Κατσαβός

31.12.2021 | 21:00

Ο κορωνοϊός επισκέφθηκε την ανθρωπότητα το χειμώνα του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 και τελικά δυο χρόνια μετά είναι ακόμα εδώ. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να βρίσκεται στις τελευταίες του φάσεις, γιαυτό και κάνει μεταλλάξεις, ολοένα ελαφρύτερες. Αυτή η σοβαρή ασθένεια, βρήκε τα περισσότερα συστήματα υγείας παγκοσμίως ανέτοιμα, διαλυμένα και απορυθμισμένα. Αυτό, γιατί έχει κυριαρχήσει η αντίληψη στα κράτη και τις κυβερνήσεις ότι ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να μεγαλώνει σε βάρος του δημοσίου.

Ας δούμε όμως μερικές πλευρές της διαχείρισης του φαινομένου. Η έννοια διαχείριση, είναι πρωτίστως υπόθεση πολιτική και όχι πρόθεση να ανακατευτούμε «στα πόδια» της επιστήμης. Ο ελληνικός λαός πειθάρχησε στα πρώτα αναγκαία περιοριστικά μέτρα. Μάλιστα η πρώτη καραντίνα είχε εξαιρετικά αποτελέσματα. Φτάσαμε στα 0 κρούσματα και τελικά στην άρση κάποιων περιορισμών.

Πετυχημένη η πρώτη καραντίνα: Καταστολή δικαιωμάτων – Τα ίδια και τα ίδια στο ΕΣΥ…

Πάνω σε αυτό πως αντέδρασε η κυβέρνηση; Βασικά με καταστολή ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα. Στον τομέα της υγείας οι δηλώσεις ήταν του τύπου «τί να τις κάνουμε τις νοσοκόμες και τους γιατρούς; Αφού ξεμπλέξαμε!». Το αν δικαιώθηκε αυτή η δήλωση το είδαμε στη ζωή.

Η ΝΔ έκλεισε επί Αντώνη Σαμαρά το Νοσοκομείο λοιμωδών νοσημάτων «Αγία Βαρβάρα». Μάλιστα τότε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης έλεγε με τη γνωστή του ένταση: «Υπάρχουν πανδημίες; Δε χρειάζεται λοιμωδών η Αττική!». Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση δήλωνε με το γνωστό λαϊκισμό του: «Το πρώτο μέτρο που θα παρθεί στην Υγεία είναι η επαναλειτουργία του Λοιμωδών. Πρώτα το λοιμωδών και μετά σειρά παίρνουν τα άλλα 7 νοσοκομεία που έκλεισε η Δεξιά».

Τι έγινε τελικά με όλα αυτά; Το 2022 πεθαίνουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ και φυσικά ένα τόσο σημαντικό -όπως αποδείχτηκε- νοσοκομείο, ακόμα στέκει κουφάρι για να πλουτίζουν οι κλινικάρχες. Δεν έγινε ούτε καν το άμεσο βήμα να αξιοποιηθούν οι υποδομές αυτού του νοσοκομείου.

Η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό, μείωσε τα χρήματα που θα πηγαίνουν στην υγεία κατά 600 εκ.€. Ακόμα, επιμένει να μην επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα χωρίς αποζημίωση, να μη δίνει όλους τους τύπους τεστ δωρεάν στο λαό, αλλά και να μην προσλαμβάνει το χρειώδες προσωπικό. Από κοντά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που εκτός λαϊκιστικές φωνασκίες για το αν ο πρωθυπουργός βρίσκεται διακοπές, πραγματικά δεν έχουν ΚΑΜΊΑ  διαφορετική θέση από την πολιτική της ΝΔ. Άλλωστε, το γεγονός ότι η αντιπαράθεσή τους συχνά επικεντρώνεται σε τέτοια θέματα, φανερώνει το γεγονός ότι δε μπορούν να διαχωριστούν σε τίποτα από την κυβέρνηση και την υπάρχουσα πολιτική. Εξάλλου είναι πολιτική της Ε.Ε. που έχει τη σφραγίδα όλων των βασικών ευρωομάδων και κυβερνήσεων ανεξαρτήτως απόχρωσης.

Αθλητισμός, Πολιτισμός και Εστίαση τα συνήθη υποζύγια

Μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τους συνήθεις αδικημένους, που δεν είναι άλλοι από τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την εστίαση. Η ΝΔ με στοχευμένα μέτρα, έχει βαλθεί τα μαγαζιά που ασχολούνται με την εστίαση να λιγοστέψουν. Γιαυτό και οι φαιδρές δικαιολογίες περί μεταδοτικότητας του ιού. Αρχικά επέβαλε μουσική χωρίς μικρόφωνα. Μάλιστα πρόσφατα επέβαλε και «βουβό» ρεβεγιόν.  Για το θέμα έκανε κινητοποίηση ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, όπως μπορείτε να δείτε ΕΔΩ. Μα δε βρέθηκε ένας λοιμωξιολόγος άραγε να τους πει ότι χωρίς μικρόφωνο ο μουσικός θα φωνάξει περισσότερο, άρα πιθανότητα θα γίνει και πιο «επικίνδυνος» για τη μετάδοση του ιού; Βέβαια εννοείται κανονικός λοιμωξιολόγος! Όχι σαν εκείνον τον «επιστήμονα» που έλεγε δημοσίως και χωρίς να ντρέπεται ότι στα ΜΜΜ και στα 37αρια σχολικά τμήματα δεν κολλάει. Τέτοιοι λοιμωξιολόγοι υπάρχουν σωρό…

Άλλωστε η κυβέρνηση δεν έδειξε καμία μέριμνα για τους μουσικούς που νόσησαν και βρέθηκαν εκτός εργασίας. Το μητρώο καλλιτεχνών διαφημίστηκε από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, ως ένα εργαλείο που θα ξεκαθάριζε τον χώρο των καλλιτεχνών. Αντί να στηριχθούν οι μουσικοί και οι εργαζόμενοι που έχαναν το μεροκάματό τους λόγω νόσησης, η κυβέρνηση έκανε ό, τι μπορούσε να χάσουν το μεροκάματό τους ακόμα και οι μουσικοί που δεν νόσησαν.

Όσο για τον αθλητισμό; Τα σωματεία μπάσκετ που συμμετέχουν στις κατηγορίες από την Α2 και κάτω βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής. Η ατομική ευθύνη έχει την πλήρη εφαρμογή της, καθώς η κυβέρνηση αντί να φροντίσει να γίνονται έλεγχοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα με κρατική ευθύνη, όλα αφήνονται στη μοίρα τους. Ουσιαστικά επαφίεται στο εκάστοτε σωματείο να δείχνει τη δέουσα προσοχή. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι απρόσκοπτα διεξάγονται μόνο τα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Εκεί οι περισσότερες ομάδες μπορούν να σηκώσουν το κόστος των σωστών ελέγχων.

Τελικά γίνεται αλλιώς; Η ατομική ευθύνη είναι μονόδρομος;

Η κυβέρνηση βάδισε έχοντας την ατομική ευθύνη ως ευαγγέλιο. Γιαυτό έχει πέσει έξω σε κάθε εκτίμηση. Γιαυτό και τελικά, ούτε την υπερμετάδοση μπόρεσε να ελέγξει. Αποτέλεσμα; Είναι το δεύτερο ρεβεγιόν πρωτοχρονιάς που βρίσκει τους πολίτες στα σπίτια τους.

Για να γίνει αλλιώς έπρεπε να θιγούν συμφέροντα βλέπετε. Έπρεπε να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας ως άμεσο μέτρο. Έπρεπε να συρρικνωθεί ο ιδιωτικός τομέας της υγείας για να αναπτυχθούν ΜΕΘ, να προσληφθεί το επαρκές προσωπικό και να ανοίξουν άμεσα όλα τα νοσοκομεία που είναι κλειστά. Όλα αυτά φυσικά απαιτούν χρήματα. Που θα τα βρει μια κυβέρνηση αν δε φορολογήσει τους μεγάλους επιχειρηματίες και ειδικά εκείνους της υγείας;

Από όλα τα παραπάνω εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο αληθινός ιός τελικά δεν είναι ο κορωνοϊός… Το 2022 το γεγονός ότι πεθαίνουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ είναι κατάντια για τον σάπιο κόσμο τους… Ας χτίσουμε από την αρχή έναν δικό μας! Το νέο έτος, ας είναι η αρχή του τέλους εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Ας σηκωθούμε τη νέα χρονιά στο μπόι των ονείρων μας…

To overfm.gr χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης

αποδοχή