Στα ύψη είναι και πάλι ο αριθμός των διασωληνωμένων, με το ποσοστό να αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ.
Η πορεία της πανδημίας της χώρας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Ο κόσμος έχει κουραστεί και η οικονομία χρειάζεται μια μεγάλη «ανάσα». Τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες δεν λένε να «πέσουν» ωστόσο ελπίδες δίνει ο μέσος όρος των κρουσμάτων (θετικότητα) ο οποίος φαίνεται ότι βαίνει προς σταθεροποίηση. Σήμερα Σάββατο 17/4 τα κρούσματα έφτασαν τα 2.411. Στους 76 οι νεκροί και 837 οι διασωληνωμένοι. Το ποσοστό των διασωληνωμένων αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ.
Κρούσματα σήμερα: Η επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 313.444 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 59
θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.265 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 67, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.397 θάνατοι. Το 95.5% είχευποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 837 (61.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 85.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.936 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 507 (ημερήσια μεταβολή -7.31%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 514 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2
έως 106 έτη).
Πόσα τέστ πραγματοποιήθηκαν σήμερα και ποιος ο μέσος όρος των κρουσμάτων
Οι περιοχές με επιβαρυμένο φορτίο
Το επιδημιολογικό φορτίο, πάντως, παραμένει επιβαρυμένο ιδιαίτερα στην Αττική, την Δυτική και την Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και Δυτ. Ελλάδα, όπου ο δείκτης των συνολικών νέων κρουσμάτων των τελευταίων 14 ημερών ξεπερνάει το όριο των 250 ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού.
Στην Αττική, πάντως, υπήρξε συρρίκνωση της τάξεως του 5% όσον αφορά τον αριθμό των αριθμό των ενεργών κρουσμάτων της εβδομάδας που μας πέρασε. Στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε μικρή αύξηση και συνολικά τσαθεροποίηση εντός της εβδομάδας.
«Αν και είναι νωρίς για να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα, φαίνεται ότι στην Αττική, η επιδημία δείχνει πολύ μικρά δειλά σημεία εύθραυστης σταθεροποίησης ενώ στη Θεσσαλονίκης υπάρχουν μόνο ενδείξεις σταθεροποίησης» συμπλήρωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιροκίνης.
Παράλληλα, υπάρχουν ακόμα και σήμερα περιοχές στη χώρα μας που παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, όπως το Κιλκίς, το Ρέθυμνο και η Θάσος. Ο δείκτης Rt εκτιμάται λίγο πάνω από τη μονάδα (1,02).