Εξαιρετική ανησυχία στις υγειονομικές αρχές προκαλεί το άλμα της πανδημίας και η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα βρίσκονται σταθερά πάνω από τα 400 ενώ ρεκόρ κρουσμάτων καταγράφηκε και μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς για πρώτη φορά υπήρξε αυξημένος ρυθμός (άνω τον 438). Σε πορτοκαλί συναγερμός γειτονιές της Αττικής και άλλες πόλεις της Ελλάδας.
Σχετική ανησυχία και για τη Θεσσαλονίκη όπου υπάρχει συνεχής αύξηση των κρουσμάτων, με τη σχετική αναλογία να είναι το τελευταίο δεκαήμερο 35 κρούσματα σε 100.000 κατοίκους με ανοδική όμως πορεία. Την ίδια ώρα εντυπωσιάζει η υπέρβαση αυτού του ορίου μέχρι και… τρεις φορές κι η επιδημιολογική επιβάρυνση στην Κοζάνη, τα Ιωάννινα και την Καστοριά.
Το τετραήμερο λοιπόν από 14-28 Οκτωβρίου εντοπίσθηκαν 1.875 φορείς του Covid-19 που σημαίνει ημερησίως ο εντυπωσιακός αριθμός των 468 κρουσμάτων, όταν αυτός ο αριθμός ήταν 364 νοσούντες κάθε ημέρα την εβδομάδα 7 έως 14 Οκτωβρίου και 353 το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.
Δηλαδή η προαναφερόμενη αύξηση που προσεγγίζει το 30% κι ίσως σηματοδοτεί σημαντική ανοδική πορεία και γρηγορότερη προσέγγιση του ορίου των 600 κρουσμάτων καθημερινά που θεωρείται τα όριο, η υπέρβαση του οποίου θα οδηγήσει σε τοπική ή και γενική «καραντίνα».
Σε πορτοκαλί συναγερμό γειτονιές της Αττικής και 3 άλλες πόλεις
Σε καλή επιδημιολογική κατάσταση βρίσκεται η Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες, σύμφωνα με τον Σ. Πέτσα, ωστόσο στο επίκεντρο πέρα από την Αττική βρίσκονται ακόμα 3 πόλεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι «στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση, από πολλές άλλες χώρες. Αυτό φαίνεται και από τους χάρτες που δημοσιεύτηκαν από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) στους οποίους καταγράφεται η εκτίμηση κινδύνου σε σχέση με τον 14ήμερο αριθμό κρουσμάτων (ανά 100.000 πληθυσμού), τον αριθμό τεστ (ανά 100.000 πληθυσμού) και το ποσοστό θετικότητας των τεστ. Υπογραμμίζεται ότι στην Ελλάδα, τις τελευταίες ημέρες ξεπεράσαμε τις 20.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας είναι γύρω στο 2%, ενώ στο Βέλγιο – για παράδειγμα – έχει ξεπεράσει το 10%».
Αλλά υπογράμμισε με έμφαση πως «η εικόνα που υπάρχει σήμερα, μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή. Όπως έγινε, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης που τέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο κινδύνου. Ήδη, η επιδημιολογική εικόνα σε ορισμένες γειτονιές της Αττικής, αλλά και στις Περιφερειακές Ενότητες της Καστοριάς, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στο πορτοκαλί. Και αυτό επισημαίνει με τον πιο έντονο τρόπο ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Αντιθέτως, απαιτείται απ’ όλους πιστή τήρηση των μέτρων που εισηγούνται οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία. Αλλά δεν είναι μόνο οι πολίτες. Και οι επαγγελματίες, από την υγεία μέχρι τις μεταφορές και από την κοινωνική φροντίδα μέχρι την εστίαση και τον τουρισμό, οφείλουν να εφαρμόζουν σχολαστικά τα μέτρα».
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Πέτσας «είναι για το καλό όλων. Είναι ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας και κοινωνικής ευθύνης. Και οι λίγοι, πονηροί, επαγγελματίες που παραβιάζουν τα μέτρα και κερδοσκοπούν σε βάρος των συνεπών συναδέλφων τους, λειτουργώντας, για παράδειγμα, χώρους που θα έπρεπε να είναι κλειστοί μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει άμεση και παραδειγματική τιμωρία τέτοιων φαινομένων.
Πώς θα γιορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα
Σε ερώτηση προς τον Στέλιο Πέτσα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σχετικά με το “αν τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι αλλιώς”, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε ότι “είναι βέβαιο με τον ρυθμό που κινούμαστε τώρα ότι αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι αλλιώς. Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι όπως ήταν πέρυσι. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Κινούμαστε με έναν ρυθμό σχετικά γρήγορο στην προώθηση των απαραίτητων εμβολίων και από τις τέσσερις εταιρείες που βρίσκονται σε ένα καλό στάδιο, είμαστε σε ένα καλό επίπεδο όσον αφορά στα φάρμακα αλλά ακόμα δεν είμαστε εκεί που θα μας επιτρέψει να χαλαρώσουμε”.
Όπως υποστήριξε ο ίδιος “είναι βέβαιο ότι για τους επόμενους μήνες θα ζήσουμε με αυστηρά μέτρα, το δεύτερο μεγάλο κύμα κρουσμάτων και θανάτων στην Ευρώπη δείχνει ότι είμαστε μακριά από τη νέα κανονικότητα και χρειάζεται εγρήγορση. Όταν θα είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε αυτή την πανδημία πίσω μας, τότε θα πούμε όλοι, “φέτος είναι αλλιώς” και θα μιλάμε για το 2021,όταν δεν θα είναι όπως το 2020″.