ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός Θεσσαλονίκη: Στο τραπέζι να μετατραπεί το Βελλίδειο σε κέντρο νοσηλείας Covid-19

Πρόταση για να μετατραπεί το Βελλίδειο σε κέντρο νοσηλείας Covid-19.

12.11.2020 | 11:29

Κορονοϊός Ελλάδα: Η πανδημία στη Θεσσαλονίκη βγαίνει εκτός ελέγχου, τα κρούσματα και οι διασωληνώσεις αυξάνονται καθημερινά, ενώ τα νοσοκομεία αναφοράς της πόλης ασφυκτιούν και βρίσκονται πολύ κοντά στο να μην μπορούν να υποδεχθούν περισσότερους ασθενείς του κορονοϊού. Ήδη έχει γίνει «επίταξη» κλινών ΜΕΘ σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ η κυβέρνηση έχει κάνει έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στα νοσοκομεία της πόλης, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Στα πλάνα της κυβέρνησης βρίσκεται και η «κατασκευή» κλινικών κορονοϊού κι εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων, σε περίπτωση που η κατάσταση εκτροχιαστεί ακόμα περισσότερο. Σύμφωνα με την «Ώρα Ελλάδος» του Open TV, υπάρχει σχέδιο να μετατραπεί το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο σε κλινική υποδοχής περιστατικών του κορονοϊού.

Η σκέψη είναι να διαμορφωθεί ο χώρος, έτσι ώστε να είναι σε θέση να υποδεχθεί ήπια περιστατικά που δεν χρίζουν μηχανικής υποστήριξης, όπως για παράδειγμα ασθενών που χρειάζονται παροχή οξυγόνου.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και του ΑΠΘ, χτυπά «καμπανάκι» για το μέλλον των νοσοκομείων της πόλης, των ΜΕΘ και των πολιτών στη Θεσσαλονίκη. Τα κρούσματα κορονοϊού στην πόλη αυξήθηκαν κατά 50%. Από τα 40.000 ενεργά κρούσματα πριν από μία εβδομάδα, σήμερα ανέρχονται σε 60.000 εν μέσω lockdown.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο δείκτης θετικότητας επί των διενεργημένων τεστ βρισκόταν στο 5%, στην αρχή της καραντίνας στη Θεσσαλονίκη έφτανε το 11% και παρά τα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κορονοϊού σήμερα νοσεί το 32% των πολιτών που υποβλήθηκαν σε τεστ.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, περιέγραψε το πώς είναι πιθανό να εξελιχθεί η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη: «Οι εικόνες δεν απέχουν πολύ από εκείνες στα νοσοκομεία στην Ιταλία».

Δερμιτζάκης: Θα χειροτερεύσει η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, θα φανεί αν θα χρειαστεί παράταση στο lockdown

Ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης, εκφράζει τους φόβους του ότι «σύντομα θα δούμε στη Θεσσαλονίκη εικόνες που είδαμε στην Ιταλία».

«Χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες για αυτά που συμβαίνουν, ακούγοντας τους αριθμούς και αυτά που περιγράφουν καθηγητές και συνάδελφοί μου φαίνεται πως η Θεσσαλονίκη δεν απέχει πολύ από σκηνές που είδαμε στην Ιταλία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Επειδή τα μέτρα που θα είχαν κάποια επίπτωση για την κάμψη της πανδημίας δεν πάρθηκαν την σωστή στιγμή αλλά λίγο αργά, η καραντίνα είναι 3 εβδομάδες και καθώς θα δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων στα κρούσματα στις 2 εβδομάδες, το τελείωμα της καραντίνας δεν θα μας βρει με το μίνιμουμ τον κρουσμάτων» εξήγησε ο καθηγητής, ενώ τόνισε πως θα φανεί στην πορεία το αν θα χρειαστούμε παράταση στο lockdown.

Όπως εξήγησε, καθώς καθυστερούμε να δούμε διαφορά και στους νεκρούς και στις διασωληνώσεις, τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες, αυτό σημαίνει πως ακόμα κι αν αρχίσουν να λειτουργούν τα μέτρα όσον αφορά τους ρυθμούς μετάδοσης του ιού, οι αριθμοί αυτοί θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. «Οι επόμενες 2-3 εβδομάδες δεν θα είναι καλές, θα χειροτερεύει η κατάσταση», συμπλήρωσε.

Ο κ. Δερμιτζάκης, μίλησε για το ενδεχόμενο να γίνει πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης. «Οποιαδήποτε μορφή πορείας, συγκέντρωσης αυτή τη στιγμή, για οποιονδήποτε λόγο κι από οποιαδήποτε ομάδα, πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είναι εγκληματική» τόνισε, συμφωνόντας με την θέση του καθηγητή Εξαδάκτυλου.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Δερμιτζάκης, «σε επίπεδο πολιτείας, μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να τιμωρηθεί με τεράστιο πρόστιμο και έχει πολύ περισσότερες ποινικές ευθύνες».

Πηγή :`

To overfm.gr χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης

αποδοχή