Σε ομιλία του στο 31ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο παρουσίασε τα στοιχεία που αφορούν στην πορεία της νόσου ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σ. Τσιόδρας. Στο 9% η θετικότητα στη Θεσσαλονίκη, στο 5,6% στην Αττική.
«Στα κόκκινα» κινείται η χώρα σύμφωνα με τα δεδομένα που επέλεξε να παρουσιάσει στο πλαίσιο του 31ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αιματολογίας ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Ειδικότερα, οπως ανέφερε ο Καθηγητής, η πιθανότητα να πεθάνει κανείς από τη λοίμωξη COVID-19, σύμφωνα με μελέτη, διαμορφώνεται στο 19% στους άνω των 75 ετών, ενώ στις μικρότερες ηλικίες, κάτω των 44, πλησιάζει στο 0,2% δηλαδή σε επίπεδα λίγο χειρότερα από τη γρίπη. Υψηλό είναι δε το φορτίο νοσηρότητας και θνητότητας ειδικά στις μεγάλες ηλικίες.
Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε αρκετές φορές την πίεση που ασκείται, με μαθηματική ακρίβεια, στο σύστημα υγείας, Συγκεκρίμενα, σημείωσε πως τις τελευταίες 7 ημέρες, στις ηλικιακές ομάδες άνω των 55 ετών, αντιστοιχούν πάνω από 100 κρούσματα, δηλαδή άτομα μεγαλύτερων ηλικιών στις οποίες αυξάνει και η παρουσία συνοσηροτήτων.
Ο άλλος δείκτης ενδεικτικός της πίεσης που ασκείται στο σύστημα υγείας είναι οι εισαγωγές και οι νοσηλείες, όπως κατέγραψε και το ρεπορτάζ του News4Health.
«Αυτό που μας ανησυχεί στο δεύτερο κύμα είναι οι νέες εισαγωγές και νοσηλείες στα νοσοκομεία», ανέφερε συγκεκριμένα ο καθηγητής, τονίζοντας ότι η εκθετική αύξηση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα το παρακολουθούν οι επιστήμονες με ανησυχία.
«Ο μέσος αριθμός εισαγωγών κοντά στις 100 ανά ημέρα θα πιέσει το Σ.Υ. τις επόμενες εβδομάδες,» υπογράμμισε ο Καθηγητής. Στο 33% είναι οι καλυμμένες κλίνες COVID-19 σε όλη τη χώρα, με τους αριθμούς των νοσηλευομένων στις ηλικιακές ομάδες 45-54 και 55-64 να είναι ενδεικτικοί της ευρείας διασποράς. Οι κλίνες ΜΕΘ COVID-19 στις 28/10 ήταν καλυμμένες κατά 61% στην Αττική και κατά 60% στη Θεσσαλονίκη.
Πηγή: dikaiologitika.gr