Κύπελλο

Κύπελλο Ελλάδας – Αυτή την Κούπα ποιος θα τη σηκώσει;

Το Κύπελλο Ελλάδας ψάχνει τον επόμενο... κάτοχό του με τις τέσσερις ομάδες που βρίσκονται στην Κρήτη να ερίζουν για τον πολυπόθητο τίτλο.

18.02.2022 | 09:30

Αυτό το Κύπελλο ποιος θα το χαρεί; Μπορεί να είναι άραγε μια γιορτή; Ποιος δε θα το ήθελε! Αρχικά αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο θεσμός ιδρύθηκε το 1976. Το Final Four ως τρόπος διεξαγωγής της τελικής φάσης έχει τη μικρότερη παράδοση, καθώς είναι λιγότερες οι φορές που έχει επιλεγεί η συγκεκριμένη φόρμα.

Η ευθύνη για τη διοργάνωση του Κυπέλλου ανήκει αποκλειστικά στην ΕΟΚ. Μέχρι το 1994, οπότε και ιδρύθηκε ο ΕΣΑΚΕ η Ομοσπονδία είχε και το πρωτάθλημα υπό τη σκέπη της. Από τότε και στο εξής έμεινε με τη διοργάνωση του Κυπέλλου και των Εθνικών Κατηγοριών, που αποτελούνται από την Α2, τη Β’ και Γ’ Εθνική.

Τι είναι και τι θέλει το Κύπελλο Ελλάδας;

Ιχνηλατώντας το ερώτημα θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν είναι άλλη μια διοργάνωση που βάζει τις αποστολές των ομάδων σε ταλαιπωρία. Ούτε απλά ένας τρόπος να βλέπουμε πολλά ντέρμπι μέσα σε μια αγωνιστική σεζόν. Είθισται στο Κύπελλο Ελλάδας να βλέπουμε εκπλήξεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για αυτό είναι ότι τρεις φορές στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης, έχουν βρεθεί ομάδες της Α2! Αυτές οι ομάδες ήταν ο Πανελλήνιος το 1987, το Ρέθυμνο το 2007 και ο Φάρος Κερατσινίου το 2016.

Το γεγονός ότι από νωρίς υπάρχουν αγώνες νοκ άουτ ωφελεί τις ομάδες χαμηλότερης δυναμικότητας και οικονομικής επιφάνειας. Μπορούν να «τσακώσουν» έναν θεωρητικά ανώτερο αντίπαλο και να κάνουν την έκπληξη.

Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα θα δούμε Final Four έπειτα από 18 χρόνια. Το 2004 ο Άρης νίκησε τον Ολυμπιακό με 73-70, κατακτώντας τον τελευταίο του τίτλο. Τότε Άρης, Ολυμπιακός, Περιστέρι και Απόλλων Πάτρας βρέθηκαν στο Χαλκειοπούλειο της Λαμίας, δίνοντας στον κόσμο χαρά, ουσία και θέαμα.

 

 

 

 

 

 

 

Συνολικά σε 46 διοργανώσεις Κυπέλλου, έχουν γίνει μόνο δέκα Final-4 στα οποία έχουν επικρατήσει από δύο φορές ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και ο Άρης.

Ο Παναθηναϊκός έχει 7 συμμετοχές, η ΑΕΚ έχει 6, ο Ολυμπιακός και ο Άρης από 5, ο Ηρακλής έχει 4, ο Απόλλωνας Πάτρας έχει 3, ο ΠΑΟΚ και το Μαρούσι από 2 ενώ από 1 παρουσία έχουν οι Πανιώνιος, Ηλυσιακός, Πανελλήνιος, Ηράκλειο, Μακεδονικός και Περιστέρι.

Ο πολυνίκης, ο επίδοξος, ο νεοσσός και η «Βασίλισσα»

Στο Ηράκλειο της Κρήτης έχουν ταξιδέψει οι αποστολές 4 ομάδων. Αρχικά ο Παναθηναϊκός είναι ο πολυνίκης του θεσμού, με 20 κατακτήσεις σε 25 τελικούς. Μάλιστα, «πράσινο» είναι και το σερί κατακτήσεων που φτάνει τις 6. Όσο για τα βραβεία; «Πράσινα» και αυτά! Ωστόσο αυτά είναι ανάλυση του ακριβώς επόμενου αφιερώματος.

Δεύτερον ο Ολυμπιακός που επανήλθε στις εγχώριες διοργανώσεις και θέλει να το… γιορτάσει με τίτλο! Οι «ερυθρόλευκοι» αφού ήρθαν σε πλήρη ρήξη με το παλαιό καθεστώς της ΕΟΚ και περιηγήθηκαν στην άγονη γραμμή της Α2 επανήλθαν… ορεξάτοι για σκήπτρα. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα θέλουν να πάνε το Κύπελλο στην τροπαιοθήκη του ΣΕΦ, έπειτα από το 2011. Σαφώς και η παράδοση δεν ευνοεί τον Ολυμπιακό, ωστόσο στο Μεγάλο Λιμάνι πιστεύουν ότι οι παραδόσεις είναι για να σπάνε.

Η ΑΕΚ έχει 5 Κύπελλα Ελλάδας και 7 παρουσίες σε τελικούς ως φιναλίστ. Μάλιστα το 2018 έκανε τη ζημιά στον Ολυμπιακό, παίρνοντας την κούπα στον τελικό καθώς επικράτησε με 88-83. Ο τίτλος αυτός έσπασε σερί 17 ολόκληρων άνυδρων χρόνων. Την επιτυχία αυτή, επανέλαβε η «Βασίλισσα» και το 2020. Κέρδισε τον Προμηθέα με 61-57 και σηματοδότησε την καθιέρωση της στα «μεγάλα σαλόνια».

 

Τελευταίος της παρέας είναι ο Προμηθέας! Η ομάδα της Πάτρας βρίσκεται στο Final Four πιστοποιώντας την αγωνιστική του άνοδο εδώ και πολλά χρόνια. Είναι μια… συνέπεια που θέλει να κρατήσει η ομάδα του Ηλία Ζούρου, καθώς συμμετέχει σε προημιτελική φάση του Κυπέλλου από το 2019 κι εντεύθεν. Μάλιστα οι Πατρινοί έχουν και δυο παρουσίες σε τελικούς, όπου όμως δεν κατάφεραν να νικήσουν ούτε τον τον Παναθηναϊκό, ούτε την ΑΕΚ. Ο… «νεοσσός» της διοργάνωσης είναι η 6η ομάδα που δεν έχει έδρα στην Αττική και παίζει σε τελικό. Επίσης, είναι η 10η που παίζει σε τελικό κόντρα σε  Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακό και ΑΕΚ.

Μαμά, μπαμπά, πάμε να δούμε ποιος θα πάρει το Κύπελλο;

Ως τελευταίο στοιχείο να σας δώσουμε ότι οι θεατές στο κλειστό «Δυο Αοράκια» θα είναι 2000 ελέω κορωονοϊού. Όμως περισσότεροι θεατές σε τελικό συγκεντρώθηκαν το 1979 (Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 79–72), οπότε και διατέθηκαν 19.317 εισιτήρια στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Κατά τη διεξαγωγή της τελικής φάσης σε μορφή Final Four, τα περισσότερα εισιτήρια (19.911) διατέθηκαν το 2001 συνολικά και για τους τέσσερις αγώνες στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο.

Η έδρα που φιλοξένησε τους περισσότερους τελικούς είναι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (11 φορές). Οι 46 τελικοί έχουν διεξαχθεί συνολικά σε 13 διαφορετικά γήπεδα, ανάμεσά τους και το ανοιχτό Παναθηναϊκό Στάδιο. Δεν ήταν όμως ουδέτερο το γήπεδο σε όλες τις διεξαγωγές των τελικών, αφού σε 9 περιπτώσεις το ορισθέν γήπεδο ήταν η έδρα της μίας εκ των δύο φιναλίστ (198219941998200220072015201620172021).

ΠΗΓΕΣ: wikipedia, basket.gr.

To overfm.gr χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης

αποδοχή