Στις 17/11/54 η γαλλική εφημερίδα «L’equipe» δημοσιεύει την αναγγελία της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Διασυλλογικού Πρωταθλήματος, το γνωστό Κύπελλο Πρωταθλητριών.
Σαν σήμερα, στις 17/11/1954 η γαλλική εφημερίδα «L’equipe» δημοσιεύει την αναγγελία της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Διασυλλογικού Πρωταθλήματος, το Κύπελλο Πρωταθλητριών, το σημερινό Champions League. Η ιδέα ήταν του Γκαμπριέλ Ανό, συντάκτη της εφημερίδας, και η συνέχεια είναι γνωστή… Κύπελλο Πρωταθλητριών: Η μέρα που αποκαλύφθηκε.
Το Champions League είναι η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Κάθε χρόνο προσφέρει στους φιλάθλους των ομάδων ένα μοναδικό υπερθέαμα. Επικές μονομαχίες, έντονες συγκινήσεις, αμέτρητα γκολ, εκρήξεις συναισθημάτων συνθέτουν το παζλ αυτής της μοναδικής εμπειρίας που βιώνουν ποδοσφαιριστές και φίλαθλοι.
Κύπελλο Πρωταθλητριών: Η ιδέα του Γκαμπριέλ Ανό
Η ιδέα αυτής της ποδοσφαιρική διοργάνωσης ανήκει στον δημοσιογράφο της γαλλικής εφημερίδας «L’equipe» και πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή, Γκαμπριέλ Ανό. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950 η μόνη ποδοσφαιρική διοργάνωση σε επίπεδο συλλόγων ήταν το Λατινικό Κύπελλο. Συμμετείχαν ομάδες από την Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, και Γαλλία. Το 1953 η αγγλική Γουλβς είχε σημειώσει κάποιες εντυπωσιακές νίκες εναντίον ξένων ομάδων και οι Άγγλοι είχαν βιαστεί να τη θεωρήσουν την καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Ο Ανό όμως είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του.
«Πριν ανακηρύξουμε τη Γουλβς πρωταθλήτρια κόσμου, ας δούμε καλύτερα τι θα μπορούσε να πετύχει αν έπαιζε με τη Σπαρτάκ στη Μόσχα και την Χόνβεντ στην Βουδαπέστη. Ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα συλλόγων ή τουλάχιστον ένα ευρωπαϊκό, πρέπει να καθιερωθεί».
Έτσι λοιπόν έστειλε επιστολή στην UEFA και πρότεινε τη διεξαγωγή ενός τουρνουά με τη συμμετοχή των πρωταθλητριών ομάδων της Ευρώπης. Όπως αποδείχθηκε είχε την τέλεια ιδέα που έμελλε να φέρει στο προσκήνιο του ποδοσφαίρου την διασυλλογική διοργάνωση με την μεγαλύτερη λάμψη.
This man is Gabriel Hanot , he came with the idea of UEFA Champions League.
— Old Days Football (@OldDaysFootball) May 15, 2018
Κύπελλο Πρωταθλητριών: Η μέρα που αποκαλύφθηκε
Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου ενστερνίστηκε την πρόταση του Ανό. Το φθινόπωρο του 1955 το 1ο Κύπελλο Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης πήρε σάρκα και οστά. Συμμετείχαν 15 χώρες και η γερμανική περιοχή του Σααρ που ήταν τότε υπό γαλλική κατοχή. Η UEFA αποφάσισε το γύρο με τα διπλά παιχνίδια τα οποία γινόντουσαν μεσοβδόμαδα για να μην επηρεάζεται η διεξαγωγή των εγχώριων πρωταθλημάτων τα Σαββατοκύριακα.
Κύπελλο Πρωταθλητριών: Το πρώτο παιχνίδι και η νέα του μορφή
Ο πρώτος αγώνας της διοργάνωσης έγινε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1955 στη Λισαβόνα. Σπόρτινγκ και Παρτιζάν ήρθαν αντιμέτωπες με τον αγώνα να λήγει 3-3. Στο Παρκ ντε Πρενς του Παρισιού στις 13 Ιουνίου του 1956 έγινε και ο πρώτος τελικός. Η Ρεάλ Μαδρίτης σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι νίκησε τη Ρεμς 4-3 παρουσία 38.239 θεατών.
Η ομάδα του ντι Στέφανο ήταν ανίκητη. Οι Μαδριλένοι κυριάρχησαν τη δεκαετία του ’50. Τις επόμενες δεκαετίες εμφανίστηκαν στο προσκήνιο οι Ίντερ, Μίλαν, Μπενφίκα, ο Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ με το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο και η Μπάγερν Μονάχου του Φρανς Μπενκεμπάουερ.
Το 1977 αρχίζει η κυριαρχία των αγγλικών ομάδων με αντιπρόσωπο κυρίως τη Λίβερπουλ. Η τραγωδία του Χέιζελ όμως οδηγεί στον αποκλεισμό των αγγλικών ομάδων εξαιτίας του χουλιγκανισμού. Έτσι ομάδες από την Ιταλία και την Ισπανία αρχίζουν να εδραιώνουν την κυριαρχία τους. Οι Άγγλοι επανέρχονται το 1999 με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του σερ Αλεξ Φέργκιουσον.
Η ιδέα του Ανό γιγαντωνόταν και όλες και περισσότερες ομάδες ήθελαν να διεκδικήσουν την κούπα με τα μεγάλα αυτιά. Την περίοδο 1990-1991 η διοργάνωση άλλαξε μορφή και καθιερώθηκε το σύστημα των ομίλων γεγονός που έφερε περισσότερα παιχνίδια για τις ομάδες και περισσότερα έσοδα. Την επόμενη χρονιά μετονομάστηκε σε Champions League. Έκτοτε συνεχίζει να καθηλώνει με τον ύμνο του όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη.
Πολυνίκης του θεσμού είναι η Ρεάλ Μαδρίτης η οποία έχει σηκώσει το τρόπαιο 13 φορές. Ακολουθεί η Μίλαν με επτά, η Λίβερπουλ και η Μπάγερν Μονάχου με έξι και η Μπαρτσελόνα με πέντε.