Παράταση μιας εβδομάδας πήρε το lockdown στην Αττική. Έτσι τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι μέχρι και τις 8 Μαρτίου ισχύουν σκληρά μέτρα. Παράλληλα από σήμερα μπαίνουν σε βαθύ κόκκινο και κόκκινο νέες περιοχές. Τα κρούσματα και η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθούν να δημιουργούν ανησυχία κάνοντας το άνοιγμα του λιανεμπορίου να μοιάζει μακρινό. Τα μέτρα που ισχύουν αναλυτικά.
οι Περιφερειακές Ενότητες Λευκάδας, εκτός του Μεγανησίου, Θεσπρωτίας, Σύρου, Σάμου, Ηρακλείου και Κορινθίας, καθώς και οι δήμοι Αρταίων, Διδυμότειχου, Λοκρών, Αμφιλοχίας. Επίσης, παραμένουν «στο κόκκινο» οι περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ηλείας (πλην των δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας), Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Ρεθύμνου, η Θάσος, ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων, οι δήμοι Ναυπλιέων και Άργους- Μηκυνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και οι δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.
Στις περιοχές αυτές ισχύουν τα παρακάτω:
Aπαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί (εξαιρούνται οι Π.Ε Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής που το μέτρο αυτό ισχύει μόνο τα σαββατοκύριακα και τις καθημερινές η κυκλοφορία απαγορεύεται από τις 9 το βράδυ). Δια ζώσης εκπαίδευση για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια και σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.
Εξ αποστάσεως εκπαίδευση(τηλεκπαίδευση) για Λύκεια. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών. Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο της παράδοσης click away. Στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία γίνεται με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού.
Οι περιοχές που παραμένουν στο «βαθύ κόκκινο»
- Αττική
- Αρκαδία
Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί ο Πειραιάς και ο δυτικός τομέας Αθηνών.
Ο δήμος Μυκόνου βγαίνει από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο).
Στο κόκκινο (επίπεδο αυξημένου κινδύνου) μπαίνουν από αύριο στις 6 το πρωί μέχρι τις 8 Μαρτίου:
- Λευκάδα (πλην Μεγανησίου) καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν εξαπλασιαστεί.
- Θεσπρωτία -Ιδιαίτερη αύξηση στο δήμο Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών
- Σύρος
- Σάμος
- Δήμος Αρτας
- Διδυμότειχο
- Δήμος Λοκρών -Ανησυχητική η κατάσταση στη Μαλεσίνα
- Αμφιλοχία
- Περιφέρεια Ηρακλείου Κρήτης
- Περιφέρεια Κορινθίας (ιδιαίτερη προσοχή στο Λουτράκι)
- Δήμος Λάρισας
- Δήμος Βόλου
Στις περιοχές αυτές, που ανήκουν σε αυτό το επίπεδο, είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, δεν επιτρέπεται, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας.
Επίσης, απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, με εξαίρεση την περιφέρεια της Αττικής που το μέτρο αυτό ισχύει μόνο τα σαββατοκύριακα ενώ τις καθημερινές η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 9 το βράδυ.
Στο επίπεδο επιτήρησης περνούν ο δήμος Μυκόνου που βρισκόταν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου καθώς η επιδημιολογική του εικόνα έχει βελτιωθεί αισθητά γεγονός που οδήγησε στην άρση των πρόσθετων περιοριστικών μέτρων. Ακόμη στο επίπεδο επιτήρησης περνούν και οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου.
Βγαίνουν από το «κόκκινο» οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου.
Στο κόκκινο παραμένουν:
- Κεφαλονιά
- Ηλεία
- Θεσσαλονίκης
- Χαλκιδικής
- Ρέθυμνου
- Δήμος Αγιάς
- Δήμος Κομνηνού
- Δήμος Ζίτσας
- Δήμος Ναυπλιέων
Καθώς τα κρούσματα δεν λένε να «πέσουν» και οι μεταλλάξεις και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ δοκιμάζουν ξανά τα όρια αντοχής του ΕΣΥ για αυτό η κυβέρνηση και οι ειδικοί αποφάσισαν παράταση του lockdown.
Τους επιστήμονες ανησυχεί η αύξηση των νοσηλειών, των διασωληνωμένων ασθενών και η διασπορά των μεταλλάξεων (βρετανική και νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ενώ ταυτοποιήθηκε και το νέο στέλεχος της Ουγκάντα). Επιπλέον δεν παρατηρήθηκε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου -παρά το lockdown – όπως ανέμεναν οι επιστήμονες, κάτι το οποίο απέδωσαν «ίσως στην κόπωση».
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στον Πειραιά και στη Δυτική Αττική. Ταυτόχρονα έκκληση για ιδιαίτερη προσοχή έκανε ο Ν. Χαρδαλιάς στους κατοίκους των δήμων Λάρισας, Βόλου, Λουτρακίου, Ηγουμενίτσας, Σουλίου, Φιλιατών, Μαλεσίνας, τονίζοντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει επικίνδυνα αυξητική τάση τα τελευταία 24ωρα.
Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.790 κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Η Αττική βρίσκεται ξανά στο «κόκκινο» με 790 κρούσματα, ενώ τριψήφια είναι τα νούμερα σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα.
Στόχος να ανοίξει το λιανεμπόριο 8 ή 16 Μαρτίου
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου μιλώντας με τους συνεργάτες του είπε ότι κεντρική πρόθεση είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα 8 ή στις 16 Μαρτίου.
Σημειώνεται πάντως ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν έχει επιβεβαιωθεί, καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας θα παρακολουθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και των αριθμό των κρουσμάτων.
Στην περίπτωση που τα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά, η επιτροπή των ειδικών θα δώσει το «πράσινο φως» και από τη Δευτέρα 8 Μαρτίου ή από την Τρίτη 16 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο με μέτρα. Στην περίπτωση που το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει αυξημένο, τότε δεν αποκλείεται τα μέτρα που ισχύουν να παραταθούν για άλλες 7 ημέρες.
Στα 12.000 τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού
Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλό ακόμα, με περισσότερα από 12.000 ενεργά κρούσματα, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα.
«Δεν παρατηρήθηκε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, όπως αναμέναμε», είπε, αναφερόμενη ιδιαίτερα στην Αττική και πρόσθεσε ότι «λόγω ίσως κούρασης, τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει ακόμα», ενώ επανέλαβε τη σημασία της ατομικής ευθύνης και τήρησης των μέτρων προστασίας.
«Είχαμε πολλές μικρές εξάρσεις στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας, που προέρχονται από συνεστιάσεις σε σπίτια, εργασιακούς χώρους, κλειστές δομές», σημείωσε η καθηγήτρια. Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια παρέμεινε σταθερό, με τον κυλιόμενο μέσο όρο των 7 ημερών να ανέρχεται σε 1.500 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια υπολογίζεται στα 12.000 κρούσματα.
Η κυρία Παπαευαγγέλου μίλησε επίσης για αύξηση στον αριθμό των νέων νοσηλειών, που ξεπέρασαν τα 2.500 άτομα, σημειώνοντας ότι υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας, με το 88% των ΜΕΘ Covid να είναι κατειλημμένες. Την τελευταία εβδομάδα, είπε, παρατηρήθηκε αύξηση των θανάτων, η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες.
Βραδεία επιβάρυνση με τοπικές εξάρσεις
Αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων αλλά και η πίεση στο ΕΣΥ, καθώς την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε αύξηση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ Covid κατά 12%, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Στην Αττική παρατηρείται σημαντική αύξηση των νέων διαγνώσεων, ποσοστό 40%, μικρή στη Θεσσαλονίκη, περίπου 25%, κάτι που ανησυχεί τους επιστήμονες. Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για βραδεία επιβάρυνση με τοπικές εξάρσεις. Σχετικά με την ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, η υψηλότερη επίπτωση παρατηρείται στους 40-65 και δεύτερη ομάδα είναι οι 18 με 39 ετών.
Όπως είπε, έχουμε φτάσει τις 300 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό ημερησίως στα νοσοκομεία, «και αυτό ίσως οδηγήσει σε μικρή αύξηση των θανάτων στις επόμενες εβδομάδες». Επίσης, πρόσθεσε ότι έχουν επιβαρυνθεί κατά 12% οι ΜΕΘ στην Αττι
Έτσι θα γιορτάσουμε φέτος την Τσικνοπέμπτη
Ο Νίκος Χαρδαλίας δήλωσε πώς δεν θα υπάρξει καμία απολύτως διαφοροποίηση εκείνη την ημέρα και ότι θα ισχύει ότι ακριβώς και τις υπόλοιπες ημέρες.
Τόνισε πώς πρέπει να δείξουμε σύνεση, και να γιορτάσουμε σε στενό οικογενειακό κύκλο.
Χαρακτηριστικά είπε:
«Για την Τσικνοπέμπτη ισχύει ό,τι ισχύει και τις υπόλοιπες ημέρες. Δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση στα υφιστάμενα μέτρα.
Ας περάσουμε την Τσικνοπέμπτη σε στενό κύκλο, ας περιοριστούμε στους ανθρώπους που έχουμε στενή επαφή, για να περιορίσουμε τη διασπορά του κορονοϊού»
Ο κ. Χαρδαλιάς κλείνοντας την ενημέρωση και κάνοντας τον απολογισμό του ενός χρόνου, λύγισε και με σπασμένη φωνή ευχαρίστησε όλους.
Τι ισχύει από την Δευτέρα 1η Μαρτίου για τις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας
Νέα δεδομένα θα ισχύσουν στις χερσαίες πύλες εισόδου της χώρας προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά του ιού από τις χερσαίες πύλες εισόδου. Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου στις 6 το πρωί και μέχρι τη Δευτέρα 15 Μαρτίου στις 6 το πρωί, ισχύουν τα εξής για τους συνοριακούς σταθμούς Κακαβιάς και Ευζώνων:
– Το ωράριο εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς διαμορφώνεται από τις 7:00 έως τις 19.00 το απόγευμα(συμπεριλαμβανομένης και της διέλευσης φορτηγών οχημάτων), αντί από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ που ίσχυε μέχρι τώρα.
– Το όριο των 700 ατόμων που είχαν δικαίωμα εισόδου από τους εν λόγω σταθμούς καθημερινά διαμορφώνεται πλέον σε 400 άτομα ημερησίως.
– Θεσπίζεται η υποχρεωτική χρήση ταχέων δοκιμασιών αντιγόνου (rapid tests) σε όλους τους εισερχόμενους στην χώρα από τους συγκεκριμένους σταθμούς συμπεριλαμβανομένων και των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών. Η υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού τεστ 72 ωρών PCR και συμπλήρωσης PLF παραμένει για τους εισερχόμενους πλην των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών.
– Σε περίπτωση ανίχνευσης θετικού κρούσματος δεν θα επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα.
– Όλοι οι εισερχόμενοι από τους σταθμούς αυτούς τίθενται υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό για 14 αντί για 7 ημέρες που ίσχυε εξαιρουμένων των οδηγών εμπορευματικών φορτηγών.
Από Δευτέρα 1η Μαρτίου νέα βεβαιώση μετακίνησης εργαζομένων
Από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενους τους με νέες βεβαιώσεις κίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους, οι οποίες μπορούν να έχουν διάρκεια ισχύος κατά ανώτατο όριο έως και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου. Από την Τρίτη 9 Μαρτίου οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να χορηγήσουν εκ νέου βεβαιώσεις κίνησης, οι οποίες δύνανται να έχουν ισχύ έως και 14 ημέρες.
Οι βεβαιώσεις αυτές έχουν ξεκινήσει να εκδίδονται από χθες. Χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση, δηλαδή στον εργοδότη.
Δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε: α) καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, β) τηλεργασία και γ) νόμιμη άδεια. Οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν να μετακινούνται μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.
Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει των ΚΑΔ της, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.
Ακόμη, με έντυπο μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.
Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση. Ειδικώς οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.
Με νέο έντυπο μέσω του Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.