Lockdown παράταση: Η εισήγηση των ειδικών είναι τα μέτρα να παραταθούν μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου
Lockdown παράταση: Όλο και περισσότερο απομακρύνεται το σενάριο για «άνοιγμα» δραστηριοτήτων στις 16 Μαρτίου και όλα… δείχνουν παράταση του lockdown σε Αττική, Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές που έχουν περάσει στο «βαθύ κόκκινο» ενδεχομένως και ολόκληρο τον Μάρτιο έως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου.
Ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός κρουσμάτων, σταθερά πάνω από 2.000 τις τελευταίες ημέρες, η αύξηση των διασωληνωμένων, όπου αναμένεται «εκτίναξη» το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και η ραγδαία εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορονοϊού και δη της βρετανικής – ειδικά σε Αττική και Κρήτη για την ώρα- δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού και φαίνεται να οδηγούν στην… αναβολή των όποιων αποφάσεων για επανεκκίνηση δραστηριοτήτων. Ένα ασφαλές όριο κρουσμάτων, με την προϋπόθεση να έχει μειωθεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), μπορεί να θεωρηθεί αυτό των 1.000 κρουσμάτων και κάτω, που δεν είναι τόσο εύκολο να επιτευχθεί λόγω των μεταλλάξεων που έχουν αυξήσει τις μεταδόσεις σε ποσοστό 20%. Έτσι το όποιο άνοιγμα της οικονομίας και τις κοινωνίας μετατίθεται από τον Απρίλιο και μετά.
Αλλαγή στα χρονοδιαγράμματα
Μέσα σε αυτό το «σκηνικό» τα χρονοδιαγράμματα για σταδιακή άρση των μέτρων έχουν αλλάξει. Οι επόμενες κινήσεις και εφόσον η νέα δέσμη μέτρων που έχει τεθεί σε ισχύ, αποδώσει, περιλαμβάνουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου και πιθανόν της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης περί τα τέλη Μαρτίου. Όσον αφορά στο λιανεμπόριο, η επαναλειτουργία θα γίνει με αυστηρούς κανόνες. Με την αποστολή sms στον νέο αριθμό 13032 που θα δίνει περιθώριο τριών ωρών για αγορές και ενδεχομένως μόνο στα καταστήματα εντός του δήμου κατοικίας ή στο όριο των 2 χλμ. Επίσης, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα αποστολής ενός μόνο sms στο 13032 μέσα στην ημέρα.
Σε επόμενη φάση αναμένεται η επανεκκίνηση της εστίασης σε ανοιχτούς χώρους τον Απρίλιο και συγκεκριμένα το δεκαήμερο μεταξύ 10 με 20 Απριλίου. Άλλωστε και οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν δεχτεί πολύ ισχυρό πλήγμα καθώς παραμένουν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα και πολλές εξ αυτών δεν πρόκειται να ξανανοίξουν.
Μεγάλο στοίχημα αποτελεί και ο τουρισμός, με τις επισκέψεις από το επιδημιολογικά ασφαλές Ισραήλ, να τοποθετούνται κατά το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ρεαλιστική μπορεί να θεωρείται η προσδοκία της οριστικής άρσης των περιοριστικών μέτρων στην οικονομία από το Πάσχα και μετά.
Ελπίδες για το Πάσχα
«Παράθυρο» ελπίδας ανοίγουν πολλοί ειδικοί για το Πάσχα και συγκεκριμένα ότι ίσως εφέτος γιορτάσουμε υπό «πιο κανονικές» συνθήκες σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι ίσως επιτραπούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μετακινήσεις εκτός νομού και τα ταξίδια στα χωριά. Όλα αυτά βέβαια με δεδομένο να βαίνουν όλα καλώς στην επιδημιολογική εξέλιξη.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ το Σάββατο, εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «από τις 11 Φεβρουαρίου θεωρώ ότι θα εορταστεί κανονικά» ενώ η εκτίμησή του αυτή, πηγάζει από το γεγονός ότι σε αυτό το τρίτο κύμα δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση, οι αρχές κινήθηκαν γρήγορα “γιατί και ο ιός κινείται γρήγορα”, αλλά και επειδή προχωρούν οι εμβολιασμοί.
Βέβαια υπάρχουν και οι πιο επιφυλακτικοί. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν όσοι λένε ότι και το Πάσχα εφέτος θα είναι «περιορισμένο» και ότι θα πρέπει να εορταστεί το πολύ με δύο οικογένειες – τηρώντας τις «κοινωνικές φούσκες»- ενώ είναι αντίθετοι στο να επιτραπούν οι μετακινήσεις προς την επαρχία.