Το lockdown που επιβλήθηκε σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, ξύπνησε μέρες Μαρτίου όταν όλη η χώρα είχε καταβάσει ρολά. Μάχη με τον χρόνο για να αποφευχθεί ολικό lockdown παντού, κάτι που δεν απέκλεισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας
Το lockdown που επιβλήθηκε σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, ξύπνησε μέρες Μαρτίου όταν όλη η χώρα είχε καταβάσει ρολά. Μάχη με τον χρόνο για να αποφευχθεί ολικό lockdown παντού, κάτι που δεν απέκλεισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Η εικόνα που επικρατεί στο δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι πολύ πιο σοβαρή καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουμε σε καθημερινή βάση τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων ενώ ολοένα και περισσότερες περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο».
Ένα από τα ανησυχητικά στοιχεία είναι η εκρηκτική αύξηση των διασωληνωμένων που βρίσκονται στις ΜΕΘ, καθώς το σύστημα Υγείας έχει αρχίσει να πιέζεται, κάτι που παραδέχονται ανοιχτά κυβερνητικά στελέχη και γιατροί.
Μετά την χθεσινή ψυχρολουσία για Θεσσαλονίκη και Σέρρες όπου ανακοινώθηκε τοπικό lockdown, σήμερα Τρίτη, κυβερνητικά στελέχη αλλά και λοιμωξιολόγοι άρχισαν να λένε… φωνακτά για την πιθανότητα ενός καθολικού lockdown στην Ελλάδα.
Η ανησυχία και ο προβληματισμός για την εξέλιξη της πανδημίας είναι έκδηλη καθώς η διασπορά είναι τεράστια και απλώνεται σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα ενώ τα δεδομένα αλλάζουν δραματικά ακόμη και μέσα σε λίγες ώρες για ορισμένες περιοχές με τεράστιο επιδημιολογικό φορτίο.
Όλα τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά στο προσκήνιο, δείχνει ότι η κατάσταση σε αρκετές περιοχές τείνει να ξεφύγει από τον έλεγχο ενώ εκφράζονται φόβοι από τους λοιμωξιολόγους για νέα εκτόξευση των κρουσμάτων.
Τα στοιχεία από τα λύματα στην Αττική – που αποτυπώνουν εν μέρει το ιικό φορτίο στην ευρύτερη περιοχή – είναι ανησυχητικά και δείχνουν ότι υπάρχει μία αυξητική τάση.
Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης ανέφερε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες ανησυχητικά .
«Την Κυριακή είδαμε πάλι μία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που είναι ανησυχητικό και μας δείχνει ότι τα κρούσματα είναι της τάξης των 50 με 60 χιλιάδων».
Κατά τον κ. Θωμαίδη (Θέμα Fm) με αυτά τα δεδομένα «ναι μεν μία καραντίνα τύπου Μαρτίου δεν θα ξαναγίνει, διότι δεν τη θέλει κανείς, αλλά η Αττική βαδίζει στο καθεστώς που ισχύει στη Θεσσαλονίκη, εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία «την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μία σταθερότητα στο ιικό φορτίο, κάτι που αντιστοιχούσε σε 30 με 40 χιλιάδες κρούσματα». Όπως είπε «παίρνουμε κάθε πρωί τα δείγματα της προηγούμενης ημέρας και τα στέλνουμε στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων και στην επιτροπή Δημόσιας Υγείας».
«Δεν αποκλείεται γενικό lockdown»
Μετά το έκτακτο σχέδιο της κυβέρνησης διάρκειας ενός μήνα με το οποίο μπήκαν νέοι περιορισμοί στην καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών, το κυβερνητικό επιτελείο σε συνεργασία με την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν θα μείνουν με «σταυρωμένα τα χέρια» σε περίπτωση που ξεφύγει περαιτέρω η κατάσταση σε κάποιες περιοχές.
«Δεν αποκλείεται ένα γενικό lockdown σε όλη τη χώρα» τόνισε το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας λίγες ώρες μετά την επιβολή τοπικού lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες ενώ χτύπησε «καμπανάκι» για τις ΜΕΘ, λέγοντας ότι υπάρχει ήδη μεγάλη πίεση στη Θεσσαλονίκη.
«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο. Παίρνουμε τα μέτρα αυτά νωρίς για να μπορέσουμε να έχουμε έναν πιο αισιόδοξο Δεκέμβριο» τόνισε ο Στέλιος Πέτσας αφήνοντας όλα τα σενάρια ανοιχτά για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.
Στο τραπέζι πιο σκληρά μέτρα
Ο κ. Πέτσας είπε πως έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των μέτρων για την πορεία της πανδημίας ενώ δε δίστασε να πει ότι «θα σκληρύνουν τα μέτρα αν δεν τα τηρήσουμε.»
«Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο φόβος κινητοποιεί τις κοινωνίες.», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την πιστή τήρησή τους. «Ό,τι περιορίζει την κινητικότητα είναι πιο δραστικό.», είπε σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει ήδη τη λήψη ακόμη πιο σκληρών μέτρων για τις περιοχές «υψηλού κινδύνου».
Έτσι τις επόμενες ημέρες είναι πιθανό να ενεργοποιηθούν και μία σειρά νέων μέτρων αν χρειαστεί αναγκαίο.
Στο τραπέζι παραμένει η απαγόρευση μετακινήσεων από τη μία περιφερειακή ενότητα στην άλλη, η αύξηση στο ποσοστό τηλεργασίας με απώτερο στόχο να υπάρξει αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ που «στενάζουν» ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει να απαγορεύεται η κυκλοφορία των πολίτων ακόμη και πριν τα μεσάνυχτα.