Σαν σήμερα πριν από 63 χρόνια ο θάνατος πήρε μαζί του 23 ανθρώπους, μέσα σε αυτούς και κάποια από τα «μωρά» του Μπάσμπι. Δεν υπολόγισε ταλέντο, μέλλον και ποδόσφαιρο. Γράφει η Αντιγόνη Ζαβιτσάνου.
Σαν σήμερα, στις 6 Φεβρουαρίου 1958, το αεροπλάνο, που μετέφερε την αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, συνετρίβη κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ριμ του Μονάχου και στέρησε στον υπόλοιπο κόσμο μια από τις καλύτερες και πιο ταλαντούχες ομάδες όλων των εποχών, μαζί με πολλές υποσχόμενες μαγικές και μοναδικές στιγμές στα γήπεδα, τόσο της Αγγλίας, όσο και του παγκόσμιου ποδοσφαίρου…
Μετά από επαναληπτική προημιτελική συνάντηση για το Κύπελλο Πρωταθλητριών στο Βελιγράδι, απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα, η αποστολή της αγγλικής ομάδας, είχε προγραμματισμένη πτήση τσάρτερ της British Airways, που επρόκειτο να κάνει μια στάση στο αεροδρόμιο του Μονάχου για ανεφοδιασμό. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την ισοπαλία (3-3) στο Βελιγράδι εξασφάλισε την πρόκριση στους «4» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, καθώς είχε νικήσει 2-1 στο πρώτο παιχνίδι στο Μάντσεστερ. Μία πρόκριση που έφτασε μία ημέρα πριν από την τραγωδία, όπου έχασαν τη ζωή τους 23 από τους 43 επιβάτες του μοιραίου αεροσκάφους, συμπεριλαμβανομένων ποδοσφαιριστών της ομάδας, μελών του προπονητικού επιτελείου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, φιλάθλων και δημοσιογράφων.
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 6ης Φεβρουαρίου το ελικοφόρο «Airspeed Ambassador» προσγειώθηκε στο Μόναχο για ανεφοδιασμό. Το μοιραίο συνέβη στις 15:04 τοπική ώρα, κατά την τρίτη προσπάθεια απογείωσης, λόγω χιονοθύελλας. Το αεροπλάνο απέτυχε να κερδίσει ύψος και κατέπεσε σε ένα χωράφι δίπλα στο αεροδρόμιο. Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν νεκρούς 7 ποδοσφαιριστές (Τζεφ Μπεντ, Ρότζερ Μπερν, Έντι Κόλμαν, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ και Λίαμ Γουίλαν), 7 δημοσιογράφους, 4 στελέχη της ομάδας, 2 μέλη του πληρώματος και 2 φιλάθλους. Ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής Ντάνκαν Έντουαρντς πέθανε λίγες μέρες αργότερα από τα βαριά τραύματά του σε νοσοκομείο του Μονάχου.
Ήταν η ομάδα με το ψευδώνυμο «μπέμπηδες» του θρυλικού Ματ Μπάσμπι, που χαροπάλευε στο νοσοκομείο επί σειρά μηνών και ανάρρωσε για να δημιουργήσει ξανά από το «μηδέν» την μεγάλη Γιουνάιτεντ. Οι έρευνες των γερμανικών αρχών, έθεσαν τον πιλότο Τζέιμς Θέιν, ως υπαίτιο, επειδή δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία αποπαγοποίησης των φτερών του αεροπλάνου. Η British Airways τον απέλυσε αμέσως, αλλά μετά από δεκαετή δικαστική διαμάχη, δικαιώθηκε.
Ανάμεσα στους επιζώντες, ο Μπόμπι Τσάλτον, τότε πολύ νέος, που αργότερα έγινε σύμβολο της αγγλικής ομάδας. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μάζεψε δύσκολα τα συντρίμια της, οι εναπομείναντες παίκτες, μαζί με αρκετούς εφήβους, έφτασαν ως τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, όπου έχασαν με 2-0 από την Μπόλτον.
Η νέα ομάδα που έφτιαξε ο Ματ Μπάσμπι, μπόρεσε το 1967 να κατακτήσει το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών για την Αγγλία, συντρίβοντας την Μπενφίκα με 4-1 και δημιουργώντας την αρχή του μύθου της…
Η σημερινή ομάδα δεν ξεχνά αυτούς που έχασε, όπως φαίνεται αφενός από τη φωτογραφία στο εξώφυλλό της στο Twitter, στην οποία ο χρόνος έχει «παγώσει» στο χρόνο και στην ώρα της τραγωδίας, αλλά και από τη φωτογραφία της ομάδας που ξεκληρίστηκε, με την αναφορά: «Σήμερα τους θυμόμαστε».