«Η προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι η UEFA πρέπει να αξιολογήσει την κατάσταση πολύ προσεκτικά», είπε θέτοντας το ζήτημα για πρώτη φορά χθες στο Κοινοβούλιο των Βρυξελλών («Το συζητήσαμε, δεν εξαρτάται από εμάς να αποφασίσουμε, αλλά από την UEFA»). Και το επανέλαβε σήμερα, λίγο πριν από τον αγώνα μεταξύ Αγγλίας-Γερμανίας στο Wembley, για τους «16» του Euro 2020.
«Υπάρχουν δύο λόγοι για να ζητήσει κάποιος από τους διοργανωτές του τουρνουά να επανεξετάσουν την επιλογή», εξήγησε ο Σχινάς. «Ο πρώτος επειδή θα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και η ιδέα ενός πλήρους σταδίου, ενώ υπάρχει ανησυχία για την μετάλλαξη “Δέλτα”, θα έδινε ένα μήνυμα που πρέπει να αξιολογήσει προσεκτικά η UEFA. Ο δεύτερος, επειδή από τη μία η ιδέα του Ηνωμένου Βασιλείου που επιβάλλει περιορισμούς στους πολίτες που ταξιδεύουν στην ΕΕ, αλλά από την άλλη δέχεται μια μαζική παρουσία ευρωπαίων επισκεπτών, είναι μια ασυμμετρία που πρέπει να ληφθεί υπόψη. Δεν θέλω να δώσω μαθήματα σε κανέναν, αλλά αυτές οι σκέψεις πρέπει να κάνουν την UEFA να αξιολογήσει προσεκτικά την κατάσταση», επανέλαβε ο Μαργαρίτης Σχινάς διευκρινίζοντας ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι και πολλοί ευρωβουλευτές «συμμερίζονται επίσης τις ίδιες ανησυχίες».
Προηγουμένως, ακόμη και ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Σέφερ είχε αναφέρει ως «ανεύθυνη» τη βρετανική επιλογή να αυξήσει την παρουσία θεατών που επιτρέπεται στις εξέδρες για τους τελευταίους αγώνες το τουρνουά (60.000 για τους ημιτελικούς και τον τελικό).
«Το θεωρώ ανεύθυνο ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται σε περιορισμένους χώρους σε χώρες που ταξινομούνται σε κίνδυνο λόγω μιας εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης», είπε στο γερμανικό τύπο.