έχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα πέντε κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον, η οποία θεωρείται ότι θα κυριαρχήσει της Δέλτα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για δύο άνδρες και τρεις γυναίκες ηλικίας 25-41 ετών, η διάγνωση των οποίων έγινε στις ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Χανίων, και Λασιθίου, όπως αναφέρει το news4health.gr
Τα τέσσερα από τα πέντε κρούσματα είναι εισαγόμενα και συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό (δύο από Ν. Αφρική και δύο από Γαλλία), ενώ ένα κρούσμα είναι στενή επαφή επιβεβαιωμένου εισαγόμενου κρούσματος.
Όλα τα κρούσματα είναι πλήρως εμβολιασμένοι ενώ τα κλινικά συμπτώματα που εμφάνισαν είναι ήπια και ολιγοήμερης διάρκειας. Έχουν απομονωθεί ενώ έχουν ιχνηλατηθεί και διερευνηθεί με συστηματικές δειγματοληψίες από τον ΕΟΔΥ όλες οι στενές επαφές τους.
Τι αναφέρει ο ΠΟΥ
Η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού SARS-CoV-2, η οποία έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 60 χώρες. Αυτό συνιστά έναν «πολύ υψηλό» παγκόσμιο κίνδυνο αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Στην ίδια ανακοίνωση ο ΠΟΥ αναφέρει ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι «η μετάλλαξη Όμικρον διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων. Αλλά τα κλινικά δεδομένα για τον βαθμό σοβαρότητάς της παραμένουν περιορισμένα», ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.
Υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με την μετάλλαξη Όμικρον. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ τον περασμένο μήνα. Οι μεταλλάξεις της οποίας μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και περισσότερα κρούσματα κορονοϊού, αναφέρεται σε ένα έγγραφο του ΠΟΥ που δημοσιοποιήθηκε χθες.
«Ο συνολικός κίνδυνος που συνδέεται με τη νέα παραλλαγή ενδιαφέροντος Όμικρον παραμένει πολύ υψηλός για διάφορους λόγους». Αυτό γράφει το έγγραφο επαναλαμβάνοντας την πρώτη αξιολόγηση της 29ης Νοεμβρίου.
«Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν την πιθανότητα διαφυγής χημικής ανοσίας απέναντι στη μόλυνση και στα υψηλά ποσοστά μετάδοσης. Μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αυξήσεις (κρουσμάτων) με σοβαρές επιπτώσεις», σημείωνει ο ΠΟΥ αναφερόμενος στην πιθανή δυνατότητα του ιού να διαφεύγει της ανοσίας που παρέχουν τα αντισώματα.
Ο ΠΟΥ επικαλείται ορισμένα προκαταρκτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των ανθρώπων που επαναμολύνονται με τον ιό έχει αυξηθεί στη Νότια Αφρική.
Λιγότερη σοβαρή από τη Δέλτα;
Τα προκαταρκτικά ευρήματα από τη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι η Όμικρον πιθανόν να είναι λιγότερο σοβαρή παραλλαγή σε σχέση με την Δέλτα. Παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό η Όμικρον μπορεί να είναι εγγενώς λιγότερο μολυσματική, προστίθεται.
«Περισσότερα δεδομένα απαιτούνται για να γίνει κατανοητό το προφίλ σοβαρότητας. Ακόμη και αν είναι λιγότερο σοβαρή από την παραλλαγή Δέλτα, αναμένεται ότι θα αυξηθούν οι νοσηλείες ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης μετάδοσης. Περισσότερες νοσηλείες κινδυνεύουν να επιβαρύνουν τα συστήματα υγείας και να οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους», σημειώνεται.
Η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καταλήγει ότι αναμένονται περισσότερες πληροφορίες μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Επισημαίνοντας το μεσοδιάστημα ανάμεσα στις μολύνσεις και στα αποτελέσματά τους.