Αρκετές ήταν οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την επιθετικότητα των γειτόνων και τις εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος όπου σταθεί κι όπου βρεθεί δηλώνει πως «θα έρθουμε βράδυ» ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε ως εξής: «Θεωρώ απαράδεκτες τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. Εξαιρετικά προβληματική η διαρκής προκλητικότητα από το τουρκικό κατεστημένο. Πριν τις εκλογές τα κόμματα στην Τουρκία υπερθεματίζουν σε εθνικισμό αλλά υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας. Δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε σε μπαράζ σκληρών δηλώσεων. Θα ήταν ανεύθυνο και δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Θα δίνουμε όμως σαφείς απαντήσεις. Η Τουρκία προκαλεί την ένταση και παρουσιάζει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη. Δεν υπάρχει κανείς στο εξωτερικό που να πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την Τουρκία. Θα χτίζουμε με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια τις συμμαχίες μας. Θα εξοπλίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας αλλά θα έχουμε και ανοιχτούς διαύλους με την Τουρκία. Δεν ανατίναξα εγώ τις γέφυρες με την Τουρκία».
«Επιδιώκουμε πάντα ανοικτούς διαύλους με την Τουρκία. Είμαι πάντοτε ανοικτός σε οποιαδήποτε επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν, έστω κι αν εκείνος δεν το θέλει αυτό. Ωστόσο, όπως έχω επαναλάβει πολλές φορές, τα έχω ξανακούσει αυτά και στο παρελθόν και πάλι ξανασυναντηθήκαμε με τον πρόεδρο της Τουρκίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Σε ερώτηση για την τουρκική επιθετικότητα και για το εάν θα θέσει θέμα κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας σε επίπεδο ΝΑΤΟ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τη στάση μιας χώρας η οποία είναι τυπικά μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά την ίδια ώρα διατηρεί στρατηγικές σχέσεις με την Ρωσία και είναι η μόνη χώρα που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις εναντίον της. Η Τουρκία εφαρμόζει μια ρητορική νεοεπεκτατική, η οποία μοιάζει απολύτως ξένη».
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Η στάση απέναντι στην Τουρκία αλλάζει. Δεχόμαστε κατηγορίες ότι κάνουμε λόμπι να μην πουληθούν F-16 στην Τουρκία. Αμερικανικές κυρώσεις είχαν επιβληθεί από όταν η Τουρκία πήρε S-400. Υπάρχει άποψη στο Κογκρέσο ότι είναι δύσκολη η πώληση όπλων στην Τουρκία. Η Ελλάδα δεν θα απεμπολήσει τη δύναμη των συμμάχων της. Αποτελεί χρέος μου να ασφαλίσω τη χώρα με αποτρεπτική ικανότητα, αλλά και να οικοδομώ στέρεες συμμαχίες για να καταλάβει η Τουρκία ότι ο δρόμος που ακολουθεί είναι αδιέξοδος», και τόνισε πως «αποτελεί χρέος μου να ασφαλίσω τη χώρα με αποτρεπτικούς μηχανισμούς».
«Θα ήθελα να έχουμε σχέσεις που αρμόζουν σε δύο γείτονες που συνδέονται από μακρά ιστορική διαδρομή. Να μην σκαλίζουμε συνέχεια το παρελθόν αλλά το πώς θα πορευθούμε στο μέλλον. Δυστυχώς δεν βλέπω αυτή την προσέγγιση από πλευράς Τουρκίας. Θα ήταν καλό κάποια στιγμή να αντιληφθούν ότι η στρατηγική τους είναι αδιέξοδη», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης ερωτηθείς για πρόσφατες αιτιάσεις του περί δυνάμεων που επιθυμούν την αποσταθεροποίηση της χώρας βρήκε την ευκαιρία να συσχετίσει τη Ρωσία με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα και να θέσει εκ νέου το δίλημμα μιας σταθερής κυβέρνησης έναντι μιας κυβέρνησης συνερργασίας.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε: «Η εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου, η μετατροπή του σε όπλο για την αναταραχή στην Ευρώπη είναι δηλωμένη ρωσική πολιτική. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Ίσως η Ρωσία να περίμενε διαφορετική στάση από την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα τάχθηκε με τη σωστή πλευρά, του αμυνόμενου. Το πρόβλημα που αναφέρθηκα είναι ευρωπαϊκό. Υπάρχουν εκλογές στη Σουηδία. Η χώρα κινητοποιείται για να μην υπάρχουν παρεμβάσεις των Ρώσων. Υπάρχουν φίλα προσκείμενες δυνάμεις στους Ρώσους, παντού. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να μην υπάρχουν τέτοιες παρεμβάσεις. Να μην τις επιτρέψουμε στην πατρίδα μας και να μην επηρεάσουν τις εκλογές. Έχουμε στοιχεία για παρεμβάσεις που έγιναν στο παρελθόν σε παρεμβάσεις της αμερικανικής δικαιοσύνης. Υπήρχε σκοπός να χτιστεί δίκτυο το 2016».
Για το ζήτημα της Τουρκίας, επαναλαμβάνω τη δήλωση Ερντογάν ότι θα ήθελε κάποιον άλλον πρωθυπουργό στη χώρα. Όμως γι αυτό αποφασίζει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός. Για δυνάμεις εντός της χώρας. Όλη η αντιπολίτευση θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με απλή αναλογική. Είναι αποσταθεροποιητική ενέργεια.
Θα κινδυνεύσουμε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία να εκχωρήσουμε την αρμοδιότητα διακυβέρνησης σε υπηρεσιακή κυβέρνηση. Την ώρα που πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις κάθε μέρα. Που μπορεί αύριο να ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με μια κρίση στον Έβρο. Αυτό συνιστά ενέργεια που δεν προωθεί τη σταθερότητα στη χώρα. Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει την τετραετία. Ελπίζω του χρόνου με τη στήριξη του ελληνικου λαού να ξαναείμαι σ’ αυτή τη θέση».
Σε άλλη ερώτηση που τέθηκε στον κ. Μητσοτάκη για το αν οι απειλές της Τουρκίας συνιστούν προκαταρκτικές πολεμικές κινήσεις, ο πρωθυπουργός ήταν πολύ ξεκάθαρος: «Η απάντηση είναι όχι. Και λέω όχι γιατί δεν μπορώ να διανοηθώ σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας με την Τουρκία επιτιθέμενη στην ελληνική εθνική κυριαρχία. Αν συνέβαινε αυτό, η Τουρκία θα έπαιρνε απάντηση απολύτως καταλυτική. Γνωρίζει πολύ καλά την επάρκεια των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πρέπει να κοπεί ο βήχας σε όποιον φαντασιώνεται μια τέτοια πολιτική».