Η Ρωσία άρχισε την Τρίτη να αναπτύσσει περίπου 2.000 στρατιώτες για τη διατήρηση της ειρήνης, μετά τη συμφωνία που υπογράφηκε υπό την αιγίδα της, μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, τερματίζοντας έξι εβδομάδες αιματηρών συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Τρία ρωσικά στρατιωτικά μεταγωγικά τύπου IL-76, που μετέφεραν περισσότερους από 80 Ρώσους στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης, θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς και μέσα τηλεπικοινωνιών, προσγειώθηκαν νωρίτερα στο αεροδρόμιο Ερεμπούνι της Αρμενίας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, ένα αεροσκάφος IL-76 μετέφερε στην Αρμενία τους αξιωματικούς της διοίκησης των ειρηνευτικής δύναμης.
Συνολικά στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα αναπτυχθούν 1.960 στρατιωτικοί, 90 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς και 380 οχήματα και ειδικός εξοπλισμός.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε τη Δευτέρα, αποδίδει στρατιωτικές νίκες του Αζερμπαϊτζάν σε αυτήν την ορεινή περιοχή του Καυκάσου, που τώρα κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από Αρμένιους, η οποία αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν μετά έναν πόλεμο στη δεκαετία του 1990. Συγκρούσεις μαίνονταν από τα τέλη Σεπτεμβρίου μεταξύ των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από το Γερεβάν και του στρατού του Αζερμπαϊτζάν.
Η συμφωνία που τέθηκε σε ισχύ στις 21:00 της Δευτέρας, υπογράφηκε από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, οι εμπόλεμοι διατηρούν τις θέσεις που καταλαμβάνουν. Η ανακοίνωση προκάλεσε εκδηλώσεις χαράς στο Αζερμπαϊτζάν και οργή στην Αρμενία.
Ο Αρμένιος πρωθυπουργός, έγραψε στο Facebook ότι η υπογραφή της συμφωνίας ήταν «απίστευτα επώδυνη», αλλά ότι η απόφαση ήταν απαραίτητη ενόψει των αζερικών εξελίξεων και είχε ζητηθεί και από τον στρατό. «Είναι μια μεγάλη αποτυχία για εμάς, μεγάλη καταστροφή, μεγάλο πένθος για τις ζωές που χάθηκαν».
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν χαιρέτισε την “παράδοση” του εχθρού του. «Είχα πει ότι θα κυνηγούσαμε (τους Αρμένιους) από τη γη μας σαν σκύλοι και το κάναμε». Η Τουρκία, η οποία υποστήριξε το Αζερμπαϊτζάν, χαιρέτισε τα «σημαντικά κέρδη» της.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, από την πλευρά του, κάλεσε σε συνεργασία για μια «βιώσιμη πολιτική διευθέτηση που θα προασπίζει τα συμφέροντα της Αρμενίας», ενώ κάλεσε την Τουρκία «να θέσει τέλος στις προκλήσεις της».
Πηγή: dikaiologitika.gr