Η Μόσχα ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά που άναψαν οι απειλές του Πούτιν περί πυρηνικών όπλων στον πόλεμο της Ουκρανίας καθώς βάζει θέμα υπεράσπισης των νέων περιοχών με πυρηνικά.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα πως οποιαδήποτε όπλα υπάρχουν στο οπλοστάσιο της Μόσχας, περιλαμβανομένων στρατηγικών πυρηνικών όπλων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση ουκρανικών εδαφών που θα ενσωματωθούν στη Ρωσία.
Οι νέες περιοχές (που θα προσαρτηθούν στη Ρωσία με τα δημοψηφίσματα που ετοιμάζει η Μόσχα) θα μπορούν να υποστηριχθούν με στρατηγικά πυρηνικά όπλα, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Μεντβέντεφ.
Ο Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε πως τα δημοψηφίσματα, τα οποία οργανώνονται από διορισμένες από τους Ρώσους διοικήσεις και από τις αυτονομιστικές αρχές σε μεγάλα υπό ρωσική κατοχή τμήματα του ουκρανικού εδάφους, θα λάβουν χώρα και πως «εν υπάρχει επιστροφή». «Οι δημοκρατίες του Ντονμπάς (το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ) και άλλα εδάφη θα γίνουν δεκτές στη Ρωσία».
Ο Μεντβέντεφ είπε πως η προστασία όλων των εδαφών θα ενισχυθεί σημαντικά από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και πρόσθεσε: «Η Ρωσία έχει ανακοινώσει πως όχι μόνο δυνατότητες επιστράτευσης, αλλά και οποιαδήποτε ρωσικά όπλα, περιλαμβανομένων στρατηγικών πυρηνικών όπλων και όπλων τα οποία βασίζονται σε νέες αρχές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτή την προστασία».
Τα δημοψηφίσματα που αναμένεται να διεξαχθούν σε υπό ρωσική κατοχή τμήματα του ουκρανικού Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ και των επαρχιών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, καθώς και σε ένα τμήμα της επαρχίας Μικολάιφ, από αύριο, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναμένεται ευρέως να εγκρίνουν με μεγάλη πλειοψηφία την ένταξή τους στη Ρωσία.
Το Κίεβο καταγγέλλει τα δημοψηφίσματα
Οι ψηφοφορίες, που οργανώνονται ελάχιστες μέρες μετά την εξαγγελία τους και υπό στρατιωτική κατοχή, καταγγέλλονται ως ψευδοδημοψηφίσματα από το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους του.
Αν γίνουν επίσημα δεκτά στη Ρωσική Ομοσπονδία, τα κατεχόμενα εδάφη, όπου οι ουκρανικές αντεπιθέσεις έχουν αποκτήσει ρυθμό τις τελευταίες εβδομάδες, θα έχουν το δικαίωμα, βάσει του πυρηνικού δόγματος της Μόσχας, προστασίας από ρωσικά πυρηνικά όπλα.
Η Μόσχα δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές τις οποίες αναμένεται να προσπαθήσει να προσαρτήσει, με περίπου μόνο το 60% της περιοχής του Ντονέτσκ και το 66% εκείνης της Ζαπορίζια να κατέχονται από τον ρωσικό στρατό.
Ο Μεντβέντεφ διατυπώνει συχνά επιθετικές δηλώσεις κατά της Δύσης και της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες, υπογραμμίζοντας τη μεταστροφή του, από φιλελεύθερος πολιτικός με δυτική σκέψη ως πρόεδρος το 2008-2012, σε γεωπολιτικό «γεράκι».