ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέος βασιλιάς της Αγγλίας ο Κάρολος – Το πρωτόκολλο για τη στέψη του

Ο Κάρολος έγινε αμέσως βασιλιάς μετά το θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ Β. Ως κληρονόμος από την ηλικία των τριών ετών, υπήρξε ο μακροβιότερος διάδοχος του θρόνου στη βρετανική ιστορία.

08.09.2022 | 22:56

Μόλις αναλάβει και επίσημα τον θρόνο, ο Κάρολος έχει την επιλογή να πάρει οποιοδήποτε όνομα θέλει για τη θητεία του ως βασιλιάς. Για παράδειγμα, το πραγματικό όνομα του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ ήταν στην πραγματικότητα Αλβέρτος. Δύο προηγούμενοι μονάρχες είχαν το όνομα «Κάρολος».

Ο Κάρολος είχε ήδη αναλάβει κάποιες από τις υποχρεώσεις της βασίλισσας φέτος, καθώς η υγεία της είχε επιδεινωθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να ακυρώσει ορισμένες από τις δεσμεύσεις της, όπως της έναρξης των συνεδριάσεων του κοινοβουλίου μετά το καλοκαίρι.

Το τελευταίο διάστημα, τόσο ο Κάρολος όσο και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ είχαν δώσει προτεραιότητα στο πρόγραμμα της βασίλισσας σε σχέση με το δικό τους. Και οι δύο είχαν ενεργοποιηθεί ως Σύμβουλοι Επικρατείας, στους οποίους η βασίλισσα μεταβιβάζει την κυριαρχική της εξουσία για συγκεκριμένους σκοπούς, και ήταν υποχρεωμένοι να είναι ακόμη περισσότερο διαθέσιμοι για αυτά τα καθήκοντα.

Ασφαλώς, η Βρετανία ήταν προετοιμασμένη για κάθε ενδεχομένο. Το σχέδιο σε περίπτωση θανάτου της Βασίλισσας έχει γίνει γνωστό εδώ και χρόνια.

Ο κωδικός ανακοίνωσης του θανάτου της βασίλισσας είναι «η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε».

Η ημέρα του θανάτου της Αυτού Μεγαλειότητος ονομάζεται «D-Day» ενώ η ημέρα της κηδείας της βασίλισσας θα είναι «Ημέρα Εθνικού Πένθους».

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο πρώτη ενημερώθηκε από τον υπασπιστή της βασίλισσας η πρωθυπουργός, Λιζ Τρας και στη συνέχεια οι κυβερνήσεις της Κοινοπολιτείας, οι ηγέτες κρατών.

Αμέσως μετά ανακοινώθηκε η θλιβερή είδηση δημόσια από το BBC, ενώ υπάλληλος του Μπάκιγχαμ, ντυμένος με την επίσημη πένθιμη στολή, θα τοιχοκολλήσει την ανακοίνωση θανάτου της βασίλισσας στις πόρτες του Παλατιού.

Τι ακολουθεί

Ο Κάρολος αυτομάτως ανακηρύσσεται νέος βασιλιάς, καθώς ο θρόνος δεν μπορεί να μείνει κενός, αλλά θα πρέπει να περάσει η περίοδος πένθους – τουλάχιστον 6 μήνες μέχρι την στέψη. Ωστόσο, ο Κάρολος μπορεί να παραιτηθεί από τον θρόνο και  να παραχωρήσει τη σειρά του στη διαδοχή του στον γιο του Ουίλιαμ.

Παράλληλα θα αλλάξει και ο εθνικός ύμνος από «God save the Queen» σε «God save the King».

Η σορός της βασίλισσας θα τεθεί σε δημόσιο προσκύνημα για τουλάχιστον 3 μέρες, και η κηδεία της θα γίνει μετά από 12 μέρες στο Αβαείο του Γουεστμίντερ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η σορός της θα ταφεί στο Μνημείο του Βασιλιά Γεωργίου VI στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ, μαζί με τον εκλιπόντα συζυγό της Πρίγκιπα Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου, ο οποίος απεβίωσε πριν τον Απρίλιο του 2021.

Εκτός από τα διαδικαστικά και εθιμοτυπικά, το υπ. Μεταφορών σε συνεργασία με την αστυνομία και την MI6 έχουν ήδη καταστρώσει ένα γιγαντιαίο σχέδιο ασφαλείας καθώς  εκατοντάδες ηγέτες και αρχηγοί κρατών και εκατομμύρια άνθρωποι θα συρρεύσουν στο Λονδίνο για την κηδεία της βασίλισσας.

Μεγάλος θα είναι ο αντίκτυπος και για την οικονομία της χώρας, η οποία ουσιαστικά θα υπολειτουργεί για περισσότερο από μία εβδομάδα. Το κόστος υπολογίζεται σε εκατομμύρια λίρες, καθώς οι δημόσιες υπηρεσίες δεν θα λειτουργούν, ενώ και πολλά καταστήματα ιδιαίτερα την ημέρα της κηδείας, θα κατεβάσουν ρολά σε ένδειξη πένθους.

Τέλος, θα πρέπει να αλλάξουν και οι λίρες, χαρτονομίσματα και νομίσματα θα αντικατασταθούν. Η Ελισάβετ θα περάσει στην ιστορία και ο νέος βασιλιάς θα εμφανίζεται πια στα χρήματα των Βρετανών.

To overfm.gr χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης

αποδοχή