Ο Νικήτας Πλατής έχει γράψει τη δική του ιστορία στο ελληνικό σινεμά, υποδυόμενος κυρίως δεύτερους ρόλους.
Ήταν μια από τις πιο γνωστές φυσιογνωμίες του ελληνικού σινεμά. Ο λόγος για τον Νικήτα Πλατή. Ο οποίος έγραψε τη δική του ιστορία στο πανί υποδυόμενος κυρίως δεύτερους ρόλους, αλλά με τεράστια επιτυχία.
Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς του ρόλους ήταν εκείνος του προέδρου του χωριού στον «Μεθοριακό Σταθμό» που έπαιξε στην τηλεόραση. Εκεί τσακωνόταν συνεχός με τον αντιπρόεδρο που τον έπαιξε ο Αθηνόδωρος Προύσαλης και χρησιμοποιούσε συνεχώς τη λέξη «σουρ». Και αυτό γιατί ήθελε να κάνει επίδειξη το πόσο καλά αγλλικά γνωρίζει.
Η συγκεκριμένη ατάκα του έμεινε, με αποτέλεσμα οι τηλεθεατές και ο απλός κόσμος να τον αποκαλεί κύριο σουρ. Η σειρά ωστόσο διακόπηκε κάπως πρόωρα. Κάτι που τον έριξε σε μελαγχολία και τον οδήγησε στην απομόνωση, ενώ στη συνέχεια στράφηκε στην ποίηση. Αργότερα εξέδωσε μια ποιητική συλλογή με τίτλο τα «Παραπονεμένα».
Ποιος ήταν όμως ο Αλέξης Πλατής
Ο Πλατής γεννήθηκε το 1912 στην Αμοργό, όπου και μεγάλωσε. Στο νησί του τον γνώριζαν όλοι, καθώς ο πατέρας του Μάρκος, ήταν δάσκαλος, δηλαδή «εξέχον» πρόσωπο για την τοπική κοινωνία εκείνης της εποχής. Το 1928 σε ηλικία μόλις 16 ετών, πήγε στην Αθήνα και ξεκίνησε να εργάζεται σε περιπλανόμενα θέατρα ως επιθεωρησιογράφος. Το ταλέντο του στη γραφή του έδωσε την ευκαιρία να εμφανιστεί κάποια στιγμή πάνω στο σανίδι και ως ηθοποιός και έτσι αποκαλύφθηκε πως τα πήγαινε εξίσου καλά και στην υποκριτική. Έτσι ξεκίνησε τη θεατρική του καριέρα στη μουσική παράσταση «Ριρίκα». Το γράψιμο δεν το άφησε ποτέ και συνολικά υπέγραψε 200 περίπου σκετς για επιθεωρήσεις και πέντε ολοκληρωμένα θεατρικά, ενώ παράλληλα έπαιζε. Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έγινε το 1958 στην ταινία «Ο Μιμίκος και η Μαίρη». Ο ηθοποιός ήταν ήδη τότε 46 ετών. Από το 1960 και μετά πήρε μέρος σε πάρα πολλές ταινίες. Γι’ αυτό στο κοινό έχει αποτυπωθεί περισσότερο η «μεσήλικη» εικόνα του….
Η πέραση που είχε στις γυναίκες
Μπορεί ο Νικήτας Πλατής να μην είχε την «κλασσική ομορφιά» ωστόσο είχε την φήμη του γυναικοκατακτητή. Παντρεύτηκε δύο φορές. Την πρώτη την Αγγελική Πλατή και τη δεύτερη την επίσης ηθοποιό Γκόλφω Μπίνη, όπου απέκτησαν και έναν γιο.
Έφυγε από τη ζωή στις 14 Νοεμβρίου του 1982. Τραγική ειρωνία. Πέθανε την ώρα που έβλεπε τηλεόραση σπίτι του.