ΣΠΟΡ

Ντόπινγκ: Ολυμπιονίκες σχεδόν μια δεκαετία μετά

Ντόπινγκ: Λόγω των τιμωριών των αθλητών για χρήση απαγορευμένων ουσιών τα μετάλλια αλλάζουν…λαιμούς

13.11.2021 | 16:33

Ο Αμερικανός Έρικ Κίναρντ είναι και επίσημα ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης, στο άλμα εις ύψος ανδρών του Λονδίνου 2012 σχεδόν μια δεκαετία μετά τη διοργάνωση, αφού η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) επικύρωσε τις νέες κατατάξεις. Ο τελικός του άλματος εις ύψος ανδρών είναι ένα από τα πέντε αγωνίσματα, που ελέγχθηκαν και έγινε αναπροσαρμογή στην τελική κατάταξη λόγω αποκλεισμών για ντόπινγκ.

Ο Ρώσος Ίβαν Ούκοφ ανέβηκε αρχικά στο βάθρο του άλματος εις ύψος ανδρών στο Λονδίνο το 2012, αφού με επίδοση 2,38μ. ήταν ο πρώτος στον τελικό. Ο Κίναρντ τερμάτισε 2ος με 2,33μ. και ο Καναδός Ντέρεκ Ντρούιν, ο Βρετανός Ρόμπι Γκράμπατς και ο Μουτάζ Εσα Μπαρσίμ, από το Κατάρ μοιράστηκαν το χάλκινο με 2,29μ., καθώς ισοβαθμούσαν σε όλα στη διοργάνωση.

Ο Ούκοφ ήταν ένας από τους 12 Ρώσους αθλητές που αποκλείστηκε από το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) το 2019, με στοιχεία «κλειδί» για τις αποφάσεις που συγκεντρώθηκαν από τον Καναδό δικηγόρο Ρίτσαρντ Μακ Λάρεν και τη Μονάδα Ακεραιότητας Στίβου (AIU).

Το CAS υποστήριξε ότι οι αθλητές έκαναν χρήση αναβολικών στεροειδών, για να πετύχουν καλύτερες επιδόσεις, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου 2012 και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2013. Ο Ούκοφ αποκλείστηκε για τέσσερα χρόνια από το 2019, με τα αποτελέσματά του, από τις 16 Ιουλίου 2012 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015, να ακυρώνονται. Η τιμωρία αυτή οδήγησε τον Κίναρντ να είναι πλέον ο κάτοχος του  χρυσού μεταλλίου στο Λονδίνο το 2012, με τους Ντρούιν, Γκράμπατς και Μπαρσίμ, να παίρνουν το αργυρό μετάλλιο και δεν απονέμεται χάλκινο.

Ντόπινγκ: Μια από τα ίδια και για την Σκόλινα

Η «χάλκινη» Ολυμπιονίκης στο άλμα εις ύψος γυναικών της Ρωσίας Σβετλάνα Σκόλινα τιμωρήθηκε επίσης από το Λονδίνο το 2012, με τετραετή αποκλεισμό με απόφαση του CAS που δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα με αυτή του Ούκοφ.

Με άλμα στα 2,03 μ. είχε βελτιώσει το προσωπικό ρεκόρ της, και κατέκτησε το χάλκινο στους Αγώνες πίσω από τη συμπατριώτισσά της Άννα Τσιτσέροβα και την Αμερικανή Μπριγκέτα Μπάρετ, που ανέβηκαν στο βάθρο με 2,05 μ. και 2,03 μ., αντίστοιχα.

Η αφαίρεση μεταλλίου από το Σκόλινα ανέβασε στο βάθρο την Ισπανίδα Ρουθ Μπεϊτία, με 2,00μ.ως «χάλκινη» στους Αγώνες. Η Ισπανίδα έχει πλέον δύο Ολυμπιακά μετάλλια, αφού κέρδισε το χρυσό στους 4ους  και τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες της, στο Ρίο το 2016. Η ΔΟΕ επιβεβαίωσε τρεις ακόμη αποκλεισμούς από το άλμα εις μήκος γυναικών – της Λετονής Ινέτα Ραντεβίκα, της Ρωσίδας Άννας Ναζαρόβα και της Λευκορωσίδας Ναστασία Μιροντσούκ, για τον ίδιο λόγο.

Από τον ρωσικής καταγωγής Λιθουανό, στο κανόε σπριντ Γεβγκένι Σούκλιν  αφαιρέθηκε το μετάλλιο, στη C1 ανδρών στα 200μ. σλάλομ το 2019. Οπότε ο Ρώσος Ιβάν Στιλ κατακτά το ασημένιο μετάλλιο, με τον Ισπανό Λόπεθ ντε Αγιάλα να κατακτά το χάλκινο.

Ντόπινγκ: Τα ίδια και στην Πάλη

Από δύο νικητές στον αγώνα ελεύθερης πάλης 120κ. των ανδρών αφαιρέθηκαν τα μετάλλια, με τον Αρτούρ Ταϊμάζοφ από το Ουζμπεκιστάν και τον Γεωργιανό Νταβίντ Μοτζμανασβίλι να χάνουν το χρυσό και το  ασημένιο, αντίστοιχα. Η τελική κατάταξη θα έχει δύο χρυσούς ολυμπιονίκες, τον Ιρανό Κομέιλ Γκαζέμι και τον Ρώσο Μπίλγιαν Μαχόφ να βρίσκονται στην κορυφή του βάθρου.Οι δύο παλαιστές είχαν ηττηθεί στην ημιτελική φάση του αγώνα.

Από τη ΔΟΕ δήλωσαν  ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για την απονομή του χρυσού μεταλλίου στον Μάχοφ, καθώς ο Ρώσος παλαιστής εκτίει επί του παρόντος την τιμωρία του για ντόπινγκ. Ο Μάχοφ είναι τιμωρημένος έως τις 27 Ιανουαρίου 2024, που σημαίνει ότι το μετάλλιο θα πρέπει να του δοθεί μετά από αυτήν την ημερομηνία. Ο Ντάουλετ Σανμπαμπάι, από το Ουζμπεκιστάν και ο Αμερικανός Τέρβελ Ιβαίλοφ Ντλάνγκνεφ θα πάρουν το χάλκινο μετάλλιο.

 

Φωτο: Insidethegames

To overfm.gr χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης

αποδοχή