Ο ομοσπονδιακός τεχνικός εμφανίστηκε ικανοποιημένος και αισιόδοξος μετά την αποτυχία της Εθνικής. Αν είναι δυνατόν!!! Γράφει ο Μιλτιάδης Παναγιωτόπουλος
Γράφει ο Μιλτιάδης Παναγιωτόπουλος
«Ότι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό». Είναι σίγουρο ότι ο Γερμανός φιλόσοφος Φρίντριχ Νίτσε όταν διατύπωνε τη περίφημη ρήση του στα 1850, δεν θα είχε στο μυαλό ούτε τον Τζόν τον Ολλανδό ούτε την εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου. Νίτσε λεγόταν και ουδεμία σχέση είχε με τον Νοστράδαμο για να προβλέψει τα μελλούμενα! Και μάλιστα της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου.
Είναι σίγουρο, όμως, ότι η πασίγνωστη ρήση, παραφρασμένη ή ελαφρώς προσαρμοσμένη κυριαρχούσε στη σκέψη του Ολλανδού τεχνικού την ώρα που με νευρικότητα αρχικά και στη συνέχεια (σ.σ.: μετά από ώριμη σκέψη) με ικανοποίηση, πηγαινοερχόταν στους διαδρόμους των αποδυτηρίων του γηπέδου της Ριζούπολης. Ο αγώνας με τη Σλοβενία αποδείχτηκε καταστροφικός για το μεγάλο στόχο της εθνικής ομάδας που ήταν ο προβιβασμός στη Β’ κατηγορία του Nations League. Ωστόσο, ο ομοσπονδιακός τεχνικός εμφανίστηκε ικανοποιημένος και αισιόδοξος. Αν είναι δυνατόν!!! Κι όμως και δυνατόν είναι και εναρμονισμένο με την πλήρη απαξίωση της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου απ’ όλο τον κόσμο.
Ο Φαν’ τ Σχιπ εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την εμφάνιση της ομάδας και ως εκ τούτου, αφού δεν υπήρξαν και σοβαρές αντιρρήσεις, αισιόδοξος ότι θα παραμείνει στον πάγκο της ομάδας για να συνεχίσει το «γραμμενάρεστο» έργο του, τη δημιουργία μιας ομάδας που οραματίζεται και που για την ώρα την κρατά φυλακισμένη στη σκέψη του.
«Είμαστε σε καλό δρόμο» υποστηρίζει ο ομοσπονδιακός τεχνικός χωρίς όμως και να δίνει το ακριβές στίγμα της θέσης, για να μπορέσουμε κι εμείς -εντοπίζοντας το ακριβές σημείο- να αντιληφθούμε προς ποια κατεύθυνση κινείται η εθνική ομάδα.
Για την ώρα, βέβαια, η εθνική ομάδα παραμένει παρκαρισμένη στο πουθενά, στη διασταύρωση των λεωφόρων της ανυπαρξίας με τη ανυποληψία, έχοντας χάσει παντελώς τον προσανατολισμό της. Η ομάδα που το 2014 διεκδικούσε την είσοδο στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου και που αποκλείστηκε στα πέναλτι ικανοποιείται και αισιοδοξεί για το μέλλον, παραμένοντας στη Γ’ κατηγορία της Ευρώπης!
Και ουδείς από τους καθ ‘ ύλην αρμόδιους αντιδρά! Ουδείς βγαίνει να δηλώσει ευθαρσώς ότι η εθνική απέτυχε οικτρά και ότι αποφασίστηκε η άμεση σύγκλιση των οργάνων -αν υπάρχουν τέτοια- που θα ζητήσουν εξηγήσεις, θα εντοπίσουν τα λάθη και αφού επιμερίσουν τις ευθύνες, αναλαμβάνοντας βεβαίως το μερίδιο που τους αναλογεί, θα προχωρήσουν -υπό το φως των νέων δεδομένων- στην εκπόνηση ενός νέου σχεδίου εξόδου από την κρίση.
Κυρίως όμως να απαντήσουν στα δεκάδες ερωτήματα που διατυπώνονται από τους φίλους της εθνικής ομάδας. Αν συμφωνούν με τις επιλογές του ομοσπονδιακού προπονητή και κυρίως αν στηρίζουν του Φαν’τ Σχιπ στην απόφαση του να λειτουργεί με τρόπο αυταρχικό στους κόλπους της Εθνικής, βάζοντας το εγώ πάνω από το εμείς.
Να δώσει απαντήσεις ο Ολλανδός για τα κριτήρια επιλογής και διαχείρισης των παιχτών. Κι αφού δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις, να προχωρήσει στην αναθεώρηση των απόψεων του σε σχέση με τα δικαιώματα των παιχτών. Κυρίως με το βασικό και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.
Να αποδεχτεί την περίφημη ρήση του Γάλλου διανοούμενου Βολτέρου: «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου να το λες».
Για να αποφευχθούν φαινόμενα στο μέλλον όπου για μια δήλωση αποκλείονται κορυφαίοι παίχτες από την εθνική ομάδα ή εν ενεργεία διεθνείς υπό τη δαμόκλεια σπάθη της αποπομπής από τους κόλπους της Εθνικής, προβαίνουν σε δηλώσεις που δεν τις πιστεύουν αλλά τις κάνουν καλά και μόνο για να ικανοποιήσουν τον κόουτς! Είναι πολύ πιθανόν οι ξεκάθαρες απαντήσεις και κυρίως η αλλαγή πλεύσης να αποτελέσουν τη βάση για την επιστροφή της εθνικής στα σαλόνια της Ευρώπης.