Ο Μάνος Σταραμόπουλος αποκαλύπτει το πλήρες σχέδιο που θα εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου στο θέμα του δανεισμού των ποδοσφαιριστών ανά τον κόσμο
Η FIFAαπό την 1η Ιουλίου φέτος (2022) εισάγει έναν νέο κανόνα. Ένας σύλλογος μπορεί να δανείσει μόνο 3 από τους ποδοσφαιριστές του στον ίδιο σύλλογο. Οι ομάδες μπορούν να δανεισθούν ή να δανείσουν το πολύ 8 ποδοσφαιριστές .
Από την 1 Ιουλίου λοιπόν , τίθενται σε ισχύ οι νέοι κανονισμοί για τον δανεισμό με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης των μικρότερων και την αποφυγή αποθησαυρισμού ποδοσφαιριστών (η Αταλάντα έχει δανείσει 65 αυτή τη σεζόν !!!) . Ο νέος κανόνας ορίζει ότι η μεταγραφή πρέπει να είναι το πολύ για ένα χρόνο και απαγορεύεται ο δανεικός με τη σειρά του να μετακινηθεί σε τρίτο σύλλογο (θα μπορούσε να είχε συμβεί με τον Μοράτα τον Ιανουάριο, που πήρε μεταγραφή από την Ατλέτικο στην Γιουβέντους, η Μπαρσελόνα προσπάθησε να τον πάρει δανεικό από τους Ιταλούς ).
Θα υπάρχουν και ανάποδα κολπάκια . Ένας σύλλογος μπορεί να μεταφέρει μόνο τρεις επαγγελματίες σε άλλο σύλλογο και το αντίστροφο. Για παράδειγμα, η Χιρόνα, η οποία είχε τρεις δανεικούς από τη Σίτι (Ναχουέλ Μπούστος, Ντάριο Σαρμιέντο και Πάμπλο Μορένο), βρίσκεται στην κορυφή.
Ο άλλος περιορισμός είναι στον όριο του αριθμού των συνολικών «μεταθέσεων». Για τη φετινή σεζόν (22-23) θα επιτρέπονται το πολύ 8 , για την επόμενη θα είναι 7 και για την σαιζόν 2024-25 θα μειωθούν στους 6 . Θα υπάρχουν δύο εξαιρέσεις, θα εξαιρούνται ποδοσφαιριστές έως 21 ετών και όσοι προπονούνται από τον ίδιο τον σύλλογο. Ομάδες όπως η Μιραντές , που έχουν αγωνισθεί με έως και 15 δανεικούς , ή η Λεγανές, με 9, θα πρέπει να υπογράψουν με τους ποδοσφαιριστές με κάποιον άλλο διαφορετικό τρόπο.
Επιπλέον, η διατύπωση του κανόνα φέρνει άλλη μια περιπλοκή, αφού μιλάει για «σύλλογο» και όχι για ομάδα. Με άλλα λόγια, δημιουργούν αμφιβολίες για το αν πρέπει να ληφθούν υπόψη μεταβιβάσεις από θυγατρικές.
Σύμφωνα με πηγές της FIFA, η αρχική ιδέα είναι να είναι ανά ομάδα, αλλά οι θυγατρικές δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για να διπλασιάσουν τον αριθμό των δανεικών. Επισημαίνουν ότι σε αυτή την περίπτωση θα τιμωρηθεί ο σύλλογος που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αυτόν τον τρόπο. Μάλιστα η Ισπανία είναι μία από αυτές που θα μπορούσε να καταφύγει σε αυτόν τον τρόπο παράκαμψης του κανόνα, αφού στη LaLiga επιτρέπεται οι ποδοσφαιριστές της θυγατρικής να μπορούν να παίξουν με την πρώτη ομάδα. Η FIFAεδώ θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτική.
Μεγαλύτερη προσοχή στον τομέα της στρατηγικής
Αυτή η νέα πολιτική δανεισμού αναγκάζει τόσο τις ομάδες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτούς που έρχονται ως δανεικοί, όσο και αυτές που είναι μεγάλοι δανειστές ποδοσφαιριστών να εργαστούν προσεκτικά στη μεταγραφική στρατηγική τους.
Από τους τελευταίους ξεχωρίζουν η Ρεάλ Μαδρίτης και η Ατλέτικο, δύο από τους συλλόγους που δανείζουν τους περισσότερους ποδοσφαιριστές (26 και 24, αντίστοιχα, μεταξύ πρώτης ομάδας και θυγατρικής). Καταφέρνουν να ανταποκριθούν στο ελάχιστο χάρη στο γεγονός ότι οι περισσότεροι είναι ακόμη 21 ετών ή νεότεροι (αν και πολλοί πίεσαν το όριο την περασμένη σεζόν) ή επειδή θα έμπαιναν στην τάξη των ποδοσφαιριστών της ακαδημίας (έχοντας περάσει τουλάχιστον τρεις σαιζόν στις χαμηλότερες κατηγορίες του εν λόγω συλλόγου μεταξύ 15 και 21 ετών).