Ο Σωτήρης Γεωργίου καταπιάνεται με τα πολλά γιατί και πώς για την επίθεση στην Ουκρανία και εστιάζει βαθύτερα. Ο πόλεμος κι οι επιπτώσεις του.
Καταρχάς δεν γίνεται να λέμε με ποιόν είσαι σε ένα πόλεμο! Είναι θλιβερό. Είμαστε με την ειρήνη απλά και καθαρά και όποιος δεν είναι με την ειρήνη πρέπει μάλλον να ψαχτεί εσωτερικά καλύτερα… Από εκεί και πέρα σαφώς είναι ορθόν να είμαστε αντικειμενικοί εστιάζοντας και στις δύο πλευρές. Το χειρότερο όμως όπως προφητικά είχα πει και στις εκπομπές μου στον OverFm 104,9 και έγραφα και στα σοσιάλ μου, δεν είναι άλλο ότι μετά την πανδημία θα έρθει φτώχεια, ανέχεια, ακρίβεια και ίσως και πόλεμος… Ελπίζουμε να μην ξεφύγει η κατάσταση ..
Η «αρκούδα» που βρυχάται…
Ως τώρα λέγαμε για την «αρκούδα» που βρυχάται αναφερόμενοι στην ΤΣΣΚΑ του μπάσκετ! Ο Πούτιν όμως ξύπνησε τον στρατιωτικό κολοσσό με την επίθεση στην Ουκρανία αλλά και τις απειλές ευθέως για στρατιωτική δράση εναντίον Φινλανδίας και Σουηδίας αν μπουν στο ΝΑΤΟ με την πρώτη να ζητά να ενταχθεί μάλιστα παρά τις απειλές! Όπως και να έχει αυτό το θέμα πρέπει να το δούμε διεξοδικά. Καθώς είναι η αρχή του παγόβουνου. Η Ρωσία με τον Πούτιν τόσα χρόνια φαινόταν να ενδιαφέρεται περισσότερο για μπίζνες με τον Δυτικό κόσμο και να έχει μπει σε μια νέα σύγχρονη εποχή.
«ότι κάτι ετοιμάζει ο Ρώσος πρόεδρος…»
Τα τελευταία χρόνια όμως ήταν εμφανής μια αλλαγή στάσης του Πούτιν που μιλούσε και εμφάνιζε συνεχώς την δύναμη του στρατού της Ρωσίας και ανακοίνωνε συνεχώς τον εκσυγχρονισμό του και επενδύσεις σε αυτόν. Ήταν μάλλον φανερό ότι η “αρκούδα” ετοίμαζε το ξυπνημά της. Και μπορεί να μην αντέδρασε όταν της έριξε αεροπλάνο η Τουρκία στις επιχειρήσεις στην Ανατολή ή όταν δολοφονήθηκε διπλωμάτης της στην γείτονα χώρα και μάλιστα μετά έκαναν και μπίζνες μαζί(!),αλλά οι διαρατικοί έβλεπαν ότι κάτι ετοιμάζει ο Ρώσος πρόεδρος…
Ο «ψυχρός πόλεμος» επέστρεψε ..!
Η επιστροφή στις παλιές εποχές επέστρεψε και μαζί και η παγκόσμια ανησυχία για εμπλοκή των υπερδυνάμεων. Όσοι έλεγαν ότι με τον Τραμπ δεν θα γίνει τίποτα δικαιώθηκαν παρά τα πολλά λόγια για επίδειξη δύναμης του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι με τον Μπάιντεν θα έχουμε πόλεμο. Όχι βέβαια μεταξύ των υπερδυνάμεων. Αν και με το καλημέρα εντάθηκαν οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας που ήταν αγαστές σχετικά για τα μεγέθη τους μέχρι πρότινος. Ήταν πάντως φανερό ότι Μπάιντεν-Πούτιν δεν τα λένε καλά. Και έτσι ο “ψυχρός πόλεμος” επέστρεψε σταδιακά και πλέον και επισήμως. Η Ρωσία δείχνει ότι είναι εδώ και στρατιωτικά και η εποχή της μπίζνας με τους ολιγάρχες της και κοιτώντας τα οικονομικά της τελείωσε. Συνεπώς οι ΗΠΑ ακολουθούν από κοντά αναβιώνοντας τις παλιές ψυχρές εποχές και ακολουθούν και άλλοι με την Γερμανία να ανακοινώνει ήδη επένδυση 100 δις(!)στον στρατό της!
Που το πάει η Ρωσία ;
Η Ρωσία άρχισε εδώ και καιρό να φωνάζει για το ΝΑΤΟ. Λέγοντας ότι επιθυμεί αποστρατιωτικοποίηση των περιοχών κοντά της. Την ίδια ώρα αναλυτές θύμιζαν ότι ο Πούτιν είναι πάντα θιασώτης της παλιάς Σοβιετικής Ένωσης. Μην ξεχνάμε τις κινήσεις της Ρωσίας με την προσάρτηση της Κριμαίας και στην Γεωργία που όμως θεωρήθηκαν θέματα που δεν άξιζαν τσαμπουκάδες ένθεν και ένθεν…. Η Ρωσία έβαλε στόχο την Ουκρανία για πολλούς λόγους. Αρχικά επειδή όπως λέει δέχονταν επιθέσεις και είχαμε χιλιάδες θανάτους στις ρωσόφιλες περιοχές του Ντονμπάς και του Ντόνετσκ. Και συνεπώς θεώρησε ότι πρέπει να προστατέψει με στρατιωτική πια επιχείρηση τους δικούς της. Η επίθεση στο Κίεβο όμως και η κατάληψη της Ουκρανίας έχει να κάνει προφανώς με ένα μήνυμα που στέλνει στην Δύση δείχνοντας έτοιμη για πόλεμο με όλους! Ξεκάθαρα άλλαξε ατζέντα ο Πούτιν που λέγαμε ότι τον ενδιαφέρει και τον ενδιέφερε η οικονομία της χώρας τους και έτσι η Ρωσία είχε μπει σε εξωστρέφεια. Πλέον άλλαξε όμως η ατζέντα άρδην.
«Στο ΝΑΤΟ είναι μην ξεχνάμε και η Πολωνία αλλά και η Τουρκία…»
Και η Ρωσία στέλνει το μήνυμα ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή που δεν θέλει στα πόδια της το ΝΑΤΟ και ειδικά σε περιοχές της παλιάς Σοβιετικής Ένωσης. Γι αυτό και οι απειλές για την Σουηδία και την Φινλανδία(σ.σ η Νορβηγία είναι στο ΝΑΤΟ όπως και η Εσθονία με την Λιθουανία). Η Ουκρανία ήθελε να ενταχθεί, οι ΗΠΑ ήταν επιφυλακτικές ,αλλά μάλλον ο Πούτιν ήθελε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα.. Στο ΝΑΤΟ είναι μην ξεχνάμε και η Πολωνία αλλά και η Τουρκία με την τελευταία να τα λέει καλά με τον Πούτιν και να είναι σε μια περίεργη θέση.. Μάλιστα οι Ρώσοι λένε χαρακτηριστικά ότι αν έβαζαν πχ πυραύλους στο Μεξικό ή στην Κούβα ,δεν θα αντιδρούσαν οι ΗΠΑ; Ακόμα η Ρωσία στέκεται στις εξελίξεις του 2014 που θεωρεί πραξικόπημα τότε μιλώντας και επίσημα για νεοναζί στην σύγχρονη Ουκρανία. Τότε μια σειρά βίαιων γεγονότων που περιλάμβαναν διαδηλωτές, αστυνομικές ταραχές και ελεύθερους σκοπευτές στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο κατέληξαν στην απομάκρυνση του εκλεγμένου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και στην ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης. Είναι ο πρόεδρος που θέλει να επαναφέρει ο Πούτιν στην ηγεσία της Ουκρανίας αν την καταλάβει.
«σκόπευε να συνάψει τη συμφωνία, αλλά συνεχώς την ανέβαλε…»
Θυμίζουμε ότι τότε η κυβέρνηση Γιανουκόβιτς διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια τέτοια ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία με την ΕΕ θα είχε αντίκτυπο στις εμπορικές συμφωνίες της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ουκρανίας εκείνη την εποχή. Ο Γιανουκόβιτς πίστευε ότι οι επιπλοκές θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και δήλωνε ότι σκόπευε να συνάψει τη συμφωνία, αλλά συνεχώς την ανέβαλε. Η τακτική αυτή ερμηνεύτηκε ως απόπειρα να ακυρωθεί η υπογραφή της συμφωνίας και οδήγησε σε ένα κύμα διαμαρτυριών που έγινε γνωστό ως το κίνημα «Euromaidan». Οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο περίπου 130 ανθρώπων. Οι διαδηλωτές πήραν τον έλεγχο διαφόρων κτηρίων της πρωτεύουσας. Και το κοινοβούλιο αποφάσισε την παύση του προέδρου Γιανουκόβιτς που έφυγε για την Ρωσία.
Η Ουκρανία είναι σημαντική δύναμη
Η Ουκρανία είναι μια σημαντική οικονομική δύναμη. Αν πάμε επιχειρώντας να μπούμε στο μυαλό του Πούτιν σε ένα σενάριο μελλοντικού πολέμου, θέλει τα χωράφια της που λέμε. Η οικονομία της Ουκρανίας είναι μια αναπτυσσόμενη οικονομία ελεύθερης αγοράς. Στην Ουκρανία υφίστανται περίπου 20 μεγάλες βιομηχανικοί «κολοσσοί», που απασχολούνται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Τα καύσιμα, τη σιδηρούχα και μη σιδηρούχα μεταλλουργία, τη χημική, την πετροχημική, τα αέρια καύσιμα, την κατασκευή μηχανών και τη μεταλλουργία, την ξυλουργική και βιομηχανία χαρτιού, τα δομικά υλικά, τα τρόφιμα και άλλα. Η χώρα είναι παγκόσμιος παραγωγός πολλών καλλιεργειών, όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, καθώς και ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλιέλαιου παγκοσμίως.
«είναι 1η στην Ευρώπη σε επιφάνεια αρόσιμης γης…»
Παράγει ακόμη σημαντικά ποσοστά ζάχαρης, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηρούς καρπούς και μέλι. Η Ουκρανία είναι η 6η μεγαλύτερη χώρα παραγωγός καλαμποκιού στον κόσμο. Και η 3η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγέας καλαμποκιού στον κόσμο με στοιχεία που βρίσκει κανείς στο wikipedia.org και αφορούν μάλιστα παλιότερες χρήσεις. Ακόμα το 2012, η Ουκρανία αποτέλεσε τον 8ο δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη με 23 εκατομμύρια επισκέπτες! Σύμφωνα με άλλα άρθρα όμως είναι 1η στην Ευρώπη σε επιφάνεια αρόσιμης γης. Και στις κορυφαίες χώρες σε βιομηχανικά ορυκτά και μάλιστα από αυτά που χρησιμοποιούνται και στην πολεμική βιομηχανία αλλά και στην αγροτική παραγωγή. Η Μαριούπολη είναι πόλη της Ουκρανίας στην περιφέρεια Ντονέτσκ και λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα και ο πληθυσμός της αγγίζει τις 500.000 κατοίκους.
Η επόμενη μέρα
Η Ρωσία βρυχάται και δείχνει τα δόντια της…Δείχνει έτοιμη για γενική σύρραξη απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς για χρήση υπερόπλων και προφανώς και πυρηνικών. Ο κόσμος μπαίνει σε μια νέα άσχημη εποχή. Είναι ξεκάθαρο ότι θέλει να κόψει κάθε συζήτηση για παρουσία του ΝΑΤΟ στα πόδια της. Το ερώτημα είναι γιατί τώρα; Μήπως ο Πούτιν βλέπει κάτι που δεν βλέπουμε; Μήπως βλέπει το τέλος της παγκόσμιας οικονομίας που ξέρουμε και ότι χρειάζονται πλέον “χωράφια”; Άγνωστο… Τι θα κάνει η Δύση; Η Ουκρανία φωνάζει γιατί δεν στηρίχθηκε στρατιωτικά. Μα είμαστε σοβαροί αν περιμένει κανείς να κάνει πόλεμο η Αμερική με την Ρωσία για την Ουκρανία;
«Και την ίδια ώρα υπάρχει ένα φλερτ Κίνας -Ρωσίας …»
Εδώ οι ΗΠΑ σταδιακά αποσύρονται από χώρες που είχαν στρατό και θα ξεκινήσουν παγκόσμιο πόλεμο ή πόλεμο με το αντίβαρό τους; Όπως και να έχει όμως πάμε πάλι σε μια εποχή “πολεμική” Δύσης-Ανατολής. Και το ερώτημα εδώ είναι τι θα κάνει η Κίνα; Που είναι πια οικονομική υπερδύναμη και αρχίζει και αποκτά δυνατό στρατό. Και την ίδια ώρα υπάρχει ένα φλερτ Κίνας -Ρωσίας που δημιουργεί σε ένα τέτοιο σενάριο μια κανονική υπερδύναμη. Με εξαιρετικό στρατό αλλά και πολλά λεφτά. Γιατί οι πόλεμοι θέλουν και πολλά λεφτά και γι αυτό μην ξεχνάμε και οι ΗΠΑ αποσύρονται από περιοχές που είχαν μικρά οφέλη και μεγάλα κόστη.
Κερδισμένη η πολεμική βιομηχανία
Μέσα σε όλα η πολεμική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια είχε ασθενήσει. Καθώς ο κόσμος έδειχνε να περνά καλά και να κοιτά τα λεφτά και όχι τα εδάφη και τους πολέμους. Και με την επέλαση της τεχνολογίας τα παραδοσιακά όπλα είχαν μπει στα ντουλάπια…Πλέον όλοι και ήδη άρχισε η Γερμανία με τα 100 δις(!)αρχίζουν και γυρνάνε στις παλιές εποχές που σημαντικό κομμάτι των ΑΕΠ πηγαίνει σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς..
Η επόμενη μέρα στην οικονομία
Ασφαλώς δεν θεωρώ ότι θα πάμε σε παγκόσμιο πόλεμο ή σε εμπλοκή άλλων δυνάμεων. Όμως μπαίνουμε σε μια εποχή στρατιωτικών εντάσεων και ανησυχίας και “ψυχρού πολέμου”. Η οικονομία αρχίζει και περνά σε δεύτερη μοίρα. Ο κόσμος παγκοσμίως ανησυχεί και κατηγορεί την Ρωσία για την εισβολή σε μια ελεύθερη χώρα. Αυτή απαντά γιατί ο κόσμος δεν είχε τα ίδια αντανακλαστικά όταν επενέβαινε σε περιοχές που δεν ήταν καν κοντά της η Αμερική. Μας θυμίζει ότι είναι υπερδύναμη και σήμερα και όχι μόνο παλιά όπως είχαμε αρχίσει ίσως να συνηθίζουμε..Εμάς μας ανησυχεί πρωτίστως η επόμενη μέρα στην οικονομία. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, η οποία μάλιστα δεν έχει ακόμη ανακάμψει από το σοκ της πανδημίας του κορονοϊού.
«οι συνθήκες θα γίνουν ακόμα χειρότερες…»
Το πετρέλαιο ξεπέρασε πρόσκαιρα τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά μετά το 2014. Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο εκτινάχθηκε έως και 62%. Ο υψηλός πληθωρισμός που είχαμε ξεχάσει και η ακρίβεια στην ενέργεια φέρνει τον παγκόσμιο κίνδυνο της ύφεσης. Με ότι αυτή συνεπάγεται. Και ιδιαίτερα σε αδύναμες και εξαρτώμενες οικονομίες όπως η δική μας. Το σενάριο για σκληρή απάντηση της Δύσης και προβλήματα στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας θα προξενούσαν ένα ισχυρότερο ενεργειακό σοκ. Και σημαντικό πλήγμα στις παγκόσμιες αγορές .Στο σενάριο μάλιστα της διακοπής της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη από την Ουκρανία, οι συνθήκες θα γίνουν ακόμα χειρότερες και οι Κεντρικές τράπεζες για να σώσουν την ανάπτυξη θα ρίξουν και άλλο χρήμα στις αγορές και ο πληθωρισμός μπορεί να γιγαντωθεί…