RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ | Οι Αμερικανοί αλλάζουν το ποδόσφαιρο που ξέρουμε

Ο Γιώργος Χελάκης γράφει για τις κοσμογονικές αλλαγές στο χώρο του ποδοσφαίρου με την εισβολή τεράστιων αμερικανικών κεφαλαίων

Tα (πάρα)πολλά λεφτά είναι δυνατό να αλλάξουν την εικόνα του ποδοσφαίρου όπως το ξέραμε μέχρι τώρα. Κάθε ομάδα θα βάζει εξασφαλισμένα στο ταμείο της τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ. Οι Αμερικανοί της j P Morgkan με δούρειους ίππους τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της Λίβερπουλ, της Αρσεναλ και τον πανίσχυρο ιδιοκτήτη της Γιουβέντους Ανιέλι, επιχειρούν να κατεδαφίσουν όσα ίσχυαν μέχρι τώρα στο Τσάμπιονς Λιγκ και να προχωρήσουν σε μια κλειστή Σούπερ Λίγκα δεκάξι ομάδων στα πρότυπα του ΝΒΑ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους, κάθε μια από τις δεκάξι ομάδες θα παίρνει για την συμμετοχή της τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ ανεξάρτητα από τη θέση που θα τερματίσει. Για να αντιληφθείτε την τεράστια αλλαγή σύμφωνα με όσα ισχύουν στο Τσάμπιονς Λιγκ τώρα, η ομάδα που θα το κατακτήσει παίρνει περίπου ογδόντα εκατομμύρια. Αντιλαμβάνεστε φίλοι ακροατές ότι η διαφορά είναι τεράστια. Ας το διατυπώσουμε διαφορετικά για να γίνει κατανοητό. Η ΟΥΕΦΑ για τις δυο ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ) διανέμει στις ομάδες που συμμετέχουν περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ.

Το νέο αμερικανικό σχήμα θα διαθέτει μόνο για τις 16 ομάδες περίπου εξήμιση δισεκατομμύρια ευρώ. Η διάφορά είναι τεράστια και την ώρα αυτή έχει οδηγήσει ήδη δώδεκα ομάδες να βάλουν την υπογραφή τους για συμμετοχή στη νέα διοργάνωση. Οι ομάδες αυτές είναι: Από την Μεγάλη Βρετανία η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ, η Τσέλσι και η Αρσεναλ. Πολύ κοντά να τσεκάρει την συμμετοχή της βρίσκεται και η Μάντσεστερ Σίτι. Από την Ισπανία η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα και η Ατλέτικο Μαδρίτης. Από την Ιταλία η Γιουβέντους η Μίλαν και η Ιντερ. Οι Αμερικανοί διοργανωτές–επενδυτές θέλουν να αποσπάσουν επίσης τη συμμετοχή της Μπάγερν, της Ντόρτμουντ, της Παρί και της Λιόν.

Το μεγάλο τους πρόβλημα μέχρι στιγμής, είναι η διστακτικότητα των Γάλλων και των Γερμανών. Όλα αυτά γίνονται ενώ αύριο η ΟΥΕΦΑ έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει τη νέα μορφή διοργάνωσης του Τσάμπιονς Λιγκ που θα ισχύσει από καλοκαίρι του 2024 και θα περιλαμβάνει τριάντα έξι ομάδες. Την Παρασκευή η Ένωση των μεγαλύτερων ενενήντα ποδοσφαιρικών συλλόγων της Ευρώπης είχε συγκεντρωθεί και ο πρόεδρος της Ενωσης Ανιέλι είχε ανακοινώσει ότι αποδέχονται την πρόταση της ΟΥΕΦΑ για τη νέα μορφή του Τσάμπιονς Λιγκ. Τι άλλαξε και μέσα σε λιγότερο από σαράντα οκτώ ώρες έκανε στροφή 180 μοιρών κανείς δεν ξέρει ως αυτή την στιγμή.

Σημασία έχει ότι οι Αμερικανοί της J P Morgan έκαναν έρευνα σύμφωνα με την οποία προκύπτει ότι το ποδόσφαιρο είναι από τα λίγα προϊόντα που αυξάνουν σταθερά την αξία τους εδώ και περίπου πενήντα χρόνια. Προτίθενται λοιπόν να επενδύσουν. Κι όπως είναι γνωστό οι αντιστάσεις κάμπτονται μπροστά στη θέα του χρήματος ειδικά όταν αυτό είναι πολλαπλάσιο από αυτό που εισπράττουν μέχρι τώρα οι ομάδες που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ. Ωστόσο η ΟΥΕΦΑ δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα χέρια βλέποντας να τινάζεται στο αέρα ο σχεδιασμός της ειδικά όταν έχει ήδη προπωλήσει τα δικαιώματα τηλεοπτική μετάδοσης του Τσάμπιονς Λιγκ για τα επόμενα τρία χρόνια.

Η ΦΙΦΑ ήδη ανακοίνωσε πως οι παίκτες των ομάδων που θα παίρνουν μέρος στη νέα κλειστή Λίγκα δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές ομάδες των χωρών τους. Ανάλογες είναι οι αντιδράσεις από τις λίγκες των χωρών. Για τις ομάδες που θα αποφασίσουν να πάρουν μέρος θα υπάρξουν και τεράστια νομικά θέματα αφού έχουν υπογράψει συμβόλαια με υψηλές ρήτρες. Το όλο θέμα θα φτάσει να απασχολήσει ακόμα και τις κυβερνήσεις των χωρών αφού το ποδόσφαιρο παράγει χρήμα και θέσεις εργασίας. Ηδη ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τοποθετήθηκε με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της προεδρίας ως εξής: «Ο πρόεδρος Μακρόν χαιρετίζει την απόφαση των γαλλικών ομάδων να μην συμμετάσχουν σε ένα πρότζεκτ που θίγει τις αξίες του αθλητισμού. Στηρίζει τη γαλλική ομοσπονδία, την UEFA και τη FIFA στην προσπάθειά τους να διαφυλάξουν την ακεραιότητα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων».

Ανάλογη αντίδραση και από τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δήλωσε μέσω twitter: «Τα πλάνα για μια Ευρωπαϊκή Super League θα ήταν άκρως καταστροφικά για το ποδόσφαιρο και στηρίζουμε τις ποδοσφαιρικές αρχές στο να λάβουν δράση. Θα είχαν τεράστιο αντίκτυπο στην καρδιά του εθνικού ποδοσφαίρου και θα προκαλούσαν προβληματισμό στους φιλάθλους όλης της χώρας. Οι σύλλογοι που εμπλέκονται πρέπει να απαντήσουν στους φιλάθλους και την ευρύτερη ποδοσφαιρική κοινότητα, πριν κάνουν οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα».

Τέλος, ας σημειώσουμε το εξής: Όταν δημιουργηθεί η κλειστή λίγκα παύει να υπακούει και να δεσμεύεται από τις κάθε είδους ποδοσφαιρικές ενώσεις εγχώριες και υπερεθνικές. Κατά συνέπεια και με πρόσχημα την βελτίωση του τηλεοπτικού προϊόντος θα μπορεί να αλλάζει τους κανονισμούς του αθλήματος χωρίς να δίνει λογαριασμό. Είναι σαφές ότι μπαίνουμε σε μια άλλη εποχή του ποδοσφαίρου.

Mε στοιχεία από την εκπομπή του Mega, «Σούπερ μπάλα live».


vstore.gr overfm
vstore workstation



PLANET SPORTS