Παραολυμπιακοί Αγώνες. Για τους περισσότερους είναι απλά μια διοργάνωση που έπεται των Ολυμπιακών Αγώνων. Γίνεται στην ίδια πόλη και τις ίδιες εγκαταστάσεις με λίγες μέρες ή εβδομάδες διαφορά. Είναι όμως μόνο αυτό; Σε καμία περίπτωση. Πρόκειται για μια εξίσου σπουδαία διοργάνωση που ενώνει αθλητές από όλο τον κόσμο και μεταφέρει το μήνυμα της νίκης, της θέλησης του ανθρώπου κόντρα σε κάθε αντιξοότητα. Είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι το παγκόσμιο αναπηρικό κίνημα είναι παρόν. Σκοπός είναι να κινητοποιήσει κάθε συνάνθρωπο μας που αντιμετωπίζει κάθε είδους αναπηρία, ότι η ζωή είναι μπροστά και κυρίως εκτός ενός σπιτιού ή ενός δωματίου, μακριά από κάθε απομόνωση και κοινωνικό αποκλεισμό.
Ολυμπιακοί Αγώνες
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που έχουν μόνο νικητές
Οι Παραολυμπιακοι αγώνες ξεκινούν αύριο με την τελετή έναρξης(ΕΡΤ-2/13.50) και μας υπενθυμίζουν το νόημα του αναπηρικού παγκόσμιου κινήματος.
23.08.2021 | 15:54
Μπορεί να μην έχουν την λάμψη όπως οι κλασσικοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Μπορεί να μην συγκεντρώνουν απάνω τους όλα τα φώτα της δημοσιότητας. Μπορεί να μην σημειώνουν τα ίδια νούμερα τηλεθέασης, αλλά έχουν το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ενδιαφέρον που δεν εντοπίζεται μόνο στην θέληση, το πείσμα και την αγωνιστικότητα των συμμετεχόντων αθλητών, αλλά και στις αθλητικές τους επιδόσεις. Πραγματικά αξίζει να διαθέσετε λίγο από τον χρόνο σας για να δείτε τα αγωνίσματα. Είναι καλό να τα γνωρίσετε και να παρακολουθήσετε αληθινά μεγάλες μάχες για την διάκριση. Δεν λέω για το μετάλλιο, γιατί αυτό το έχουν ήδη κρεμασμένο στο στήθος τους όλοι οι αθλητές των Αγώνων. Το μετάλλιο της θέλησης για ζωή. Για να νικηθούν τα εμπόδια και οι δυσκολίες της καθημερινότητας. Μην ξεχνάμε πως ο Όσκαρ Πιστόριους πριν φυλακιστεί για την δολοφονία της φίλης του, ήταν ο πρώτος αθλητής με αναπηρία. Είχε τρέξει στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο γνωστός με το παρατσούκλι Blade Runner, ο δρομέας με τις λεπίδες, έριξε ένα κάστρο σε μια προσπάθεια που είναι σίγουρο στο μέλλον ότι θα βρει και συνέχεια.
Οι Παραολυμπιακοί μετρούν αισίως 60 χρόνια ζωής. Η πρώτη βέβαια απόπειρα για τέτοιου είδους αγώνες είχε γίνει το 1948, όταν παράλληλα ξεκίνησαν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου και είχαν διοργανωθεί στο Στόουκ Μάντεβιλ αγώνες για αθλητές με αμαξίδιο. Οι πραγματικοί πρώτοι όμως Παραολυμπιακοί διεξήχθησαν το 1960. Μετά τους Αγώνες της Ρώμης με οκτώ αγωνίσματα στο πρόγραμμα και την συμμετοχή 400 αθλητών από 23 χώρες. Από τα οκτώ αρχικά εκείνα αγωνίσματα εξακολουθούν να γίνονται τα έξι ( Τοξοβολία, Στίβος, Κολύμβηση, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Καλαθοσφαίριση και Ξιφασκία). Το 1976 στο Τορόντο, οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες εκείνης της χρονιάς είχαν γίνει στο Μόντρεαλ, μπήκαν και άλλες κατηγορίες αθλητών με αναπηρία και ουσιαστικά απέκτησαν την εικόνα που έχουν περίπου και σήμερα. Το 1988 στην Σεούλ για πρώτη φορά οι Αγώνες έγιναν στην ίδια χώρα, την ίδια πόλη και στις ίδιες εγκαταστάσεις. Έκτοτε οι Παραολυμπιακοί ακολουθούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η Ελλάδα συμμετέχει στους Αγώνες από το 1976 με μεμονωμένους αθλητές και από το 1988 με Εθνικές Αποστολές. Οι Έλληνες αθλητές έχουν διακριθεί σε πολλές περιπτώσεις κερδίζοντας μετάλλια και διακρίσεις. Το 1988 κάναμε την αρχή με ένα αργυρό και τρία χάλκινα, ενώ το πρώτο χρυσό ήρθε το 1996 στην Ατλάντα. Η πολυπληθέστερη αποστολή μας ήταν στην Αθήνα το 2004 με 137 άτομα, που κατέκτησαν 20 μετάλλια ( 3 χρυσά, 13 αργυρά και 4 χάλκινα). Η πιο πετυχημένη συμμετοχή μας ήταν το 2008 στο Πεκίνο, εκεί όπου οι αθλητές μας κατέκτησαν συνολικά 24 μετάλλια ( 5 χρυσά, 9 αργυρά και 10 χάλκινα). Στους φετινούς Αγώνες στο Τόκιο το παρόν θα δώσουν 46 αθλητές και αθλήτριες που θα αγωνιστούν σε 11 αθλήματα. Ο στόχος τους είναι να πετύχουν μια ακόμα καλύτερη επίδοση από το Ρίο, εκεί όπου κατακτήσαμε 13 μετάλλια ( 5 χρυσά, 4 αργυρά και 4 χάλκινα). Καλή επιτυχία στην ελληνική αποστολή. Ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων είστε όλοι νικητές στην καρδιά μας. Υπόσχεση ότι δεν σας ξεχάσουμε μόλις σβήσουν τα φώτα στις 5 του Σεπτέμβρη…..
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: