Οι πραγματικά ερωτευμένοι γιορτάζουν κάθε μέρα και δεν περιμένουν την ίδια την εορτή για να το δείξουν με ακριβά δώρα και ψεύτικα λόγια. Γράφει ο Σωτήρης Γεωργίου.
Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου λοιπόν σήμερα και αν δεν είχαμε την πανδημία θα γινόταν το έλα να δεις από τα ερωτευμένα πραγματικά και μη όμως, ζευγάρια που θα κατέκλυζαν όλα τα μαγαζιά και τα χιονοδρομικά για να δείξουν τον ερωτά τους μέσω συνήθως της υπερκατανάλωσης. Άλλωστε κακά τα ψέματα στη σημερινή εποχή το σύστημα έχει μετατρέψει τις εορτές σε καταναλωτικό “όργιο”. Ακόμα και την γιορτή του έρωτα,της αγάπης,έχουμε φτάσει να πρέπει να το δείξουμε με την ύλη και όχι με ένα απλό τριαντάφυλλο ή λουλούδι. Ο πραγματικός αγνός έρωτας έχει αγάπη και αυτή αποδεικύεται κάθε μέρα. Οι πραγματικά ερωτευμένοι γιορτάζουν κάθε μέρα και δεν περιμένουν την ίδια την εορτή για να το δείξουν με ακριβά δώρα και ψεύτικα λόγια.Αλλά ζούμε σε μια εποχή που η αγάπη δεν πουλάει… Και έτσι τα περισσότερα ζευγάρια είναι για το σεξ,για το πρέπει,για τα φράγκα,για τις μπίζνες,για ένα παιδί και χίλιες δυο άλλες δικαιολογίες. Εικονικά ζευγάρια που όμως θα τρέξουν σήμερα έστω και μέσω πανδημίας να δείξουν την ψεύτικη αγάπη τους με ψεύτικα λόγια πίσω από ακριβές αγορές.
Οπως λέω,όταν αγαπάς και είσαι ερωτευμένος,η μέρα αυτη είναι σαν όλες τις άλλες. Και φυσικά δεν περιμένεις να πάρεις ένα ακριβό δώρο για να δείξεις τον αγνό ερωτά σου και την αγάπη σου,αλλά δίνεις την ψυχή σου για το έτερον ήμισυ… Αλλά αυτά στις παλιές βασικά εποχές. Σήμερα ο έρωτας για πολλούς μετριέται σε δώρα και ύλη και στο σεξ. Άλλαξαν προς το χειρότερο οι εποχές και γι αυτό πίσω από την λάμψη και επώνυμων ζευγαριών κρύβεται πολύς πόνος,μοναξιά και άσχημα πράματα. Οπως λέγω χρόνια πριν μάλιστα, την κοπέλα που θα σου πει αντί για ένα δώρο έστω και των 50 ευρώ(σ.σ πολλά βέβαια σήμερα για πολλούς ),αγόρασε φαγητό σε μια οικογένεια,πληρωσέ της το ρεύμα που δεν έχει και κάτι ανάλογο ,παντρέψου την! Το σύστημα μας θέλει καταναλωτές με κάθε ευκαιρία και δυστυχώς και η εορτή του Αγίου Βαλεντίνου που έχει την αξία της έχει γίνει εμπορική. Και πίσω από τα χαριτωμένα και χαρωπά ζευγάρια θα κρύβονται αμαρτωλές ιστορίες. Καθώς αλήθεια πόσοι και πόσες θα άνοιγαν στον ερωτά τους το κινητό τους και τα μέσαντζερ; Αντε αυτό είναι υπερβολικό ίσως,αλλά αλήθεια έχετε σκεφτεί στην εποχή των παράλληλων και πολλές φορές και τριπλών σχέσεων ,πόσοι θα προβληματίζονταν με ποιόν -ποιά θα πέρναγαν; Τους σώνει η πανδημία και ο εγκλεισμός τώρα. Αλλά έχω πολλούς φίλους βασικά που πάντα είχαν πρόβλημα με ποιά από τις 2-3 σχέσεις τους(!)θα έβγαιναν τέτοια μέρα και μάλιστα πολλοί κανόνιζαν και δύο ραντεβού ανήμερα. Ενα φαγητό και μετά κούραση κλτ και ένα μπουζούκι μετά με την άλλη και αντίστοιχα και αρκετές τα βόλευαν με τις δικές τους σχέσεις. Πολύ υποκρισία κοινώς .
Τέλος για την ιστορία το θέμα της εορτής του Αγίου Βαλεντίνου έχει πολλές πτυχές και πολύ ασάφεια . Βασικά ο Άγιος μας έρχεται από την Ιταλία και την Καθολική Εκκλησία. Που στις 14 Φεβρουαρίου εορτάζεται η μνήμη του καθολικού ιερέα Βαλεντίνου, ο οποίος μαρτύρησε για την πίστη του Via Flaminia, το 270 μ.Χ. στους διωγμούς του αυτοκράτορα Κλαύδιου.
Ο Βαλεντίνος καταδικάστηκε σε θάνατο σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε, επειδή τελούσε γάμους ανάμεσα σε ζευγάρια, διαδίδοντας και στερεώνοντας έτσι τη χριστιανική πίστη.
Πάντως η Καθολική Εκκλησία όρισε την εορτή να συμπίπτει και με μια παγανιστική τελετή γονιμότητας, τα Λουπερκάλια (στις 15 Φεβρουαρίου). Επίσημα η μνήμη του αγίου Βαλεντίνου θεσπίστηκε το 496 από τον Πάπα Γελάσιο. Επίσης ο άγιος Βαλεντίνος δεν αναφέρεται στο εορτολόγιο της Ορθόδοξής Εκκλησίας. Αυτό βέβαια έχει να κάνει με το ότι πολλοί Άγιοι τιμώνται σε μια περιοχή αλλά όχι σε άλλη. Παρόλα αυτά, λόγω της γενικής ασάφειας του βίου του συγκεκριμένου Αγίου, έχει καθιερωθεί το όνομα Βαλεντίνος ή Βαλεντίνη να γιορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου, την επικρατέστερη ως ημέρα θανάτου του.
Στην Εκκλησία μας εορτάζεται πάντως σήμερα 14 Φεβρουαρίου ο Ιερομάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας,Ουαλεντίνος ή Βαλεντίνος που ήταν επίσκοπος στο Τέρνι. Την ίδια ημέρα τιμάται η μνήμη του Αγίου Ουαλεντίνου ή Βαλεντίνου, που ήταν κληρικός στη Ρώμη και εδώ έγκειται και το μπέρδεμα με τον Άγιο καθώς προφανώς μιλάμε για το ίδιο πρόσωπο!
Σύμφωνα με κάποιες πηγές την σημασία που έχει σήμερα η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου την απέκτησε τον 14ο αιώνα, όπου συνδέθηκε με την έννοια της ευγενούς αγάπης και την πρώτη γραπτή αναφορά του ως αγίου την συναντάμε το 1382 στο ποίημα Το Κοινοβούλιο των Πτηνών (Parlement of Foules) του Τζέφρι Τσόσερ.
Τέλος για την Ορθόδοξη Εκκλησία στην ουσία εορτάζεται ως μέρα των ερωτευμένων η 3η Ιουλίου ημέρα της εορτής του Αγίου Υακίνθου που θεωρείται ο Άγιος της αγάπη και του έρωτα στα μέρη μας. Ο Υάκινθος καταγόταν από την Καισάρεια της Καπαδοκίας και υπηρετούσε ως κουβικουλάριος (θαλαμηπόλος) του ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού. Άνθρωπος εμπιστοσύνης του αυτοκράτορα, ο Υάκινθος προσηλυτίσθηκε στον Χριστιανισμό, προκαλώντας την οργή του Τραϊανού, που όταν το έμαθε διέταξε να τον φυλακίσουν χωρίς να του δίνουν καθόλου φαγητό, εκτός κι αν ήθελε να φάει ειδωλόθυτα. Σαράντα μέρες πέρασε έτσι ο Υάκινθος, χωρίς να αγγίξει τα ειδωλόθυτα. Την 41η, όμως, παρέδωσε το πνεύμα του στον Κύριο, σε ηλικία 20 ετών. Ακόμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία για αρκετούς σαν ημέρα του έρωτα είναι και η 13 Φεβρουαρίου ,ημέρα που εορτάζουμε τον Άγιο Ακύλα και την Αγία Πρίσκιλλα, το ιδανικό χριστιανικό ζευγάρι και προστάτες των συζύγων !