ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Oι τιμές σε φυσικό αέριο, ρεύμα και πετρέλαιο πέφτουν στην Ευρώπη αλλά… ανεβαίνουν στην Ελλάδα

Προβληματισμός στις αγορές και μικρή ανάσα στους καταναλωτές, αφού χθες μετά από πάρα πολύ καιρό, όλα τα Φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα σημείωσαν πτώση και μάλιστα σημαντική, ανοίγοντας μία χαραμάδα αισιοδοξίας.

02.06.2022 | 13:26

Οι απώλειες του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και του ηλεκτρικού κατέγραψαν σημαντικές απώλειες στις αγορές, ενώ την ίδια ώρα αναστάτωση επικρατεί και στις αγορές μετοχών, αφού οι επενδυτές προβληματίζονται ιδιαίτερα για την επόμενη ημέρα της παγκόσμιας οικονομίας.

Στην Ελλάδα ωστόσο οι τιμές στην αντλία συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Για παράδειγμα στην Αττική, που είναι από φθηνότερες περιοχές της χώρας σε ότι αφορά την βενζίνη, πολύ δύσκολα κάποιος βρίσκει πρατήριο με τιμή κάτω από τα 2,3 ευρώ.

Ανεβαίνει κι άλλο η τιμή σε βενζίνη και πετρέλαιο

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι η τάση αυτή σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, δεν πρόκειται να αλλάξει και σύντομα θα δούμε και πιο υψηλά επίπεδα. Όλοι πάντως ελπίζουν ότι σύντομα θα υπάρξει μία αλλαγή τάσης, έτσι ώστε να μπορέσει η αγορά να ομαλοποιηθεί.

Σε μέσα επίπεδα, όπως προκύπτει από το Παρατηρητήριο Τιμών, η τιμή της βενζίνης χθες Τρίτη, διαμορφώθηκε στα 2,284 ευρώ το λίτρο. Για σήμερα οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι η άνοδος συνεχίστηκε και πλησίασε τα 2,290 ευρώ το λίτρο.

Η μέση τιμή για το diesel κίνησης ήταν στα 1,871 ευρώ το λίτρο. Η τιμή του και σήμερα ακολούθησε την πορεία της βενζίνης.

Η πτώση στις τιμές στα χρηματιστήρια

Στις διεθνείς αγορές το συμβόλαιο του πετρελαίου παραδόσεων Αυγούστου, κινείται λίγο πάνω από τα 115 δολάρια το βαρέλι, σχεδόν 9 δολάρια χαμηλότερα από την τιμή της Τρίτης που αφορούσε τα συμβόλαια Ιουλίου.

Στην αγορά του φυσικού αερίου, η τιμή μετά την χθεσινή άνοδο παρουσίασε εντυπωσιακή πτώση και διαμορφώθηκε στα 84,4 ευρώ η μεγαβατώρα, με πτώση 10,2%.

Επίσης στο χρηματιστήριο ενέργειας, η χονδρική τιμή της μεγαβατώρας υποχώρησε κατά 13,49% και διαμορφώνεται στα 203,37 ευρώ.

Ανέβηκε κι άλλο η κιλοβατώρα

Αναφορικά με τις τιμές στην λιανική, οι τιμές της κιλοβατώρας για τα ελληνικά νοικοκυριά αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 13% σε σχέση με τον Απρίλιο. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα παραμένει από τις φθηνότερες της Ευρώπης στο ρεύμα.

Όπως προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα του HEPI στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές 33 πόλεων της Ευρώπης οι αυξήσεις συνεχίστηκαν και τον περασμένο μήνα. Οι πόλεις με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις ήταν η Λιουμπλιάνα (29%), η Ρίγα (26%), το Δουβλίνο (18%), η Αθήνα (13%), η Πράγα (6%) κ.λπ.

Ωστόσο, η πρωτεύουσα της Ελλάδας παραμένει χαμηλά στη σχετική κατάταξη, ως προς το ύψος των λογαριασμών ρεύματος στους οικιακούς καταναλωτές και συγκεκριμένα στη 16η θέση σε σύνολο 33 πόλεων.

Πιο συγκεκριμένα η τιμή της κιλοβατώρας ήταν στα 0,2377 ευρώ όταν ο μέσος όρος των 33 πόλεων ήταν στα 0,2574 ευρώ και των 27 χωρών της Ε.Ε. στα 0,2717 ευρώ. Ακριβότερη ηλεκτρική ενέργεια, πληρώνουν οι οικιακοί καταναλωτές του Λονδίνου (0,4975 ευρώ/kWh), της Ρώμης (0,4932 ευρώ/kWh), της Κοπεγχάγης (0,4871 ευρώ/kWh), της Βιέννη (0,4744 ευρώ/kWh) κ.ο.κ.

Η Αθήνα έχει από τις χαμηλότερες τιμές της Ε.Ε. λόγω της πολιτικής των επιδοτήσεων που ακολουθεί η κυβέρνηση. Η αύξηση της τάξης του 13% οφείλεται στο ό,τι το ύψος των ενισχύσεων ήταν χαμηλότερο τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο λόγω της αποκλιμάκωσης της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος. Πιο χαμηλά από την Αθήνα, το Κίεβο, η Σόφια (0,1234 ευρώ/kWh), η Βουδαπέστη (0,1017 ευρώ/kWh) και το Βουκουρέστι (0,1617 ευρώ/kWh).

Αναταραχή στις αγορές

Στο μεταξύ σε αρνητικό έδαφος βρέθηκαν χθες οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street, με την ανησυχία για την πορεία της οικονομίας να παραμένει καθοριστικός παράγοντας για την ψυχολογία των επενδυτών, μετά από έναν Μάιο χαρακτηριστικό του οποίου υπήρξε η έντονη αστάθεια.

Σε αυτό το κλίμα ο Dow Jones υποχώρησε περίπου 180 μονάδες ή 0,5%, ο S& P 500 κατέγραψε απώλειες 0,8% ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq Composite υποχώρησε 0,7%. Οι κύριοι μέσοι όροι άνοιξαν τη χθεσινή συνεδρίαση υψηλότερα, ωστόσο στη συνέχεια ανέκρουσαν πρύμναν, πάντα υπό τον φόβο για την οικονομική ανάπτυξη.

Τέλος σημαντική υποχώρηση και για το ευρώ έναντι του δολαρίου, μετά από αρκετές ημέρες σταθεροποίησης πάνω από τα επίπεδα, το 1,07. Χθες έκλεισε στο 1,065 με πτώση 0,75%.

Πηγή: newsit

To overfm.gr χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης

αποδοχή