Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη.
Ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε μετά το πέρας της συνάντησης πως «Το θέμα είναι λήξαν σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr. Αυτό που προέχει είναι η ενότητα του Ελληνισμού. Αλλά και η άρρηκτη σχέση της Ελλάδας με την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και οι στενές σχέσεις της Αρχιεπισκοπής με το ποίμνιό της».
Κατά την είσοδό του, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος συνομίλησε και αντάλλαξε χειραψία με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, δρ. Αλβέρτο Μπουρλά παρουσία του κ.Μητσοτάκη κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Μπουρλά «για ό,τι κάνατε. Είμαστε περήφανοι για εσάς». Σε εκείνο το σημείο ο πρωθυπουργός προσέθεσε: «Περήφανοι ως Ελληνες!».
Μάλιστα ο Πρωθυπουργός ερωτήθηκε και κλήθηκα να σχολιάσει και την αποχώρηση της Μέρκελ για την οποία δήλωσε:
«Είχα μια πολύ ειλικρινή σχέση, θεωρώ ότι συνεισέφερε πολλά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Προφανώς είχαμε και ενδεχομένως να έχουμε τις διαφωνίες μας. Ωστόσο δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι τα δύο χρόνια που είμαι Πρωθυπουργός σε επίπεδο Ευρωπαϊκού συμβουλίου αποτέλεσε πάντα μια φωνή σταθερότητας. Αλλά και ωριμότητας, ψυχραιμίας και όταν χρειάστηκε άλλαξε την άποψή της ειδικά στο ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης»
Η δυσφορία της κυβέρνησης και η απάντηση του Ελπιδοφόρου
Τη δυσφορία της κυβέρνησης για την παρουσία του κ Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας», είχε εκφράσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου
Ο Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αν υπάρχει θέμα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής απάντησε: «Μας ενόχλησαν οι κινήσεις τους Αρχιεπισκόπου. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την δυσαρέσκειά της»
Λίγα 24ωρα μετά τις πολλές αντιδράσεις ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος με μια δήλωσή του απολογήθηκε και ζητάει δημόσια συγνώμη για την παρουσία του σε τουρκική εκδήλωση στη Νέα Υόρκη.
Η ανακοίνωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου
«Ως Έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες. Όπως το πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων. Εξαιτίας μιάς ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι᾽ αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς.
Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.
Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.
Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».