RADIO

live radio icon

ΤΩΡΑ:  

overfm.gr | Αθλητισμός | Ολυμπιακός: Έφηβος ετών 96 [vids]

Ολυμπιακός: 96 χρόνια ένδοξης ιστορίας συμπληρώνουν σήμερα οι «ερυθρόλευκοι».

96 ετών και υπάρχει και συνέχεια!

Σαν σήμερα το 1925 ιδρύεται ο Ολυμπιακός. Η ομάδα όπου εκατομμύρια φίλαθλοι στη χώρα και στον κόσμο στηρίζουν τον «αιώνιο έφηβο».

10/3/1925. Στην ταβέρνα του Μοίρα, στην καρδιά του Πειραιά… Μια ιδέα και μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει αρκετούς μήνες πιο πριν παίρνει «σάρκα και οστά». Μια συνάντηση ξεχωριστή ανθρώπων που έχουν κοινό όραμα, κοινή σκέψη, κοινό στόχο. Είναι η πιο σημαντική ημέρα του Ολυμπιακού που έμελλε να γίνει ο Θρύλος του ελληνικού αθλητισμού. Ανάδοχος ο Νότης Καμπέρος, ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Αυτός «βάφτισε» τον σύλλογο με το όνομα που έχει ακουστεί σε κάθε μήκος και πλάτος αυτού του πλανήτη! Ένα όνομα που επελέγη για να υποδηλώνει τη δύναμη, την αθλητική ισχύ, το ήθος, την ευγενική άμιλλα, την επικράτηση, εν τέλει το ολυμπιακό ιδεώδες. Με τον Μιχάλη Μανούσκο, τον πρώτο πρόεδρο του Ολυμπιακού μας, να προσθέτει τις λέξεις «Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς». Κι έτσι ο Θρύλος απέκτησε το πλήρες όνομά του.

Το ιδρυτικό καταστατικό και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο

Τα ιδρυτικά μέλη του Ολυμπιακού ήταν 33: Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Βασίλης Ανδριανόπουλος, Μιχάλης Μανούσκος, Νότης Καμπέρος, Κώστας Κλειδουχάκης, Δημήτρης Ανδρόνικος, Νίκος Ανδρόνικος, Δημήτρης Αυδής, Νίκος Βλάσσης, Στέφανος Εμμανουήλ, Νίκος Ζαχαρίας, Θανάσης Καλλίτσης, Νίκος Καλούδης, Ντίνος Καλούδης, Όθων Κόκκινος, Τριαντάφυλλος Κρέμος, Παναγιώτης Κωστάλας, Παναγιώτης Λαγουμιτζής, Ανδρέας Λουκάκης, Σπύρος Λουκάκης, Γιάννης Λουλουδάκης, Βαγγέλης Μαγκόπουλος, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Γρηγόρης Ντούφας, Θόδωρος Ορλώφ, Φώτης Πρωτοψάλτης, Γιάννης Συμιγδαλάς, Νίκος Συμιγδαλάς, Χρήστος Τζουμερικιώτης, Βρασίδας Τρουποσκιάδης και Σπύρος Ψαλλιδάς.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Ολυμπιακού είχε πρόεδρος τον Μιχάλη Μανούσκο, αντιπροέδρους τους Νότη Καμπέρο και Τριαντάφυλλο Κρέμο, γενικό γραμματέα τον Σταύρο Μαραγκουδάκη, ταμία τον Όθωνα Κόκκινο, έφορο τον Παναγιώτη Λαγουμιτζή και μέλη τους Κώστα Κυρίμη, Νίκο Ζαχαρία, Γιάννης Λουλουδάκη, Δημήτρη Σκλιά και Ε. Κασιμάτη.

Με το ιδρυτικό και ιστορικό καταστατικό να αναφέρει στο πρώτο του άρθρο:

«Συνιστᾶται ἐν Πειραιεῖ ὑπό τόν τίτλον “Ὀλυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιῶς” Σωματεῖον, οὕτινος σκοπός εἶναι η ἀνάπτυξις τῆς σωματικῆς ἀγωγῆς παρά τῇ νεολαίᾳ καί ἡ κατά πάντα φίλαθλον τρόπον ἐξύψωσις αυτῆς. Τά πρός ἐπίτευξην τοῦ σκοποῦ τούτου μέσα ἔσονται α) ἡ ἵδρυσις ἀθλητικῶν χώρων πάσης φύσεως, β) ἡ ὀργάνωσις πάσης κατά θάλασσαν ἀθλητικῆς κινήσεως, γ) ἡ ὀργάνωσις ἀθλητικῶν ἀγώνων πάσης φύσεως, ἑορτῶν, ἐκδρομῶν, ὀρειβασιῶν κλπ., δ) ἡ διά διαλέξεων καί ἐκδόσεως ἐντύπων προπαγάνδισις τῆς ἀθλητικῆς ἰδέας καί ε) ἡ διά παντός τρόπου ἀνάπτυξις κινήσεως ἐξυπηρετικῆς τῆς νεολαίας. Ο “Ὀλυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιῶς” ἔχει ἰδία σφραγῖδα εἰκονίζουσαν δαφνηφόρον κεφαλήν ἀθλητοῦ και περί αὐτήν τόν τίτλον τοῦ Σωματείου».

Το έμβλημα και τα χρώματα

Αυτό που επελέγη ως έμβλημα του Ολυμπιακού ήταν «δαφνηφόρος κεφαλή αθλητού», ο Δαφνοστεφανωμένος Έφηβος! Όσον αφορά στα χρώματα, το κόκκινο και το λευκό. Την ιδέα για αυτά είχε ο Γιάννης Ανδριανόπουλος. Το κόκκινο συμβολίζει το πάθος, ενώ το λευκό την αγνότητα. Όσον αφορά στον Ολυμπιακονίκη Έφηβο, το έμβλημα του συλλόγου, είναι ο αιώνιος πρεσβευτής της ολυμπιακής κληρονομιάς και ιδέας. Από εκείνη την ημέρα άρχισε να γράφεται η ιστορία και τα επόμενα χρόνια, τις επόμενες δεκαετίες, να έρχονται μεγάλες επιτυχίες, αμέτρητες νίκες, χιλιάδες τίτλος. Και το προσωνύμιο ΘΡΥΛΟΣ του ελληνικού αθλητισμού να ακολουθεί τον Ολυμπιακό!

Ο μεγαλύτερος πολυαθλητικός σύλλογος

Το ποδοσφαιρικό τμήμα του Ολυμπιακού ιδρύθηκε αμέσως, με πρώτο προπονητή τον Γιάννη Ανδριανόπουλο. Το 1925 ιδρύθηκαν επίσης το τμήμα Πόλο, το τμήμα Στίβου και το τμήμα της Κολύμβησης. Το τμήμα βόλεϊ του Ολυμπιακού ιδρύθηκε το 1926, όπως και το οπλομαχητικό τμήμα. Το 1927 ιδρύθηκε το τμήμα της Κωπηλασίας. Το 1930, ο Ολυμπιακός ίδρυσε ομάδα Χάντμπολ και τμήμα Ποδηλασίας. Το τμήμα Μπάσκετ ιδρύθηκε το 1931. Μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο θα ιδρυθούν και νέα τμήματα για τον Ολυμπιακό. Τα τμήματα του μπάσκετ Γυναικών και της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης το 1947, ενώ το 1949 ιδρύεται το τμήμα Ιστιοπλοΐας. Το 1958 ιδρύθηκε το τμήμα Σκοποβολής του συλλόγου. Το τμήμα άρσης βαρών ξεκίνησε τη δραστηριότητά του, το 1960. Το τμήμα πάλης του συλλόγου ιδρύθηκε το 1961.

Οι διεθνείς τίτλοι του Ολυμπιακού

Δεν είναι μονάχα Θρύλος για τον ελληνικό αθλητισμό ο Ολυμπιακός. Είναι ένας σύλλογος με πολλούς διεθνείς τίτλους. Σε πολλά αθλήματα… Κάτι που δεν έχει καμία άλλη ομάδα στην Ευρώπη και τον κόσμο…

  • Βαλκανικό Κύπελλο το 1963 στο ποδόσφαιρο
  • Πρωταθλήματα Ευρώπης το 1997, το 2012 και το 2013 στο μπάσκετ
  • Διηπειρωτικό Κύπελλο το 2013 στο μπάσκετ
  • Κύπελλο Κυπελλούχων το 1996 στο βόλεϊ Ανδρών
  • Top Teams Cup το 2005 στο βόλεϊ ανδρών
  • CEV Challenge Cup το 2018 στο βόλεϊ Γυναικών
  • Κύπελλο Πρωταθλητριών το 2002 στο πόλο Ανδρών
  • Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ το 2002 στο πόλο Ανδρών
  • LEN Champions League το 2018 στο πόλο Ανδρών
  • LEN Trophy το 2014 στο πόλο Γυναικών
  • LEN Euroleague το 2015 στο πόλο Γυναικών
  • Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ το 2015 στο πόλο Γυναικών
  • Κύπελλο Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ανδρών το 2006 στην Πάλη

Το πρώτο ματς και ο πρώτος ύμνος

Ο Ολυμπιακός έδωσε το πρώτο του παιχνίδι στις 30 Απριλίου του 1925 στο Ποδηλατοδρόμιο και ήταν κόντρα στην ομάδα του γαλλικού πολεμικού πλοίου Ζαν Ντ’ Αρκ. Τελικό σκορ 6-0 υπέρ του νεοσύστατου συλλόγου, τον οποίο συνόδευε μεγάλος αριθμός φιλάθλων από τα πρώτα του παιχνίδια. Το 1931 οι Πειραιώτες κατακτούν το πρώτο τους πρωτάθλημα και ο σύλλογος αποτελεί έμπνευση Μίμη Ξ. Βασιλειάδη που έγραψε τους στίχους του πρώτου ύμνου («Ένα, δύο, τρία γκολ, παντού πανικός! Θρίαμβος, νίκη, Ολυμπιακός!») του συλλόγου, ενώ ο Γιάγκος Ε. Λαουτάρης έγραψε τη μουσική.

«ΦΕΥΓΑΤ’ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣ
ΦΕΥΓΑΤ’ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣ, ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΙΝΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!
ΦΤΕΡΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ, ΚΑΡΔΙΑ ΜΕΣ’ ΣΤΑ ΣΤΗΘΙΑ
ΠΟΥ ΔΩΣΑΝ ΘΡΙΑΜΒΟΥΣ, ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ, ΑΤΡΟΜΗΤΟΙ ΛΥΚΟΙ
ΚΑΙ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΗΣ ΞΑΝΑΝΟΙΓΕΙ Η ΝΙΚΗ!
ΠΑΣΑΡΕΙ Ο ΕΝΑΣ, Ο ΑΛΛΟΣ ΣΟΥΤΑΡΕΙ
Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΑ ΧΑΝΕΙ ΣΩΣΤΟΣ ΠΑΝΙΚΟΣ,
ΑΥΤΟΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙ, ΕΚΕΙΝΟΣ ΜΑΡΚΑΡΕΙ,
ΘΡΙΑΜΒΟΣ, ΝΙΚΗ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!
ΦΕΥΓΑΤ’ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣ,
ΦΕΥΓΑΤ’ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣ, ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΙΝΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΔΙΑΛΕΚΤΑ, ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑ!
ΔΥΝΑΜΗ, ΤΕΧΝΗ, ΑΤΣΑΛΙ ΚΑΡΔΙΑ
ΕΝΑ, ΔΥΟ, ΤΡΙΑ ΓΚΟΛ ΠΑΝΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΣ
ΘΡΙΑΜΒΟΣ, ΝΙΚΗ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!
ΚΟΚΚΙΝΟ-ΑΣΠΡΟ, ΠΑΝΤΙΕΡΑ ΓΝΩΣΤΗ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΙΚΕΣ ΠΑΝΤΟΥ ΞΑΚΟΥΣΤΗ
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ, ΑΓΩΝΑΣ ΦΙΛΙΚΟΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΘΡΙΑΜΒΟΣ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΠΑΝΤΟΤΕ ΝΙΚΗ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΟΥΣ
Η ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΤΟΥΣ
ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ, ΑΛΑΛΑΓΜΟΣ!
ΚΟΚΚΙΝΟ-ΑΣΠΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!
ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΔΙΑΛΕΚΤΑ, ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑ
ΔΥΝΑΜΗ, ΤΕΧΝΗ, ΑΤΣΑΛΙ ΚΑΡΔΙΑ!
ΕΝΑ, ΔΥΟ, ΤΡΙΑ ΓΚΟΛ ΠΑΝΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΣ
ΘΡΙΑΜΒΟΣ, ΝΙΚΗ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!
Η ΑΣΤΡΑΠΗ ΜΕ Τ’ΑΣΠΡΟ, ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΚΟΚΚΙΝΗ ΛΑΜΨΗ
Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΟΛΑ ΕΝΩΜΕΝΑ, ΣΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟ ΧΩΜΑ
ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ»
ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΔΙΑΛΕΚΤΑ, ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΙΑ,
ΔΥΝΑΜΗ, ΤΕΧΝΗ, ΑΤΣΑΛΙ ΚΑΡΔΙΑ
ΕΝΑ, ΔΥΟ, ΤΡΙΑ ΓΚΟΛ ΠΑΝΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΣ
ΘΡΙΑΜΒΟΣ!
ΝΙΚΗ!
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ»

Το ευρωπαϊκό του ποδαρικό

Τον Σεπτέμβριο του 1959 ο Ολυμπιακός κάνει ευρωπαϊκό ντεμπούτο, καθώς αγωνίζεται κόντρα στην τεράστια Μίλαν για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο πρώτο του παιχνίδι για εκείνη τη σεζόν και το 2-2 σφραγίζει τις προσπάθειες των δύο ομάδων. Αυτή ήταν η πρώτη ελληνική συμμετοχή στα ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Ολυμπιακός: Σάββας Θεοδωρίδης, Ηλίας Ρωσσίδης, Θανάσης Κίνλεϊ (Σούλης), Μίμης Στεφανάκος, Κώστας Πολυχρονίου, Μπάμπης Κοτρίδης, Κώστας Παπάζογλου, Γιώργος Σιδέρης, Ηλίας Υφαντής, Θανάσης Μπέμπης, Στέλιος Ψύχος.

Μίλαν: Τζιανκάρλο Γκαλέζι, Αλφιο Φοντάνα, Τσέζαρε Μαλντίνι, Φρενσέσκο Ζαγκάτι, Νιλς Λίντχολμ, Βιτσέντσο Οκέτα, Τζιανκάρλο Ντανόβα, Κάρλο Γκάλι, Ζοζέ Αλταφίνι, Ερνέστο Γκρίλο, Γκαστόνε Μπεάν.

Που εσάρωσες τη Σάντος, την ομάδα του Πελέ!

Στις 4/7/1961 ο Ολυμπιακός επικρατεί 2-1 της αήττητης Σάντος του Πελέ σε φιλική αναμέτρηση και παρότι επρόκειτο για ανεπίσημο παιχνίδι, μνημονεύεται ακόμα λόγω της δυναμικής του αντιπάλου. Ο Αντώνης Ποσειδώνας πέτυχε το ένα από τα δύο γκολ, απέναντι στην ομάδα του τεράστιου Βραζιλιάνου άσου, που είχε παίξει man to man ο Κώστας Πολυχρονίου και το άλλο το είχε σημειώσει ο Τάσος Σουρούνης, με σουτ από 25 μέτρα!

Ο νεότερος ύμνος του Ολυμπιακού

Το 1980 ο Ολυμπιακός κατακτά το πρωτάθλημα, το οποίο είναι το πρώτο του σε επαγγελματικό επίπεδο. Οι Σπύρος Βαλσαμάκης και Σωτήρης Κιλιμάντζος γράφουν τον τωρινό ύμνο («Θρύλε των γηπέδων») των «ερυθρόλευκων», τον οποίο ερμηνεύει ο Χρήστος Βολιώτης.

«ΘΡΥΛΕ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕ
ΔΑΦΝΟΣΤΕΦΑΝΩΜΕΝΕ ΜΕΓΑΛΕ ΚΑΙ ΤΡΑΝΕ
ΕΧΕΙΣ ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕ,
ΤΟΝ ΠΥΡΙΝΟ ΣΟΥ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΔΕ ΛΥΓΑ ΠΟΤΕ.
ΟΛΥΜΠΙ, ΟΛΥΜΠΙ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΕ
ΟΜΑΔΑ ΟΜΑΔΑΡΑ ΜΟΥ,
ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗ,
ΟΛΥΜΠΙΑΚΑΡΑ ΜΟΥ!
ΔΟΞΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕ
ΧΙΛΙΟΤΡΑΓΟΥΔΙΣΜΕΝΕ, ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΞΑΚΟΥΣΤΕ.
ΤΡΕΜΟΥΝ ΣΤ’ ΑΚΟΥΣΜΑ ΣΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕ
ΚΙ ΑΚΟΜΑ ΣΕ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ Η ΣΑΝΤΟΣ ΚΙ Ο ΠΕΛΕ.
ΟΛΥΜΠΙ, ΟΛΥΜΠΙ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΕ
ΟΜΑΔΑ ΟΜΑΔΑΡΑ ΜΟΥ,
ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗ,
ΟΛΥΜΠΙΑΚΑΡΑ ΜΟΥ!»

Η τραγωδία της Θύρας 7

Ημέρα μνήμης, ημέρα θλίψης για τον Ολυμπιακό ή 8η Φεβρουαρίου, αφού το 1981 έπειτα από το ντέρμπι κορυφής με την ΑΕΚ για την 20ή αγωνιστική, στο οποίο επικράτησε 6-0 σημειώθηκε η τραγωδία της Θύρας 7. Η μεγαλύτερη όχι μόνο στην ιστορία του συλλόγου, αλλά και του ελληνικού αθλητισμού, ακόμα και έως τώρα, αφού έχασαν τόσο άδικα και πρόωρα, αλλά και τόσο τζάμπα τη ζωή τους 21 φίλαθλοι. Η μεγάλη χαρά για τη νίκη, έγινε σε χρόνο dt απέραντο δράμα. Ένας φίλαθλος γλίστρησε στα σκαλιά και πολλοί οπαδοί που ακολουθούσαν, προερχόμενοι από την «τυφλή» γωνία πριν τα σκαλιά, ποδοπατήθηκαν. Αρκετοί έχασαν τη ζωή τους επί τόπου από ασφυξία, ενώ άλλοι κατέληξαν αργότερα και 54 τραυματίστηκαν σοβαρά. Ο μικρότερος, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή, ήταν μόλις 14 ετών και ο μεγαλύτερος 41. Ανάμεσά τους και μια κοπέλα 23 ετών.

Τα 21 θύματα της Θύρας 7:

  • Παναγιώτης Τουμανίδης, 14 ετών
  • Κώστας Σκλαβούνης, 16 ετών
  • Ηλίας Παναγούλης, 17 ετών
  • Γεράσιμος Αμίτσης, 18 ετών – φίλαθλος της ΑΕΚ
  • Γιάννης Κανελλόπουλος, 18 ετών
  • Σπύρος Λεωνιδάκης, 18 ετών
  • Γιάννης Σπηλιόπουλος, 19 ετών
  • Νίκος Φίλος, 19 ετών
  • Γιάννης Διαλυνάς, 20 ετών
  • Βασίλης Μάχας, 20 ετών
  • Ευστράτιος Λούπος, 20 ετών
  • Μιχάλης Κωστόπουλος, 21 ετών
  • Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου, 23 ετών
  • Σπύρος Ανδριώτης, 24 ετών
  • Κώστας Καρανικόλας, 26 ετών
  • Μιχάλης Μάρκου, 27 ετών
  • Κώστας Μπίλας, 28 ετών
  • Αναστάσιος Πιτσόλης, 30 ετών
  • Αντώνης Κουρουπάκης, 34 ετών
  • Χρήστος Χατζηγεωργίου, 34 ετών
  • Δημήτριος Αδαμόπουλος, 40 ετών

vstore.gr overfm
vstore workstation



PLANET SPORTS