ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οσμάν Καβάλα – Ποινή ισόβιας κάθειρξης από το τουρκικό δικαστήριο

Το τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τον ακτιβιστή, Οσμάν Καβάλα, σε ισόβια κάθειρξη. Αναθερμαίνεται η κόντρα Τουρκίας-Συμβουλίου της Ευρώπης

26.04.2022 | 15:04

Ο φιλάνθρωπος Οσμάν Καβάλα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή. Ο τούρκος ακτιβιστής κρίθηκε ένοχος για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. Θεωρείται ότι ήταν πίσω από τις κινητοποιήσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013. Η απόφαση πάντως δεν είναι τελεσίδικη και ο Καβάλα μπορεί να ασκήσει έφεση.

Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε ακόμη επτά κατηγορούμενους σε κάθειρξη 18 ετών.

Μετά από αυτή την απόφαση, δεδομένη θεωρείται η σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιο έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες  για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητούσε την απελευθέρωση του Καβάλα το 2019, καθώς παρέμενε προφυλακισμένος χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά αιτιολογία και παραβιάζονταν τα δικαιώματά του.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι ο Οσμάν Καβάλα διώκεται με αδύναμα στοιχεία και δίωξή του δείχνει ότι στην Τουρκία δεν γίνεται σεβαστό το κράτος δικαίου.

Ο Καβάλα, επιχειρηματίας 64 ετών, και οι άλλοι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν όλες τις εις βάρος τους κατηγορίες.

Η κατ’ αρχήν αθώωση

Ο Καβάλα αρχικά είχε αθωωθεί τον Φεβρουάριο του 2020 για τις κατηγορίες που τον συνέδεαν με τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί. Και ενώ οι υποστηρικτές του περίμεναν την απελευθέρωσή του, συνελήφθη εκ νέου με νέες κατηγορίες που τον συνδέουν με την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Έτσι ανατράπηκε η αθωωτική απόφαση και η υπόθεση συγχωνεύθηκε με εκείνη που αφορούσε την απόπειρα πραξικοπήματος. Η τουρκική κυβέρνηση την συνδέει με το δίκτυο του μουσουλμάνου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ.

Οι τρεις συνήγοροί του στις αγορεύσεις τους έκαναν λόγο για έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων. Επιπλέον, υποστήριξαν ότι η υπόθεση ήταν πολιτικά υποκινούμενη. Σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι οι δικαστές δεν τον ρώτησαν ποτέ «πού βρισκόταν», ούτε καν αν πήγε στο Γκεζί κατά τη διάρκεια των γεγονότων για τα οποία κατηγορήθηκε. Ο τελευταίος εκ των συνηγόρων που μίλησαν, ο Ιλκάν Κογιουντσού, υπενθύμισε ότι ο Καβαλά:

«Κατηγορήθηκε ότι έπαιξε κάποιο ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Κανείς όμωςδεν τον ρώτησε πού βρισκόταν τη νύχτα του πραξικοπήματος».

Ο ίδιος ο Καβάλα έκανε λόγο για «δικαστική δολοφονία» σε βάρος του. «Οι θεωρίες συνωμοσίας που προβάλλονται για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους, εμπόδισαν την αμερόληπτη ανάλυση των γεγονότων και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», είπε απευθυνόμενος στο δικαστήριο.

Ο Καβάλα δεν βρισκόταν στο δικαστήριο. Παρακολούθησε τη συνεδρίαση και την ετυμηγορία του δικαστηρίου από τη φυλακή, μέσω βιντεοκλήσης.

To overfm.gr χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης

αποδοχή