Οι ειδήσεις που έρχονται από την Ουκρανία, κυρίως τις τελευταίες ημέρες, κάνουν συνεχώς λόγο για χτυπήματα εναντίον αμάχων με τα περισσότερα από αυτά να χρεώνονται στη πλευρά της Ρωσίας.
Νωρίτερα, σήμερα, Κυριακή ο Αλέξι Μπιλοτσίτσκι, αρχηγός της αστυνομίας της Ποπάσνα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων δυτικά του Λουχάνσκ. Με ανάρτησή του στο Facebook κατήγγειλε τη ρίψη βομβών φωσφόρου από τους Ρώσους στην περιοχή ευθύνης του: «Είναι αυτό που οι ναζιστές ονόμαζαν «φλεγόμενο κρεμμύδι» κι είναι αυτό που οι «Ρωσίστες» (σ.σ συνδυασμός των λέξεων Ρώσοι και φασίστες) εξαπολύουν εναντίον των πόλεων μας. Απερίγραπτο πόνο και φωτιές».
Ωστόσο, όπως έγραψε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επαληθευτεί.
Το τρένο που μετέφερε αμάχους βρέθηκε στο στόχαστρο
Την ίδια ώρα, επίσης στο Ντονμπάς, στο Κραματόρσκ, ένα τρένο που μετέφερε αμάχους με κατεύθυνση το Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία. Βρέθηκε στο στόχαστρο βομβαρδισμών τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο. Στον βομβαρδισμό έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκε άλλος ένας, σύμφωνα με τον ίδιο.
Στο Ντονμπάς, δύο ορθόδοξες εκκλησίες, όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι. Επλήγησαν επίσης κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές: η εκκλησία του Σβιατογκιούρσκ και ένας ναός στο Σεβεροντονέτσκ.
Μέχρι στιγμής πάντως τοπικές αρχές δεν έχουν εκδώσει κάποιον απολογισμό.
Επίθεση κατά τρένου
Επίσης το BBC αποκάλυψε ρωσική επίθεση σε τρένο που κατευθυνόταν προς την ανατολική Ουκρανία προκειμένου να παραλάβει πρόσφυγες. Από την επίθεση αυτή στον σταθμό Μπρασίν, στην περιοχή του Ντονέτσκ. Σκοτώθηκε ο μηχανοδηγός και ένας ακόμα υπάλληλος διακομίστηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο. Το τρένο επρόκειτο να παραλάβει κατοίκους που απομακρύνονταν από τις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στο σταθμό Λάιμαν, μεταξύ των οποίων και 100 παιδιά.
Η εταιρεία λέει ότι «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια» για να απομακρυνθούν με ασφάλεια όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα του τρένου. Όπως επίσης και οι πρόσφυγες στο σταθμό.
Βόμβες και σε μοναστήρι
Στην ανατολική Ουκρανία, ένα «αιωνόβιο» ορθόδοξο μοναστήρι, υπέστη σοβαρές ζημιές μετά από ρωσικό βομβαρδισμό, αγωνία για τον αριθμό των θυμάτων.
Πολλοί άνθρωποι, ανάμεσά τους μοναχοί, τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με το BBC, στα κελάρια του μοναστηριού είχαν βρει καταφύγιο περίπου 520 πρόσφυγες. Ανάμεσα τους ήταν γυναίκες και 200 παιδιά. Το BBC επικαλείται για τις πληροφορίες αυτές την εφημερίδα Ukrayinska Pravda.
Το Ukrinform, επικαλούμενο ανάρτηση της ουκρανικής συνοριοφυλακής στο Telegram. Μετέδωσε πως ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ. «Οι εισβολείς έπληξαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ», αναφέρει η ανάρτηση.
Destruction for destruction’s sake. What a beautiful monastery. How heartbreaking! Hopefully no one was hurt. 😢💔🙏🇺🇦 pic.twitter.com/vTm19Y77D8
— J. #EmergencyConfetti Doyle (@sibersong) March 13, 2022
Όπως αναφέρει ο Βολοντίμιρ Ριμπάλκιν, επικεφαλής ΜΚΟ στην περιοχή, η αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε στις 23:00 του Σαββάτου. «Χτύπησαν τον γυναικωνίτη. Αυτήν την ώρα, νεκροί και τραυματίες ανασύρονται από τα ερείπια», δήλωσε ο Ριμπάλκιν.
Η Λαύρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σβιατογίρσκ είναι μοναστήρι του 13ου αιώνα. Υπάγεται στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη του Σβιατογίρσκ.
Laure de #Sviatohirsk en #Ukraine: plusieurs blessés ont été soignés.
Tous les réfugiés et frères ont été évacués vers les caves du monastère. Il y a 520 réfugiés dans la Laure, dont 200 enfants
Il n’y avait pas de militaires ukrainiens dans les zones du monastère et de la ville. pic.twitter.com/xkTHTEM8nm
— Alexandre Guitakos 🇫🇷🇺🇦 (@AlexandreGTKS) March 13, 2022
Οι στρατιωτικές δυνάμεις έχουν λάβει εντολή να πυροβολούν αμάχους
Χθες, Σάββατο, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας αποκάλυψε ότι οι Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν στο Χάρκοβο, έχουν λάβει εντολή να πυροβολούν αμάχους -ακόμα και παιδιά.
Η υπηρεσία ισχυρίζεται πως έχει υποκλέψει τηλεφωνήματα που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς της όπως αναφέρει ο λογαριασμός του Kyiv Independent στο Twitter.
Υπενθυμίζεται ότι, το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει καταγράψει, από την περασμένη Τρίτη. Τουλάχιστον 170 άτομα νεκρούς αμάχους στην περιοχή του Χάρκοβο της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά.
Η θλιβερή αυτή είδηση έρχεται σε συνέχεια αυτής που έκανε λόγο ότι ρωσικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον αυτοκινητοπομπής με αμάχους σε περιοχή δυτικά του Κιέβου. Με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άμαχοι, ανάμεσά τους κι ένα παιδί, σύμφωνα πάλι με την υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι πυροβόλησε εναντίον συνοδείας αμάχων που είχαν εκτοπιστεί από το χωριό Περεμόχα.
«Μετά την επίθεση, οι κατακτητές ανάγκασαν τους υπόλοιπους να γυρίσουν πίσω στην Περεμόχα και δεν τα αφήνουν να βγουν από το χωριό», ανέφερε η υπηρεσία πληροφοριών σε δήλωση αξιωματούχου της.
Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι
Οι διάδρομοι προορίζονται να παρέχουν ασφαλή διέλευση στους Ουκρανούς αμάχους για να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Επίσης, σε διάφορες περιπτώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, αυτό δεν έγινε, με τη μία πλευρά να κατηγορεί την άλλη, αναφέρουν τα Dnews.
Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλέστηκε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ότι η Ουκρανία «αρνήθηκε για άλλη μια φορά να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Ρωσία».
Επίσης, πηγές του υπουργείου δήλωσαν στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι η ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία «συνεχίζει να επιδεινώνεται ραγδαία και σε ορισμένες πόλεις έχει λάβει καταστροφικές διαστάσεις».
Η ανθρωπιστική κρίση
Η ανθρωπιστική κρίση στις πολιορκούμενες από τους Ρώσους πόλεις της Ουκρανίας επιδεινώνεται ραγδαία με τις αναφορές να κάνουν λόγο για σοβαρές ελλείψεις σε βασικά είδη όπως τα τρόφιμα και το νερό.
Ήδη η δημοτική αρχή του Κιέβου ανακοίνωσε νωρίς το πρωί της Κυριακής ότι τα αποθέματα τροφίμων που διαθέτει. Επαρκούν για δύο μόλις εβδομάδες έχει το Κίεβο σε περίπτωση που η πρωτεύουσα της Ουκρανίας περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο δήμος Κιέβου έχει προετοιμαστεί για όλα τα πιθανά σενάρια, ακόμη και για πολιορκία. Τα δύο εκατομμύρια των κατοίκων που δεν έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους δεν θα μείνουν χωρίς την υποστήριξή μας», ανέφερε η Δημοτική Αρχή της Ουκρανικής πρωτεύουσας.
Οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με όλα τα ρεπορτάζ, έχουν προχωρήσει σε αναδιάταξη δυνάμεων γύρω από το Κίεβο. Πλέον οργανώνουν μια πιθανή επίθεση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
Την πληροφορία μετέδωσε το πρακτορείο Reuters
Στη Μαριούπολη παραμένουν εγκλωβισμένοι εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι Ουκρανοί πολίτες, χωρίς ρεύμα. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και τρόφιμα. Κι όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε ήδη στη 18η ημέρα του πολέμου με τη Δύση κάνει λόγο για μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Οι Ουκρανοί από την πλευρά τους ζητούν συνεχώς να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να διαφύγουν με ασφάλεια οι πολίτες.
Το προσφυγικό ζήτημα
Σχεδόν 125.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων από τις εμπόλεμες ζώνες στην Ουκρανία. Δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ένα βίντεο σήμερα.
«Σήμερα βασική αποστολή είναι η Μαριούπολη», είπε, προσθέτοντας πως ένα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας. Βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την υπό πολιορκία πόλη, όπου περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί.
Συγκλονιστικές είναι οι περιγραφές της επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλας Κυριακίδου. Για τα όσα είδε και βίωσε στα σύνορα της Πολωνίας όπου βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες από την Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, η κυρία Κυριακίδου, μιλώντας στην «Καθημερινή» της Κυριακής, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αυτό που με συγκλόνισε περισσότερο είναι η βουβαμάρα που επικρατούσε στον χώρο προσωπικής φιλοξενίας, ενώ υπήρχαν κάπου 8.500 άνθρωποι εκεί. Η απόλυτη σιωπή. Ούτε κλάματα, ούτε φωνές, ούτε θυμός, ούτε παιδικές φωνές. Πρόσωπα με έκφραση κενή. Ένα απέραντο συλλογικό τραύμα. Η έγνοια τους είναι πραγματικά τι θα απογίνουν. Οι άνθρωποί τους και οι ζωές τους που έμειναν πίσω».
Όπως επισημαίνει η κυρία Κυριακίδου, μια πολύ καλά οργανωμένα συντονιστική προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη. Για να στηρίξει τους ανθρώπους που ψάχνουν καταφύγιο στην Πολωνία, αλλά και σε άλλα κράτη-μέλη. Επίσης, ο Πολωνικός λαός άνοιξε διάπλατα μια τεράστια αγκαλιά και άνοιξε στην κυριολεξία και τα σπίτια του για να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες. «Είδα τις ευρωπαϊκές αξίες να μετουσιώνονται σε πράξεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο πλευρό τους, όπως και στο πλευρό της Ουκρανίας. Η αλληλεγγύη, η ενότητα και η θέλησή μας να στηρίξουμε τόσο την Πολωνία, όσο και τα άλλα κράτη – μέλη της πρώτης γραμμής, όσο και προφανώς την Ουκρανία, είναι ισχυρή και αδιάσειστη», σημειώνει.
Αδύνατον να καθοριστεί ο αριθμός των προσφύγων
Απαντώντας σε ερώτηση για τον ακριβή αριθμό των προσφύγων. Η επίτροπος τονίζει ότι είναι αδύνατον να καθοριστεί αυτή τη στιγμή με ακρίβεια ο αριθμός των ανθρώπων που θα φύγουν από την Ουκρανία. Προφανώς, συμπληρώνει, η πρόκληση είναι τεράστια και ιστορική για το μέλλον της Ευρώπης. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάθε μέρα που συνεχίζεται η παράνομη εισβολή. Οι ροές προσφύγων θα αυξάνονται και μαζί τους ο ανθρώπινος πόνος», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κυριακίδου.
Σε ό,τι αφορά την διάθεση 10.000 κλινών σε ευρωπαϊκά νοσοκομεία. Διευκρίνισε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή, καθώς έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα αρωγής που επιτρέπει την ασφαλή και ταχεία μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία της ΕΕ. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην κινητοποίηση της Αρχής Πρόληψης και Αντιμετώπισης Υγειονομικών Κρίσεων, (HERA), στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ελέγχου Νόσων, όπως και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Επανέλαβε το μήνυμα ενότητας που αποστέλλει με την στάση της απέναντι στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η ΕΕ. Χαρακτήρισε, δε, πρωτοφανή την αποφασιστικότητα, την συνέπεια και την αλληλεγγύη της ΕΕ.
Τέλος, χαιρέτησε την άμεση και συγκινητική ανταπόκριση της Κύπρου. Η οποία όπως είπε γνωρίζει πολύ καλά, τι σημαίνει πόλεμος και προσφυγιά, στο να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και να φιλοξενήσει καρκινοπαθή παιδιά όσο και Ουκρανούς πρόσφυγες.
Για να μαθαίνετε πάντα πρώτοι την αθλητική επικαιρότητα, ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Facebook, στο Twitter, στο Instagram, στο Youtube, στο TikTok